Új szezon, új rendszer

A 2021-es szezontól kezdődően a GOLFiGO lesz a Magyar Golf Szövetség hivatalos adatbázisa, hendikep és versenyügyviteli rendszere. Dietrich Tamás, a szövetség elnökségi tagja, a versenybizottság elnöke az együttműködés létrejöttéről, a fejlesztés jelentőségéről nyilatkozott. Az interjú teljes terjedelmét az M4 SPORT csatorna február 26-ai Golfmagazin műsorában tekinthetik meg.

Hogyan született meg az ötlet?

A történet ott kezdődött, amikor a 2019-es Magyar Szenior Nyílt Bajnokságon bemutatkozott a GOLFiGO livescore rendszere, amit aztán több szövetségi versenyen is teszteltünk. Úgy gondoltuk, hogy amennyiben a GOLFiGO teljes nyilvántartó rendszerének fejlesztése megtörténik, reálisan léphet majd a Magyar Golf Szövetség hivatalos nyilvántartó rendszereként a PC Caddie helyébe. 2020 augusztusában a kifejezetten erre a projektre felállított szövetségi munkacsoport, valamint Jakobi András versenyigazgató úgy ítélte meg, hogy a rendszer három országos szövetségi versenyen – a PC Caddie-vel párhuzamosan – élesben is tesztelhető, mely végül kiváló minősítést kapott. A szerződés és a GDPR szabályzat kidolgozását követően a Magyar Golf Szövetség elnöksége végül 2020 decemberében úgy döntött, hogy a GOLFiGO felválthatja a PC Caddie-t, így a 2021.évi szezontól már a GOLFiGO a Magyar Golf Szövetség hivatalos adatbázisa, hendikep és versenyügyviteli rendszere.

Miért volt szükség váltani?

Leginkább azt emelném ki, hogy gazdasági előnyök mellett a GOLFiGO egy sokkal komplexebb szolgáltatást nyújt, mely nemcsak valamennyi versenyformátumot képes kezelni - olyat is, amely a korábbi időszakban összetettségénél fogva megannyi bonyodalmat okozott, például a klubcsapatbajnokság, vagy a match play bajnokság -, hanem közvetlen, egyidejű átjárást biztosít a versenyadatok, a hendikep és a ranglista nyilvántartások között.  Mindez úgy valósul meg, hogy a klub managerek, a versenyzők, a versenyszervezők számára egy sokkal könnyebben kezelhető, felhasználó-barát felületet tesz elérhetővé az előző nyilvántartáshoz képest. Funkcionalitásban lényeges többet tud elődjénél, elég, ha csak azt említem, hogy már integrálja az új WHS nyilvántartást, de számos hasznos információt is tartalmaz majd, úgy, mint a helyi szabályokat vagy a bírói jelentéseket.

Mikor áll a rendszer „pályára”?

A szerződéskötést követően megkezdődött az adatbázis importálása, az oktatásra várhatóan március elejétől kerülhet sor, de a Youtube csatornáján már most is elérhetők a felhasználók számára készült bemutató videók. A tervek szerint, a márciusban rendezendő versenyeken már élvezhetjük az új szolgáltatás valamennyi előnyét.

Milyen plusz szolgáltatást nyújt a GOLFiGO a JÁTÉKOSOK számára?

Magyar nyelvű (emellett természetesen angolul és németül is elérhető és használható)

Internetalapú, bárhol bárki számára bármikor elérhető és használható.

Különböző jogosultsági és hozzáférési szintek, mind a szövetségi, a klub, a versenyszervezői, a bírói és a játékos szinteken egyaránt.

Egy adott felhasználónak egyetlen belépési jelszóval kell csak belépni és ezt követően (igény esetén) váltani tud a saját különböző jogosultsági szintjei (fiókjai) között (ha például valaki egy klub munkatársa, de emellett pl. golfjátékos, vagy bíró is).

A felület természetesen maximálisan reszponzív (tökéletesen működik mind mobilkészüléken, mind asztali számítógépen egyaránt).

Az elmúlt 10 év valamennyi magyar golfjátékosát (aki legalább egy versenyen részt vett) számon tartja a rendszer, de mindenkit csak egyszer. Emellett természetesen minden olyan “új” játékost is, aki ugyan még nem vett részt soha semmilyen versenyen, de érvényes klubtagsággal és/vagy szövetségi versenyengedéllyel (EGA-kártya) rendelkezik.

Automatikusan kezeli a rendszer a versenyengedély kérelmeket, illetve az átigazolási kérelmeket is, illetve automatikus e-maileket küld a megfelelő a tranzakciókban résztvevők felhasználók számára (érintett klub(ok), szövetség, játékos).

