Závaczki Bálint és Berkenyei Daniella a 32. Magyar Kupa győztese

Závaczki Bálintnak, Csányi Olivérrel vívott óriási csatában sikerült megismételni 2017-es kupagyőzelmét a május 8-9. között, a Pannonia Golf & Country Clubban rendezett 32. Magyar Kupán. A nők mezőnyében újoncot avattak, Berkenyei Daniella vívta ki az elsőséget.


Izgalmas befejezésben lehetett részünk a 32. Magyar Kupa fináléjában, ahol egyértelműen Závaczki Bálint, Csányi Olivér és a tegnapról +2-vel induló Stöllinger Viktor párharca dominált. Csányi és Závaczki végig fej-fej mellett haladt, egy-egy ütés különbséggel került hol az egyik, hol a másik az élre, amikor is Stöllinger, aki még +3-al fordult, a 11-es és 13-as szakaszokon birdie-vel szólt bele a versengésbe, így sikerült ledolgoznia kezdeti hátrányát.  Párhuzamosan haladtak egészen addig, amíg a par 5-ös 14. szakaszon Závaczki birdie-vel, Csányi a kétnapos Magyar Kupa egyetlen eagle ütésével erősített. Stöllingernek is sikerült még az izgalmas végjátékban egy birdie-vel szépíteni, de végül két bogey-val fejezte be az utolsó szakaszokat, így a végeredményen már nem tudott fordítani.  Csányi és Závaczki viszont a 16-on még behúzott egy-egy  utolsót birdie-t , a +1-es összesített végeredményt pedig Závaczki végső bogey-ja állította be. A három szakaszos play off végül Závaczki Bálint (145/72,73) javára döntötte el a Magyar Kupa sorsát, 2020 kupagyőztese, Csányi Olivér (145/72,73) második helyezettként, Stöllinger Viktor (149/74,75) bronzérmesként állhatott a dobogóra. A negyedik helyre Szeberényi Máté (150/75,75) ért be, vele azonos összesített eredményt ért el Bertényi Bence (150/74,76) is, aki tegnap még a T3.helyről várhatta a döntő fordulót, de ma már nem tudott beleszólni az érmes helyezések sorsába.

Megfordult a tegnapi helyezési sorrend a nők versenyében, miután Berkenyei Daniella, Horváth Ákos mellett a nap legjobb eredményével (-1) fordult, ami különösen Daniellának hozott sokat a konyhára, hiszen akkor már két ütés különbséggel vezetett a tegnap még a női mezőny élén álló Kiss Polett Karolina előtt. A 15. szakaszon aztán úgy tűnt, Batta Krisztina veheti át a vezetést, de az utolsó szakaszt Berkenyei birdie-vel, Batta bogeyval fejezte be, így Berkenyei Daniella (156/81,75), Batta Krisztina (158/80,78), Kiss Polett Karolina (163/79,84) lett a végső sorrend.

A nettó verseny első helyét Kovács Noémi és Horváth Gábor Mihály (felnőtt),  Bihari Gyöngyvér és Karvász Tamás (szenior), valamint Szautner Elena és Baranovszky Bálint (junior) szerezte meg.

VÉGEREDMÉNY

32. Magyar Kupa – Csányi és Závaczki az élen

2021. május 8.

Csányi Olivér és Závaczki Bálint 72 ütéssel áll a 32. Magyar Kupa mezőnyének élén, a nők versenyét Kiss Polett Karolina vezeti.

Valódi tavaszi hangulat és időjárás fogadta a - lemondások miatt – 144 játékossal véglegessé vált 32. Magyar Kupa mezőnyét a Pannonia Golf & Country Club pályáján. A zavartalan napsütés mellett a 20 km/órás szél azonban alaposan közbeszólt a játékosok számításába, hőérzetébe.

A háromfős flight-ok nyolc órakor az egyes és tízes elütőről kezdték a játékot, a magyar golfozók figyelmének központjában azonban kiemelten a Závaczki Bálint – Bertényi Bence – Horváth Ákos, valamint a Stöllinger Viktor – Somogyi Bence – Csányi Olivér alkotta flight-ok versengése állt, így nem csoda, hogy az első forduló számos meglepetést tartogatott.

Csányi Olivér (72), aki néhány nappal ezelőtt még a Jessup Egyetem diplomaosztóján készült fotókon mosolygott a nagyvilágra a világhálón, ma a pályán is bebizonyította felkészültségét, három bogey - birdie párral, kiváló formában, kiegyensúlyozott játékot hozott. Závaczki Bálint (72) a mezőny legjobb eredményével, -1-el fordult, a 15. szakaszon pedig már hibátlan játékkal, -3-al állt az élen, amikor a 16-on egy rossz drive tripla-bogey-val bosszulta meg magát. Csányi és Závaczki 72 ütéssel vezeti az első forduló után a tabellát.

