Változatlan alapcélok, folyamatos megújulás – ez a midam vízió

Tíz évvel ezelőtt, néhány lelkes önkéntes kezdeményezésével jött létre az első mid-amatőr golfbajnokság. A jubileum kapcsán, Krämer András, a Magyar Mid-Amatőr Golf Sportegyesület elnöke nyilatkozik a 2013 óta történt változásokról, a mid-amatőrség jelenlegi helyzetéről,
céljairól.


Az említett golfbajnokság valóban nagy mérföldkőnek számított. Legfőképp azért, mert a golf akkori sajátos hazai helyzetéből adódóan, a sportág jelentős bázisát éppen a középkorú mid-amatőrök adták, a korosztály versenyrendszere viszont gyerekcipőben járt. Az ötletet egyébként nemzetközi példákból merítettük, így nálunk megérett az az elhatározás, hogy mielőbb létrehozzuk a mid-amatőrök szervezetét. Kezdetben azt a célt tűztük a zászlónkra, hogy egyrészt a 30 (Szerk: azóta már 25) év feletti játékosok számára versenylehetőséget teremtsünk, azaz korosztályos bajnokságokat szervezzünk, másrészt olyan keretet adjunk az egésznek, amely egyébként nem csak a játékról, hanem a társasági életről is szól. Mára büszkén mondhatjuk el, hogy egy olyan összekovácsolt korosztályos közösség alakult ki, ahol a verseny mellett fontos szerepet kap az is, hogy minél több időt töltsünk együtt, ezért úgy szervezzük a versenyeinket, hogy a pályán kívül is legyenek kapcsolódási pontok, azaz valódi társasági klubélet alakuljon ki. E kettős cél szellemében működik mai is egyesületünk, amely folyamatosan bővülő tagsága számára évről-évre újításokkal rukkol elő.

Miként növekedett a tagság és milyen elképzelésekkel kívánják ezt az életformát tovább népszerűsíteni?
A sportegyesület megalakulása óta fontos küldetésnek tekintjük, hogy a versenyzés megteremtésével minél több játékos számára tegyük vonzóvá az egyesületi életet. Ebből a szempontból két ciklusra osztanám a mid-amatőrök eddigi működését. 2016-ban, Zilahy Csaba vezetésével alakult meg hivatalosan is az egyesületet, amely 2019- ben már közel száz tagot számlált. Ekkor kerültem tisztújítással az egyesület élére, az azóta eltelt három év alatt megduplázódott ez a szám.
Talán érdemes néhány szót ejteni arról, hogy mit is jelent manapság a mid-am tagság. Mára a nemzetközileg is elfogadott mid-am státusz a 25 évre csökkent, és nincs felső korhatára. Természetesen nincs akadálya, hogy az 50 / 55, azaz a szenior korhatárt elérve, egy versenyző korosztályt lépjen, az élet azonban azt igazolja, hogy sok szeniorkorú játékos látogat vissza a versenyeinkre, az átjárási lehetőség tehát meglehetősen intenzív.
Négyféle tagsági formát kínálunk, a legkedveltebb MMAGE-tagság éves díja 25 ezer forint és ezért nem csak a partnerklubjainkban felhasználható green fee, de nevezési díj és egyéb kedvezményeket is kínálunk. Emellett egyre népszerűbbek a támogatói tagsági típusok is. Továbbá tagjaink számára biztosítunk hendikep vezetést, valamint az MGSZ Versenyengedély kártyájának kiváltási lehetőségét is.
Ahhoz, hogy a jövőben egyre több mid-amatőr korú játékos csatlakozzon hozzánk, számos korlátja is van. Véleményem szerint, Magyarországon a golf nem tudta befutni azt a pályát, amit a környező országokban láthatunk, mert valami oknál fogva a rendszerváltáskor nem sikerült a sportágat jól pozícionálni hazánkban. Ennek több oka van, de annyi bizonyos, hogy kicsit még mindig elitista szemlélet uralkodik a sportág körül. A nemzetközi szövetség ugyan levitte a mid-amatőr korhatárt 25 évre, de az utánpótlás lassan bővül, így nyilvánvaló, hogy ez a tendencia nem szolgálja a mid-amatőr tagság bővülését, akárcsak az utóbbi időszak gazdasági nehézségei sem. Ezért a bővítéshez egy olyan közeget kell elérnünk, amelyre egyébként személy szerint én is jó példa vagyok, akinek egyszer csak 30 évesen megtetszik a golf. Ehhez a sportegyesület eszközrendszere korlátozott, hiszen a golf népszerűsítéséhez nem áll rendelkezésünkre jelentős anyagi forrás. Ugyanakkor a családi, vállalati, baráti kapcsolatokban erősek vagyunk, és mi ezen csatornákon keresztül tudjuk népszerűsíteni a golfot hazánkban. Az Eurosporton látható golf közvetítések is segítenek, de egy nemzetközi szinten kimagasló eredménnyel büszkélkedő magyar golfozó hozhatna a legtöbbet a magyar, benne a mid-amatőr golf konyhájára.

