Szezonra hangolódva

A közel egy hónap múlva, a Zala Springs Golf Resortban, az 5. Magyar Nyílt Winter Cup-pal startoló szezon előtt Makszin Áron főtitkárral gyűjtöttük egy csokorba az idei kalendáriumot érintő legfontosabb változásokat.


Milyen szempontokat vettek fgyelembe az idei szövetségi naptár tervezésekor?

Ami a szövetségi versenyeket illeti, tíz országos bajnokság és tizennégy ranglistaverseny került be a 2024-es szövetségi versenynaptárba. A tavalyi részvételi arányokat és a versenyzői preferenciákat figyelembe véve igyekeztünk optimalizálni az egyébként is zsúfolt kalendáriumot. Ennek okán, a Hungarian Tour állomásai háromra csökkentek, a több éve húzódó versenyzői érdektelenség miatt pedig idén nem rendezünk match play bajnokságot. Továbbra is minden klub egy-egy ranglistaversenyt nyerhetett el, a klubcsapat bajnok, valamint a már nem csak korosztályos ranglistapontokat ígérő mid-amatőrök és szeniorok további rendezési jogot kaphattak, akárcsak az idén frissen csatlakozó Golfiesta SE. Az európai versenynaptárakban már év elején meghirdetett nyílt versenyeinkre többek között szabadkártyákkal igyekszünk a nemzetközi érdeklődést felkelteni és fokozni. Az EGA-versenyek közül a 2025-ös férfi és fiú Divízió II-es csapat Európa-bajnokság pályázatát készítjük elő, melynek rendezési joga - a napokban érkezett biztató előrejelzések alapján – jó eséllyel kerülhet a Magyar Golf Szövetséghez.

Változtak-e a versenyfeltételek?

A szövetség honlapjáról letölthetők a versenyszabályzat, „Az év golfozója”, a ranglistakiírás, valamint a versenykiírások dokumentumai. A versenyszabályzat 2024-re vonatkozó legfontosabb változásaként, a szövetségi, valamint a ranglistaversenyeken elért eredmények, a GOLFiGO rendszerén keresztül történő kötelező online hitelesítésének bevezetését érdemes kiemelni. „Az év golfozója” kiírás is változásokat tükröz: „Az év amatőr golfozója” kategóriában az összetett női és férfi ranglisták első három helyezettjét, valamint a korosztályos legjobbakat díjazzuk. A nevezési díjakat - a klubokkal történt egyeztetés eredményeként, a tavalyihoz képest változatlan árszinten sikerült meghirdetni, mi több, az adott klub tagja a legtöbb esetben 20-25%-os díjkedvezménnyel is élhet a versenyregisztráció során. Változatlan áron hirdettük meg 2024-ben a golfklubok szervezésében évek óta elérhető, állami támogatással megvalósuló kedvezményes kezdő és haladó golfozói kurzusokat, és nem változott az EGA-kártya igénylés rendszere sem.

Mit érdemes tudni a válogatottak és az utánpótlásnevelés idei terveiről?

A felnőtt és a junior válogatott felkészülését és versenyeztetését az elnökség által elfogadott szakmai program alapján, továbbra is Böndicz Gergő szövetségi kapitány irányítja. A válogatott kerettagság, a külföldi versenyrészvétel feltételeinek egyeztetése és véglegesítése a napokban fejeződik be. Idén is folytatódik az utánpótlásnevelés, a junior korú golfozók létszámának növelése érdekében tavaly újra indult alapprogram. 2023-ban hét klub, kilenc edzője csatlakozott a kezdeményezéshez, amely során közel nyolcvan 8-13 éves gyermek szerzett alapszintű golftudást az edzéseken. Az államilag támogatott programmal ezt a létszámot tovább kívánjuk idén bővíteni, a Junior Tour versenyrendszerének átalakításával pedig a már golfozó gyermekek számára kínálunk majd a versenyzés, a válogatott csapattagság motiváló tényezőjével vonzó feltételeket a szükséges tapasztalatok elsajátításához.

Összes hír