Gyakorlatilag bármilyen játékformában létre lehet hozni adott versenyt, így például Bestball, Fourball, Foursome, Greensome vagy TexasScramble versenyeket is, de a MatchPlay formát is kezeli a rendszer, és természetesen mindezeket egyéni, páros, vagy négyfős formátumban is létre lehet hozni. Akár még vegyes formátumú versenyeket is kezelni tud a rendszer, lásd pl. 2020-as Klubcsapatbajnokság.

Páros és négyfős versenyek esetében a közös phcp mértéke bármilyen súlyozási variációban kialakítható, a verseny publikus felületén a közös phcp számítási metódusa megjelenítésre kerül (természetesen a verseny eredménykategóriáival és ezek díjazási helyezéseivel, illetve a döntetlen kiértékelési módozattal együtt, így a játékosokat semmilyen korábban általuk nem ismert “meglepetés” nem érheti a verseny befejezését követően.

Valamennyi verseny létrehozásának pillanatában megnyílik a lehetőség az adott versenyre történő online nevezésre. A nevezési lista, illetve a várólista minden pillanatban publikusan nyomon követhető, a nevezések percre pontos dátumával. A lista mindvégig publikus, a nevezés elfogadásáról (vagy elutasításáról) a játékos automatikus e-mailt kap. Egy játékos egy napon csak egy versenyre tud nevezni (kivétel ez alól, ha az egyik verseny kilenc szakaszos). Természetesen, ha versenyt szeretne “váltani” azt megteheti, hogy az egyik versenynevezéstől “visszalép”, és egy másikra benevez.

Online nevezések lehetőségének beállítása létszám limittel, illetve hcp vagy életkor limittel, akár nevezési vagy akár hcp sorrend kijelölésével. Saját klubtagok előnyben részesítése az adott versenyre teljes mértékben vagy akár a nevezettek százalékos arányában (előnevezések engedélyezése a saját klubtagok részére). Nevezések engedélyezése golfkocsival (orvosi engedéllyel, engedély nélkül, egyáltalán nem megengedve) A játékoshoz tartozó golfkocsi piktogramos megjelenítése mind a nevezési, mind a startlistán.

A mindenkor publikus nevezési lista oda-vissza sorrendbe állítható a következő paraméterek bármelyike alapján: név, hcp, klubtagság, nem, életkor-kategória, nevezés pontos dátuma

A mindenkor publikus nevezési listán a benevezett játékosok esetleges hcp módosításai automatikusan megtörténnek minden nap éjfélkor, egészen a verseny kezdetének napjáig.

Versenyben részt venni csak olyan játékos tud, aki rendelkezik valamely hazai klub érvényes tagságával és érvényes szövetségi játékengedéllyel (EGA-kártya), illetve olyan külföldi klubtagsággal rendelkező játékos, aki rendelkezik hcp igazolással. Természetesen a fent említett kritériumoknak megfelelni nem tudó játékosok is elindulhatnak adott versenyen, de őket a rendszer szigorúan csak versenyen kívül engedi elindulni (NC, nem érhetnek el helyezést).

Versenyek startlistájának elkészülésekor (publikálásakor) minden játékos automatikus e-mailt kap arról, hogy publikus és megtekinthető a startlista. A startlistára kattintáskor a rendszer automatikusan az adott játékos nevéhez gördül, így nem kell keresgélnie magát a startlistában. Korábban már publikált startlista esetleges változásakor, szintén automatikus email generálódik.

A startlista publikálásakor valamennyi verseny esetében automatikusan létrejön a valósidejű LiveScore (PLAY) lehetősége. Minden scorekártyára automatikusan felkerül a QR, illetve a Flight-kód, így minden egyes verseny, minden egyes flight-ja saját maga eldöntheti, hogy kíván-e élni a LiveScore lehetőségével.

Startlista készítés lehetősége egy elütőről, két elütőről, shotgun starttal, flight-on belül: nemek,  elütők maximálás számának, illetve maximális phcp különbségének meghatározásával. Délelőtti-délutáni startlista létrehozásának lehetősége, automatikus és kézi flight-okba rendezés, egyebek.

Az online és a nyomtatott startlistán is látszanak az elütők színei.

A scorekártyán megtalálhatóak a PoP (Pace of Play) és a Pin-pozíció adatok, de a LiveScore QR, illetve Flight kódján kívül, az a szakasz is amelyről a flight ténylegesen elindul (pl. Shotgun start) szürke kiemeléssel jelezve, hogy honnan kell kezdenie a játékosnak a versenykör írását.

Az eredmény megjelenítés kapcsán, szakít az eddig használt “összevissza” színekkel a Bogey-Birdie viszonylatban, és a világ-trendnek megfelelően “minél pirosabb” egy eredmény annál jobb, illetve “minél kékebb” annál gyengébb a score. Ez elsőre (az első két-három hétben szokatlan lehet, de amint hozzászokik a szemünk annál átláthatóbb lesz, és ily módon csatlakozhatunk végre a golfvilág által jelenleg használt eredmény jelzőszínekhez.

