Új év, változatlan kihívások

Makszin Áron, a Magyar Golf Szövetség főtitkára, a 2020. év célkitűzéseiről, a Szövetség előtt álló feladatokról nyilatkozott, valamint 2019 kiemelkedő eredményeit értékelte.

2019-ben az egyik legfontosabb céljaként, a golfozók számának növekedését jelölte meg a Magyar Golf Szövetség. Mi valósult eddig meg és milyen további lépések várhatók?

A Magyar Golf Szövetség 2017-ben stratégiai célkitűzéseként fogalmazta meg a golfozók létszámának növelését, a sportág fejlesztését, a golf hazai népszerűsítését. Ennek megvalósítása érdekében, 2018-ban két szövetségi program indult útjára: az utánpótlás bázis erősítését célzó junior program, valamint a kezdő, felnőtt golfozók bevonására létrejött kezdeményezés. A Junior Program és a Kezdő Felnőtt Golfozó Program bevezetése után két évvel elmondhatjuk, hogy az eredmények önmagukért beszélnek: 2017-hez képest, a juniorok száma két és félszeresére nőtt, emellett 710 új felnőtt játékos szerezte meg a pályaengedélyt, így a 2017.évi bázishoz képest, 2019-ben 2291-re nőtt a hazai golfozók száma, mely 76%-os növekedést mutat. A siker titka abban rejlik, hogy a szövetség által jól megfogalmazott irányelvek és cselekvési programok a klubokat és a PGA oktatókat összefogásra, aktív szerepvállalására ösztönözte. A programok 2020-ban is folytatódnak, újabb ösztönző elemek bevonása mellett pedig nem titkolt célunk, hogy 2021-re elérjük a 3 000 golfozói létszámot.

A sportág hazai fejlesztése szempontjából meghatározó, hogy a kapcsolódó területek is növekedési pályára álljanak.

Az állami sportcélú támogatások segítségével 2019-ben is folytatódtak a kiemelkedő junior szakmai munkát végző klubok műhelytámogatása. Ezek a támogatások a létszám és az eredmények bázisán, azaz kizárólag objektív mutatók alapján kerültek a Szövetség által felosztásra. 2019-ben ez az állami támogatási összeg 15 millió forint volt, mely a visszajelzések alapján, jelentősen hozzájárult a klubok utánpótlás nevelés terheinek csökkentéséhez. A Magyar Golf Szövetség törekvése 2020-ban is változatlan: az eredményes szakmai műhelyeket az állami támogatás rendelkezésre állásának függvényében, idén is támogatni kívánja a Szövetség.

Az infrastruktúra fejlesztése, új létesítmények építése kérdéskör szinte minden elnökségi ülésen napirendre kerül.  A pillanatnyi helyzet szerint, továbbra is a kisebb gyakorló pályák (driving range-ek) létrehozásában gondolkodunk. Jelenleg két vidéki várossal tárgyalunk, melyek a területet, mi pedig a know-how-t adnánk. A problémát egyelőre az üzemeltető kérdése okozza, a létesítményeket ugyanis ingyen vagy veszteségesen senki sem szeretné üzemeltetni. Márpedig köztudott, hogy egy ilyen létesítmény az első, de talán a második évében is szinte bizonyosan veszteséges. Nehéz tehát olyan konstrukciót kitalálni, ahol ezek a veszteségek valamely szervezet által finanszírozhatók lennének. Természetesen, ez nem veszi kedvünket, továbbra is a lehetséges megoldásokban gondolkodunk. Új golfpálya építéséről jelenleg nincs tudomásunk, de a büki pályával kapcsolatban szeretném itt is tájékoztatni a tisztelt olvasókat, hogy a tervek szerint, 2020 őszére a Birdland Golf Club egy teljesen felújított pályával várja majd a golfozókat.

Milyen elképzelésekkel, tervekkel kezdi a Szövetség az olimpia évét?

A Magyar Golf Szövetség feladatainak megvalósítását, tevékenységét az anyagi lehetőségei is jelentősen befolyásolja. A jelenleg rendelkezésre álló tervszámok alapján, a 2020. évi költségvetés várhatóan megegyezik majd a 2019. évi büdzsével, mely arra nyújt lehetőséget, hogy a Szövetség általános, működési feladatai mellett, a már elkezdett, sikeres szakmai programjait tovább folytassa.

Idén bővül a Szövetség versenyrendszere, a Cipruson rendezendő I. Hungarian Winter Cup-pal már március 4-én megkezdődik a szövetségi versenyszezon. Ezt követi a profi és amatőr ranglista 12-12 legjobb játékosának meghívásos versenye, az I. Magyar Pro-Am Bajnokság, mely szintén új bajnokság. A megszokott kilenc szövetségi verseny közül, a WAGR minősítés megőrzése mellett, változik a IX. Magyar Nyílt Match Play Bajnokság versenykiírása, a XX. Magyar Klubcsapat Bajnokság lebonyolítási rendje pedig várhatóan visszatér a korábbi formához.

Idén is meghirdetjük a Kezdő Felnőtt Golfozó tanfolyamokat, de emellett ennek 2.0 verzióját, a haladó kurzust is bevezetjük. Célunk, hogy a golfba már bekerült, pályaengedéllyel rendelkező kezdőket megtartsuk és ösztönözzük az EGA-kártya, illetve 45 hcp megszerzését, vagyis a versenyzés szintjét elérő fejlődésüket.

Mindenképpen erőteljes hangsúllyal folytatódik a Szövetség három pillérből álló Országos Junior Programja is, ahol a nyolc állomásból álló Junior Tour versenysorozat mellett új bajnokságként indul majd a Kids Tour elnevezésű sorozatot. Minden klub rendezhet majd a kifejezetten kicsiknek és kezdőknek (12 év alattiak) szóló Kids Tour-t, de ennek részletei még véglegesítés alatt állnak. A junior válogatott versenyeztetése pedig a tavalyi évhez hasonlóan folytatódik: a nemzetközi porondon jelenleg a fiú csapatunk szerepel majd magasabb, erősebb szinten, de a lányokról sem feledkezünk meg. Szeretnénk a fiataljaink tudását továbbfejleszteni, és reméljük, hogy a tavalyinál sokkal eredményesebb szezont zárhatunk.

A hazai golf számára meghatározó év 2020, hiszen az olimpiai kvalifikáció, a kijutás esélye idén áll először a legközelebb hozzánk. Jelenleg, a legeredményesebb profi golfozónknak, Rózsa Csillának szurkolhatunk egyedül reálisan azért, hogy a július 1-jén záruló kvalifikációhoz elegendő világranglista pontot gyűjtsön. Az olimpiai felkészülést az állami támogatás garantálja, és ha egy erős, jó kezdést láthatunk Csillától a márciusban kezdődő Symetra Tour sorozatban, akkor akár még össze is jöhet mindannyiunk álma...

Összes hír