Új év, új tervek

Makszin Áron főtitkárt arról kérdeztük az év elején, hogy milyen változások, új elképzelések mentén valósulnak meg a Magyar Golf Szövetség 2023. évi tervei. A teljes interjút a Golfmagazin februári számában tekinthetik meg.


2022-ben jelentősen átalakult a versenyrendszer, milyen változások figyelhetők meg az idei versenynaptárban?

A versenygolf erősítése érdekében bevezetett tavalyi reformok beváltották a hozzáfűzött reményeket, így idén már csak kisebb újítások épültek be a rendszerbe. Továbbra is cél, hogy minél több WAGR pontot adó, magas színvonalú bajnokságot rendezhessünk a magyar élvonal számára, így a hagyományos országos bajnokságok mellett, a 2022-ben debütált Hungarian Tour állomásainak számát megdupláztuk, és kedvezőbb, hétvégi idősávokba állítottuk. Cél továbbá az is, hogy ezek a hazai rendezésű nemzetközi versenyek egyre több külföldi versenyzőt vonzzanak, és erős versenykörnyezetet teremtsenek a magyar élvonalbeli játékosaink számára.

A másik jelentősebb újítás a ranglistaversenyek terén figyelhető meg. Idén minden klub csak egy ranglistaversenyt rendezhet, amelytől koncentráltabb részvételt és fordulónként magasabb versenyzői létszámot várunk.  Emellett a szeniorok és a mid-amatőrök is kaptak egy-egy ranglista versenyt azzal a kikötéssel, hogy ezek a fordulók csak a saját korosztályuk (mid-am, szenior) számára jelentenek pontgyűjtési lehetőséget.

Az idei legrangosabb nemzetközi versenyünk  az U16-os korosztályt érintő Európai Olimpiai Reménységek Versenye  (European Olympic Youth Trophy) lesz. Ez a V4-es, valamint a környező országok (Szlovénia, Olaszország, Ausztria) szervezésében bonyolódó bajnokság az idén 11-dik alkalommal, Zalacsányban kerül megrendezésre.

Rendszeres téma az utánpótlásnevelés kérdése, ezzel kapcsolatban milyen tervek készültek 2023-ra?

Ezen a területen 2023-ban megpróbálunk koncentráltabban előre lépni, mert az utánpótlás bázisa az utóbbi évek pandémiás időszaka miatt visszaesett. Egyrészt azért, mert a járvány idején nem tudtunk nyári táborokat szervezni, másrészt az oktatók iskolai golf oktatása és toborzása is közel két éven át szünetelt, hiszen nem mehettek be az iskolákba.

Továbbra is támogatni szeretnénk a klubokat az utánpótlásnevelés terén, de a szövetség idén sokkal aktívabb együttműködést tervez. Újragondoljuk és újraindítjuk a Junior Alapprogramunkat. Ennek lényege, hogy négy-öt klubbal állapodnánk meg és ide koncentrálnánk az erőforrásainkat. Az Alapprogramban a  8-11 éves korosztály oktatását kezdenénk el, klubonként legalább 20 fős csoportokban, szervezett és felügyelt szövetségi program és keretek mentén. A képzés során helyszínenként legalább két oktatót biztosítanánk a csoportok számára, és legkevesebb heti két edzésen, valamint rendszeres háziversenyeken kellene majd a junioroknak részt venniük. Ez lenne az a korosztály, amely a versenyrutint az idén is folytatódó Junior Tour négy-öt állomásán kezdhetné fejleszteni.

Milyen válogatott életet tervezhet 2023-ban a szövetség, hiszen sokan korcsoportot váltottak, mások a profi karrier rögös útjára léptek?

A válogatottak között mostanra a felnőtt korcsoport felé tolódott a hangsúly, hiszen számos junior játékos korcsoportot ugrott, ezért a szövetség racionális döntést hozott: összevonta a két korcsoport szakmai irányítását. Böndicz Gergőt, a felnőtt válogatott szövetségi kapitányát bízta meg továbbra is a korcsoport vezetésével, de emellett a jelenleg kisebb játékerővel rendelkező juniorok szakmai fejlődését is ő vezeti majd. A válogatottba kerülés szakmai és jogi feltételei a tavalyi elvek mentén valósul meg 2023-ban is.

A válogatottak idei nemzetközi versenynaptárában a már említett EOHT szerepel, de két Szlovákiában rendezendő bajnokság is helyet kapott: a Divízió II-es Fiú és Csapat Európa-bajnokság (július 12-15.), valamint a European Young Masters (július 27-29.), emellett szóba jöhet a nők EGA Team Shield Bajnoksága is. Az év nagy eseményére is tervezünk magyar csapatot küldeni, a járvány miatt 2021-ben elmaradt Eisenhower Trophyt, azaz a Csapat-világbajnokságot október 18-21. között Adu-Dhabiban rendezik, azonban ennek a versenykiírása a tavalyi évhez képest várhatóan jelentősen változni fog, így könnyen megeshet, hogy magyar csapat mégsem tud nevezni.

Milyen szövetségi szintű egyéb projektek szerepelnek az elnökség napirendjén?

A hazai versenygolf mellett továbbra is kiemelt hangsúlyt kapnak a sportág fejlődéséhez szorosan kapcsolódó projektek. Félidőhöz érkezett hét PGA-oktató képzése, szeptemberben pedig a golfbíróképzés is folytatódik. A versenyügyviteli rendszerünk, a GOLFiGO is számos újítással jelentkezik, a 2023-as szabálykönyv pedig már magyar nyelven is elérhető. Továbbra is eltökélt szándékunk a Hajógyári-sziget gyakorlópálya rehabilitációja, az ezzel kapcsolatos tárgyalások kormányzati szinten továbbra is folytatódnak.

Összes hír