Symetra Tour startra kész – hungolf.hu interjú Rózsa Csillával

Közel egy hét múlva kezdődik a fiatal profi golfozó LPGA reménységek bajnoksága, a Symetra Tour 2019. évi szezonja. Idén a sorozat egy héttel korábban, március 7-én indul az új eseménynek számító, 250 ezer dollár összdíjazású SKYiGOLF Championship-pel, ahol Rózsa Csilla harmadik szezonját kezdi az LPGA indulási jog megszerzéséért. Csillával idehaza legutóbb a Magyar Golf Szövetség díjátadó gáláján, decemberben találkozhattunk, ahol kimagasló eredménye elismeréseként vehette át a szövetség különdíját. Most a nyitóverseny előtt, a felkészülésről és a játékstratégiáról faggattuk.

„Második Symetra szezonon vagyok túl, ahol már sokkal magabiztosabban mozogtam a versenyeken és azok között. A helyszínek közötti folytonos utazgatás diktálta „nomád” életformába ugyanis bele kellett rázódni, de mára sikerült ebben is rutint szerezni. Úgy gondolom, hogy játékosként nagyot léptem előre, ez az eredményeken is látszik, hiszen többször cut-oltam, mint az elmúlt években. A játékom stabilabbá vált, és mentálisan is erősödtem a kisebb-nagyobb sikerek és kudarcok után.”

A felkészülés során milyen stratégia alapján építetted fel edződdel, Tom Burnettel az elkövetkező időszakot?
„Hosszasan értékeltük az elmúlt szezont, átnéztük a statisztikákat, és az már bizonyos, hogy idén a hosszú játékomra fektetjük a hangsúlyt, mert abban voltam talán a leggyengébb. Ahhoz, hogy több birdie-t, eagle-t üthessek, most arra van szükség, hogy több green-t is üssek, mert a putt átlagom már sokat fejlődött a korábbi évekhez képest. Rövid játékban a találékonyságra edzünk, hogy egy-egy nehéz mentésnél minél kreatívabb legyek. A felkészülés alatt heti 6-7 napot edzettünk a range-n és a pályán, e mellett szinte minden nap meg lehetett találni a kondi teremben, de rendszeresen beszélgetettem sportpszichológussal is a különböző stratégiákról. November óta együtt dolgozom egy coach teammel, amely tagjai szinte minden pillanatban nyomon követik a hétköznapjaimat. Egy applikáció segítségével, napi bontásban kapom a kondival, étkezéssel kapcsolatos feladatokat, így élő kapcsolatban vagyunk. Ez segítség majd a versenyszezon alatt is célzottan tartani a kondíciómat. Az évemet egy caddie is segíti majd, aki fontos technikai és mentális támogatást nyújt a versenyek során.”

A Symetra Tour szlogenje „Út az LPGA felé”. Távolabbi úticélt is kitűztél?
„A Symetra Tour-ral március első hetében indulunk, és egészen októberig, mind a 24 versenyen fogok játszani az Államokban. 2019-ben a Symetra versenyek közé, tíz LPGA kvalifikációs versenyt is beiktattam azzal a nem titkolt céllal, hogy kiharcoljam a LPGA indulás jogát. Úgy érzem, idén meglehet az év végi top 10-es ranglista helyezés, ezzel pedig az LPGA kártyám, ami nagyban hozzájárulhat majd az olimpiai kvalifikációhoz.”

Rózsa Csilla 2019.évi versenynaptára

Összes hír