Szabályváltozások már magyar nyelven is

Az R&A és USGA 2019 januárjától az elmúlt 60 év legátfogóbb golfszabály módosítását vezette be. A Magyar Golf Szövetség fontos feladatának tekinti, hogy a magyar golfozók még a szezon kezdete előtt megismerjék a szabályváltozásokat. Az angol nyelvű szabálykönyvek a kluboknál és a szövetség irodájában már hozzáférhetők. Ezúttal azonban a magyar nyelvű változat is elkészült, mely a szövetség a honlapján, a szabályok menüpontban érhető el, a kiadvány azonban nyomtatott verzióban is hamarosan megjelenik.

A szabályváltozások elsődleges célja, hogy a sportág modernizációjának megfelelően, a golfot még szélesebb körben vonzóvá, szabályait pedig érthetővé tegye. A legjelentősebb szabályváltozások között a könnyítés idején alkalmazott labdaejtés (droppolás), számos büntetés kiiktatása vagy csökkentése, valamint a putting green és a bunker szabályok változása szerepelnek, mindez a játék tempójának gyorsítása érdekében. Az R&A a para golfozók számára is alkotott ezúttal előírásokat. Most először készült el a szabályok ún. játékos verziója is, mely könnyedebb nyelvezettel és illusztrációkkal segíti a golfozók szabályértelmezését. A játékos verzióból közel négy millió példányt osztanak majd szét világszerte, a Magyar Golf Szövetség – a golf szabályainak kiadványa után -  a játékos-barát változat magyar nyelvű elkészítését is tervezi. A szabályváltozások applikáción keresztül is tanulmányozhatók, ahol a golfozók a kvízeken, a vizuális magyarázatokon és a célzott szabálykeresésen keresztül ismerkedhetnek meg az idei módosításokkal.

A szabályváltozások széles körben történő megismertetése érdekében a klubok és a golfbírók, a korábbi időszakhoz hasonlóan, szabályismereti előadásokat és vizsgát szerveznek, melynek időpontjáról a honlapon tájékozódhatnak. Az első szemináriumra 2019. február 16-án, az Academy Golf Budapest klubban kerül sor.

A szabályváltozások szerepeltek az idei Tournament Administrators & Referees Seminar (TARS) rendezvény programján is, melyet a skócia St. Andrews-ban, 40 ország, 80 képviselőjének - köztük a magyar delegáció - részvételével rendeztek. Az új szabályok ismertetésén túl, hangsúlyos szerepet kapott a játék tempója, a versenyindítás fontossága, a pályakijelölés, a felszerelés ellenőrzése, a helyi szabályok új szemléletű felépítése, valamint a játék felfüggesztésekor, a kiürítés gyorsasága. A szeminárium előadásai között szerepelt a jövő évben bevezetésre kerülő új hcp rendszer (World Handicap System, WHS) ismertetése is.

Összes hír