ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

A MAGYAR GOLF SZÖVETSÉG EGA-KÁRTYA IGÉNYLÉSÉRŐL

Mi az EGA-kártya?

Az EGA-kártya a European Golf Association és Magyar Golf Szövetség által kiadott amatőr játék- és verseny-engedélykártya.

Az EGA-kártya igénylés folyamata

2019. január 1-jétől a Szövetségi EGA-kártyát a játékosok saját anyaklubjuk recepcióján igényelhetik

  • regisztrációs adatlap kitöltésével  és aláírásával, valamint
  • az éves versenyengedély díj, az anyaklubban történő befizetésével.

A kitöltött regisztrációs adatlapokat a klubok továbbítják a Magyar Golf Szövetség felé, az  elkészült kártyákat pedig a Szövetség a kluboknak küldi majd meg, így az EGA-kártyák az anyaklub recepcióján vehetők át.

Miért szükséges az EGA-kártya?

  • Az EGA-kártya minden hivatalos hazai golfversenyen való részvételhez,
  • a GOLFiGO, a Szövetség központi sportinformációs nyilvántartó rendszerében vezetett játékos hcp nyilvántartásához, valamint
  • a játékos külföldi golfozásához szükséges.

A kártya tulajdonosa ezzel igazolja, hogy megfelelő játéktudással és elméleti ismeretekkel (szabályvizsga) rendelkezik, valamint tagja egy hazai golfklubnak. Idegen (hazai vagy külföldi) golfklubban történő bejelentkezéskor, legtöbbször már a recepción elkérik az EGA-kártyát, amely a tulajdonos klubtagságát, valamint az adott pálya használatához szükséges hcp-et igazolja.

A kártya önmagában nem jogosítja fel a tulajdonosát valamennyi európai golfpályán történő játékra. Bizonyos pályák saját hcp-limitet határozhatnak meg, és ha a játékos ezzel nem rendelkezik, a pálya elutasíthatja a belépést.

A kártyát minden év december 31-ig kell megújítani. Az EGA-kártya minden igénylő saját GOLFiGO fiókjában jelenik majd meg elektronikusan. A kártyához szükséges igazolt hendikep a nőknél és a férfiaknál 54.

Hogyan igényeljünk EGA-kártyát?

Mindenekelőtt igazolni szükséges az előírt 54-es hendikepet, továbbá sikeres szabályvizsgát kell tenni.

  • Ezt követően, a kártyaigényléshez a klubok recepcióján elérhető regisztrációs adatlapot szükséges kitölteni.
  • Továbbá be kell fizetni az anyaklub recepcióján az éves kártya díját.
  • Végül igazolni szükséges, hogy a játékosnak nincs hatályos (Fegyelmi Bizottság, Versenybizottság), hazai versenyről történő eltiltása.

Hogyan lehet hivatalos hendikepet szerezni?

Hendikep minden klub hivatalos PGA-oktatójánál, ún. játékvizsga keretében szerezhető. A hivatalos oktatók listája honlapunk, a „Golfedzők” menüpontjában található.

Hogyan lehet szabályvizsgát tenni?

A szabályismereti csoport indításához min. 5 fő részvétele szükséges. A klub kérésére, a Bíró Bizottság egy előre egyeztetett időpontban oktató bírót delegál, aki az előadást és a vizsgát bonyolítja le. Az oktatás és a vizsga összesen 5 órából áll: közel 3 óra elmélet, 1 óra gyakorlat és 1 óra vizsga. A vizsgán tesztlapot kell kitölteni, sikeres vizsgához kötelező az oktatáson is résztvenni (kizárólag vizsgára tehát nem lehet jelentkezni). A vizsgaíveket és az előadás anyagát az oktató bírók biztosítják (egyes esetekben a Szövetség munkatársa, vagy más aktív bíró is lebonyolíthatja a vizsgát).

A sikeres vizsgát tett játékosok névsorát a Magyar Golf Szövetség tartja nyilván, EGA-kártyát is csak számukra állítanak ki.

Minden junior játékosnak kötelező szabályvizsgát tenni, EGA-kártya csak sikeres vizsga esetén igényelhető. A 12 év alatti juniorok könnyített előadáson vehetnek rész és vizsgát is könnyített formában tehetnek, de ekkor az U14-es kategóriába lépésük évében újabb vizsgát szükséges tenni, mielőtt  EGA-kártyát igényelnek.

A felnőtt játékosok számára nincs pótvizsga lehetőség, akinek nem sikerül a vizsgát tenni, annak újabb tanfolyamon kell részt venni.

Az aktuális szabályvizsgával kapcsolatban kérjük, hogy a klubok recepcióján, illetve az oktatóknál érdeklődjön.

Munkatársaink az office@hungolf.hu e-mail címen várják az EGA-kártya igényléssel kapcsolatos kérdéseket.