Versenyszabályzat, versenykiírás – kezdődhet a szezon

Megjelent a Magyar Golf Szövetség 2021-es szezonra vonatkozó Versenyszabályzata, Országos Ranglistakiírása, valamint Az Év Golfozója, Játékosa és Legsikeresebb Golf Klubja díjak odaítélésének kritériumrendszere. Az idei szabályok jelentős változásokat hoznak, átalakul a ranglisták rendszere, új a WHS és megújult a nyilvántartó program is, ezért érdemes az új előírásokat alaposan áttanulmányozni a versenyszezon kezdete előtt .


Az idei Versenyszabályzat nem hoz jelentős módosítást. Ami szembetűnő, hogy szerkezetében megváltozott, mostantól mellékletek tartalmazzák a verseny megrendezésére vonatkozó speciális előírásokat, amelyekbe a Magyar Golf Szövetség új adatbázisa, a GOLFiGO hendikep és versenyügyviteli rendszer is szervesen beépült.

A legmarkánsabb áttörés az Országos Ranglistakiírásban tapasztalható. 2021-től az összesített női és férfi ranglista gyűjti majd a játékosok versenyeredményét, melyet 12 hcp alatt az ütésszám, felette a stableford pontszámok, match play esetén a helyezés alapján számolnak. Ehhez a Magyar Amatőr Nyílt Bajnokság, a Magyar Amatőr Bajnokság, a Magyar Nyílt Match Play Bajnokság, a Magyar Kupa és a Hungarian Winter Cup összesen nyolc versenynapján elért legjobb eredményét összesíthetik, melyhez a ranglistaversenyek, a külföldi és további hazai bajnokságok, kupák hat versenyköre is hozzáadódhat. Az összesített ranglista első női és férfi helyezettjének ítélik majd oda „Az Év Golfozója” díjakat.

Az összesített ranglista mellett a korosztályos ranglisták rendszere is jelentősen módosult. A szenior kategória szenior (50/55-65 év), masters (65-75 év) és szuper masters (75 év felett) korcsoportokra vált szét. A felnőtt, mid-amatőr, junior, szenior, masters és szuper masters korosztályos ranglisták pontjai egyrészt az összesített ranglista során elért eredményekre, másrészt a korcsoportra jellemző bajnokságok, versenyek (Magyar Junior Nyílt Bajnokság, Mid-Am Golf Tour, Magyar Szenior Nyílt Bajnokság) ütés- és pontszámára épít. Átalakul a Magyar Match Play Bajnokság is, melynek selejtező körei korosztályos versenyként számíthatók majd a ranglistapontok vadászatakor. A Szövetség a november 15-én érvényes korosztályos ranglisták első helyezettjeinek eredményét ismeri el „Az Év Játékosa” címekkel.

„Az Év Golfozója” és „Az Év Játékosa” díjakat tehát az összesített és a korosztályos ranglisták első helyezettjeinek adományozzák, de továbbra is megmarad a profik elismerése, a legtöbb WAGR pontot szerző junior különdíja, és „A Legsikeresebb Golf Klub” – nak járó plakett odaítélése.

Összes hír