Milyen ékkövekkel büszkélkedhet a mid-am versenynaptár?
A Magyar Mid-Amatőr Nyílt Golfbajnokság színvonalas megszervezése mellett, minden évben újításokat is próbálunk bevezetni a tagság számára. A MidAm Golf Tour „jogutódját”, a MidAm Golf Liga sorozatot tavaly indítottuk el, amely „pénzdíjas” csapatversenyként komoly rangot vívott ki
magának, és komoly kohéziót teremtett a benne versenyző játékosok számára. Az idén hat állomásból álló MidAm Liga két korosztályos ranglistaversennyel kezdődik, Hencsén, majd Tatán, majd a tavaly indult kezdeményezés mentén, egy határon túli állomással folytatódik, amelyet június 11-én a szlovákiai Sedín Golf Resortban szervezünk. A versenysorozatot koranyáron Bükfürdőn folytatjuk, majd ellátogatunk augusztusban Balatonudvariba is. A Liga Zalacsányban zárul, a MidAm
Open-nel.
Kiemelném a negyedik, bükfürdői fordulót, amely kicsit más lesz az eddig megszokottól, mert a büki pályán kísérleti jelleggel, egy kétnapos csapat match play versenyt hirdettünk, kizárólag a Liga játékosai számára egy rugalmasabb, az erőviszonyokat kiegyensúlyozottabban tükröző, ezáltal
vonzóbb lebonyolítási formában. Természetesen, ettől függetlenül megmarad a már szokásosnak mondható egyéni match play bajnokságunk is, amelynek döntőjére Zircen kerül majd sor.

A mid-am válogatottságról...
Mid-am válogatottról azt hiszem azóta beszélhetünk, amióta 2015-ben Zilahy Csaba, Meznerics Gergely, Dr. Csepregi László és magam részvételével a Bulgáriában rendezett EGA Team Shield Csapat Európa-bajnokságon, kicsit ad-hoc kezdeményezés alapján indultunk. Mára a válogatott szervezett formát öltött, a csapat 2/3-a a mid-am ligában elért helyezése alapján, 1/3- a „captain’s pick” elbírálás szerint kerülhet a válogatottba. A furcsa megfogalmazást az magyarázza, hogy így bármilyen számú csapattag esetén egyszerű kiszámolni ki és milyen úton kerülhet be a válogatottba.
Eddig a 4 és 6 fős válogatott csapat volt a jellemző, de idén lesz olyan versenyünk, ahol 9 fővel képviselteti magát a midam válogatott. Idén a MidAm Liga negyedik fordulójának helyszínén, Sedínben, a Magyar-Szlovák Nemzetek Közötti Kupán vesz részt júniusban a válogatott, majd az egy kis túlzással, mini Mid-Am Csapat Európa- bajnokságnak nevezett versenyre kapott a csapat meghívást, amelyet Ausztriában, 10 nemzet részvételével szerveznek. Ez utóbbi bajnokság jövőre az EGA-naptárába is bekerül, így elmondhatjuk, hogy az alulról jövő kezdeményezések is célt értek.

A mid-am kapitányi pozíció reformjára is készülünk, nem titkoltan, nemzetközi példákat is szem előtt tartva. A megújult rendszer alapján, egy kapitány és helyettese irányítja majd a válogatott szakmai fejlődését, de két év után a kapitány mandátuma lejár, és helyettese lép a kapitányi pozícióba. A kapitány-helyettesi pozícióba pedig az elnökség felkérése alapján kerül egy új tagtársunk. Így ez a körforgás garantálja a rendszer folyamatos megújulását. A kapitányi feladatkörökbe a szakmai irányításon (csapatösszeállítás, versenynaptár) túl, a válogatott teljes, akár logisztikai menedzselése is beletartozik.

Milyen források, jövőbeni elképzelések szolgálják a gazdag mid-am programok megvalósítását?
Az egyesület egy év kivételével - a mikor MGSZ támogatást is kapott - teljes egészében önerőből működött. A realitás az, hogy a közeljövőben nem bővül a játékosok és a lejátszott körök száma, ami minden bizonnyal hatással lesz a növekvő versenyszervezési költségekre, a büdzsé egyensúlyban tartására. Idén négy egynapos, egy kettő-, és egy háromnapos, valamint egy szezonon átívelő versenyt szervezünk. Ezeket szponzori valamint a tagjaink, barátaink által felajánlott SZJA 1%-os támogatásával valósítjuk meg, de a válogatottság költségeit már a játékosok viselik. A szponzorok széles köre többnyire a verseny lebonyolításhoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz kötődnek, illetve a vonzó, idén már 12 millió forint összértékű díjakat biztosítják. Szponzorok nélkül, akik többnyire a
tagság köréből kerülnek ki, nem lennénk képesek működtetni az egyesületet. A játékosonként átlag 30-35 ezer forintos nevezési díj a szervezés költségeit fedezi, emellett azonban számos plusz szolgáltatást is nyújtunk, például mindig biztosítunk forecaddie-t, illetve bírókat a versenyeinkre, amire azért áldozunk, hogy komplett, minőségi élményt nyújtsunk, és elégedett versenyzőkként gondolhassunk vissza a rangos bajnokságokra.
Stratégiánk legfőbb prioritása továbbra is az, hogy a golfjátékot népszerűsítsük a környezetünkben, így a társasági golf iránti szenvedély, a rekreáció fontossága, a minőségi szabadidő eltöltése iránti elköteleződés határozza meg az elnökségi tagok személyes és egyesületi kezdeményezését, döntését és céljait.
Ezen túlmenően, egyesületünk januártól közhasznúvá vált, így elnökségi üléseink nyilvánossá váltak.
Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert ezzel is bátorítanék mindenkit, akit érdekelnek a MidAm élet szervezésének „kulisszatitkai”, hogy látogasson el az üléseinkre. Nem titkoltan, keressük azokat a golfozókat, akik tenni akarnak a magyar golfért, mert elnökségünk mandátuma jövőre lejár, így az egyesületnek szüksége lesz új elnökségi tagokra.

Összes hír