Eredményrögzítéskor a klubmunkatársat automatikusan figyelmezteti a rendszer, ha eltérés van a beírt eredmény és a PLAY LiveScore-ban beütött eredmény között, így a munkatárs, újra tudja ellenőrizni a hivatalos scorekártyát egy esetleges elírást megelőzendő, (természetesen a klubmunkatárs által visszaellenőrzött és berögzített eredmény felülírja a PLAY-t). Jelenleg még nem készült el, de terv alatt van egy olyan funkció beépítése az eredményrögzítéshez, ahol kérésre (gomb megnyomása) a rendszer hangosan visszaolvassa a beírt score-t a klubmunkatársnak, és így nem csak vizuálisan tud majd  ellenőrizni a rögzítő munkatárs.

Az eredmény berögzítésekor a beírt eredmények megjelennek azon flight-ok játékosainál is a PLAY-ben, akik egyébként az adott versenyen nem írták a LiveScore-t, ez azért “fontos” mert így a játékosoknak nem feltétlenül kell megvárniuk a verseny lezárását, hogy lássák hogyan állnak a versenyen, hanem a folyamatosan berögzített score-kártyák esetében folyamatos látják (a nem hivatalos eredményt) a PLAY felületén.

Cut-vonal megjelenítése az online eredmények esetében is.

Klubbal, illetve pályával nem rendelkező, úgynevezett versenyszervezők saját belépéssel, saját versenyeket/versenysorozatokat hozhatnak létre, illetve kezelhetnek, menedzselhetnek a rendszerben.

A versenybíróknak is saját hozzáférésük van a rendszerhez, azokhoz a versenyekhez, amelyeknél ők a kijelölt hivatalos bírók. Így a bírók is látják a “saját” versenyeik belső felületét (pl. startlista, eredmények, stb). Amennyiben szükséges (pl. Időjárási tényezők) átállíthatják az adott verseny Pace of Play adatait. Illetve kitölthetik a versenyhez tartozó bírói beszámolót, amelyről automatikus email érkezik az MGSZ felé (a kitöltött bírói beszámoló a klubok felé sem publikus).

A GOLFiGO-ban teljes mértékben kifejlesztésre került az új WHS (World Handicap System), amelyet január 1-től az egész világra kiterjedően kötelezően használni kell valamennyi országban és nemzeti szakszövetségben. Ezúton is szeretnénk megköszönni az MGSZ HCP és CR Bizottságának a messzemenő és páratlan segítségét, amellyel sikerrel integráltuk GOLFiGO rendszerünkbe az EGA és az MGSZ között született 125 oldalas angol nyelvű hivatalos megállapodást a “magyar” WHS kapcsán.

Milyen plusz szolgáltatást nyújt a GOLFiGO a JÁTÉKOSOK számára, a pályák/klubok kapcsán?

Pályák alapadatai (cím, elérhetőség, stb)

A pálya aktuális időjárása

A klub éves tagsági díjai

A klub greenfee árai

Az elütök sr/cr adatai (férfi és női mérések is akár pl. a sárga, akár pl. a piros elütőkre vonatkoztatva) az adatok a 18 szakaszos pályák esetében az első és a hátsó kilenc szakaszokra is külön-külön megtalálhatóak (és publikusak) a rendszerben

A szakaszok távolságai, a pályaszakaszok és a green-ek grafikái

A rendszer számon tartja, hogy adott klub mennyi golfkocsival, trolley-val, illetve elektromos trolley-val rendelkezik, így pl. egy versenyre történő nevezés kapcsán figyeli a rendszer, hogy ki igényelt ilyen béreszközöket, és mennyit lehet még kiadni ezekből.

Pin területek a green-en (nem azonos a verseny pin pozíciójával). Ilyen megoldást tudomásunk szerint jelenleg hazánkban csak az Old Lake GC alkalmaz, amely minden green-t hat felé oszt, és egy baráti játékkör megkezdése előtt vagy akár alatt a rendszer megmutatja, hogy ma pl. a 3-as pin területek vannak kijelölve, ami mondjuk például a 12-es green-en a jobb hátsó sarkot jelenti (grafikával). (Természetesen a verseny pin pozíciói ennél sokkal pontosabban (méterre) behatároltak).

A pálya Helyi Szabályai is bekerültek a rendszerbe (későbbiek folyamán ezt továbbfejleszteni kívánjuk, oly módon hogy rá lehessen keresni a pálya egyes szakaszaira vonatkozóan is a Helyi Szabályban).

Stroke Saver feltöltési lehetőség a pályák számára.

A hivatalos Pace of Play adatok 3 fős és 4 fős flight-okra vonatkoztatva bekerültek a rendszerbe.