Bertényi Bencének a 8., Stöllingernek az 1. szakasz hozott dupla-bogey-t , amit nem sikerült birdie-kkel ledolgozni, így két ütéssel lemaradva osztoznak a harmadik helyen. Izgalmas végjátékkal fejezte be a versenyt dr. Bohács Zsolt is, aki végig stabil formában játszott, a 16. szakaszon pedig már -1-el állt, de befejezni már csak bogey-val, majd  dupla-bogey-val tudta, így ő is csatlakozott a Bertényi – Stöllinger duó T3.helyezéséhez. Ugyanakkor, dr. Bohács Zsolt vasárnap délutáni hivatalos elfoglaltsága miatt kérte, hogy a záró fordulóban a mezőny végén (8.10 órakor), díjazáson kívül indulhasson.

A nők versenyében is szoros eredmény alakult ki: Kiss Polett Karolina (79) +7-el áll az élen, de tőle csak egyetlen ütéssel maradt le a női szenior ranglistát vezető Batta Krisztina (80), és újabb egy ütéssel az összesített női és junior lány ranglistát vezető Berkenyei Daniella (81).

A záró forduló startlistája a GOLFiGO oldalán érhető el, amelyről a versenyzők e-mailben is kapnak automatikus értesítést.

EREDMÉNYEK

32. Magyar Kupa – 146 játékos a startlistán

2021. május 5.

Minden idők egyik legnagyobb mezőnyével, 146 golfozó részvételével rendezik május 8-9. között a 32. Magyar Kupa küzdelmeit, amelynek immár második egymást követő évben ad otthont a Pannonia Golf & Country Club.


Izgalmas küzdelmek várhatók a szezon második szövetségi versenyén. A szuper esélyesek csapatában ugyanis ott találhatjuk az elmúlt öt év Magyar Kupa címvédőinek többségét, a friss amerikai diplomával a hóna alatt éppen hazaérkező Csányi Olivért (2020), a kétszeres győztest, Jaczkovics Emmát (2018, 2019), a Balaton Golf tehetségét, Bertényi Bencét (2019), valamint az első idei szövetségi verseny, a II. Hungarian Winter Cup bajnokát, Závaczki Bálintot (2017). Nélkülöznünk kell azonban az Elon University záróvizsgáira és ballagására készülő háromszoros kupagyőztest, Vadkerti Adélt (2014, 2015, 2020) és 2018 dobogósát, Kötél Bencét. Mindenesetre, a kupa megszerzéséért folyó csatába a pluszos hendikeppel induló Horváth Ákos (+0,5), Somogyi Bence (+0,1) és Stöllinger Viktor (+0,3) is alaposan beleszólhat. A címvédők mellett persze hatalmas motivációval áll majd elütőre az összesített női ranglistát vezető Berkenyei Daniella, valamint a korosztályos ranglisták élén álló játékosok: Kiss Polett Karolina (felnőtt női) és a szeniorok favoritjai, Batta Krisztina és Horvath Joseph.

A népes mezőny persze óriási feladatot ró a szervezőkre. A Magyar Golf Szövetség és a Pannonia Golf & Country Club csapata mindent elkövet, hogy kiváló szervezéssel, tökéletesen felkészített pályán, kiemelt szolgáltatásokkal tegye emlékezetessé a kupa harminckettedik fordulóját, miközben különös figyelmet fordít a védelmi intézkedések, sportrendezvényekre vonatkozó  lépcsőzetes feloldására hozott rendelkezések betartására.  Ennek megfelelően, az edzésnapot és a versenyt csak versenyengedéllyel rendelkező versenyző, az őket felkészítő sportszakember, valamint védettségi igazolvánnyal rendelkező néző és a felügyelete alatt álló 18. életévét be nem töltött személy látogathatja. A jogszabályi feltételek figyelembe vételével, caddie-k csak abban az esetben vehetnek részt a versenyen, amennyiben a védettségi igazolványukat előzetesen bemutatják. Az egészségvédelmi előírások betartásával rendezik a díjátadó ünnepséget is.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt áprilisról júniusra halasztott Magyar Kupa 138 versenyzővel indult, ebből, 62 felnőtt, 29 junior és 47 szenior játékos mérte össze golftudását. A kupa emlékezetes pillantai között kell megemlíteni, amikor 2020 győztesei, Vadkerti Adél és Csányi Olivér karrierjük legjobb körét 67 ütéssel teljesítették.

A nyitó forduló startlistája legkésőbb a gyakorlónapon, május 7-én, pénteken 12 órától követhető a GOLFiGO oldalán, ahol nem sokkal a szombati játéknap után a záró kör párosítása is elérhetővé válik majd.

Összes hír