Tömeges e-mail küldése akár minden klubtagnak (kvázi belső hírlevél), vagy akár minden nevezőnek, aki adott versenyen részt vesz.

Tömeges SMS küldési lehetőség lásd fentebb (azon klubok számára elérhető, amelyek igénybe veszik ezt a szolgáltatást).

Milyen plusz szolgáltatást nyújt a GOLFiGO a JÁTÉKOSOK számára, az online felület kapcsán?

Versenysorozatok ponttáblázatának nyomon követése. A rendszer lehetőséget biztosít különböző versenyek versenysorozattá történő összefűzésére és ezen sorozatok állását automatikusan kezeli, illetve jeleníti meg, akár pontozásos összeredmény rendszerben (lásd pl. SEIKO FérfiNap), akár elért ütésszám, vagy stableford pont rendszerben történik a kiértékelés (lásd pl. Continental CGT). A versenysorozatok pontállást a rendszer automatikusan számolja és jeleníti meg a játékosok (felhasználók) számára, a beállításokban meghatározott paraméterek alapján, akár a versenysorozat minden versenyét számolja, vagy akár az adott játékos legjobb x darab, vagy a legjobb x százaléknyi verseny eredményét nyilvántartva.

Versenynaptár megtekintési lehetőség akár lista, akár naptár nézetben. Azon versenyek amelyeken az adott játékos részt fog venni (benevezett), vagy korábban részt vett, eltérő színnel jelölve (lásd: Han Solo Memorial) a versenynaptárban, a még könnyebb áttekinthetőség kedvéért. (Természetesen a szövetségi-, illetve a ranglista-versenyek a már jól megszokott módon eltérő színnel (lásd: Old Course Ranglistaverseny) jelennek meg).

Játékos kereső menüpont, a játékosok akár névtöredék alapján is kereshetőek, majd a játékos adatlap oldalra érkezve megtalálható az aktuális hcp-jük, anyaklubjuk, aktuális ranglistapontjuk és helyezésük, fényképük (amennyiben a játékos saját maga vagy az anyaklubjának munkatársa feltöltötte azt). Ezenkívül a játékos kedvenc és “mumus” pályaszakasza (eredménnyel), a játékos egyéni szakasz statisztikái a magyar pályák vonatkozásában. A játékosok elért díjainak (kattintható) felsorolása (minden olyan verseny, ahol valamely eredmény kategóriában korábban díjazott volt az adott játékos).

Játékos Hcp sorrend: valamennyi magyar játékos, sorrendbe állítva az aktuális hcp-k szerint. Külön oszlopban megjelenítve a játékosok elmúlt 365 napban történt hcp módosulásának mértékét is.

Ranglisták: valamennyi ranglista megjelenítése (Junior, Felnőtt, MidAm, Szenior, Szuper Szenior) a “szokásos” oda-vissza kattintható megoldásokkal. Automata frissítés, a ranglistát érintett verseny lezárásával egy időben, azonnal frissülve. 

HCP kalkulátor: A beírt hendikep érték után megmutatja, hogy a játékos milyen playing hcp-vel indul a magyar pályákon, beleértve a 18 szakaszos pályák első és hátsó kilenc szakaszainak playing hcp-jét is, illetve keresési lehetőség a férfiakra és a nőkre külön-külön, így például az is megtekinthető, hogy egy férfi játékos milyen playing-el indulna a Pannonia narancs elütőjéről, vagy egy hölgyjátékos a Zala Springs sárga elütőjéről, stb.

Játékos saját fiókja, ahol a belépést követően megtekintheti, hogy milyen személyes adatokat tárol róla a saját anyaklubja a GOLFiGO-ban. Belépést követően online nevezni tud valamennyi magyar versenyre. Fényképet tölthet fel a saját adatlapjához. Megtekintheti a saját adatlapját (lásd fentebb játékos kereső menüpont). Megtekintheti a saját hcp történetét (lista, illetve diagram nézetben is). Illetve egy “Mennyi lesz” című almenüpont: Itt minden játékos megnézheti, hogy pl. ha a jelenlegi 11,5 hcp-jével a következő versenyén elindulna pl. az Old Lake-n a sárga elütőről, akkor milyen score-t kell(ene) játszania, hogy a hcp-je javuljon, stagnáljon, vagy romoljon. (Ez, az új WHS tekintetében hatalmas segítséget jelent a játékosok számára az “előkalkuláció” területén).

A GOLFiGO bevezetését követően a versenyszezon megkezdéséig elkészül a TeeTime modul, amelyben a hazai és külföldi játékosok TeeTime-okat (és golfkocsikat) tudnak foglalni, illetve kifizetni a modult igénybevevő klubok pályáin (jelenleg a Birdland, az Magyar GC, a Pannonia GCC és a Zala Springs GR).

Forrás: caddie.hu

Összes hír