Sárközi -4-el búcsúzott

Befejeződtek ifj. Sárközi Richárd számára az Észtországban zajló Amatőr Európa-bajnokság küzdelmei, miután nem sikerült megugrania a -9-nél húzott cutvonalat. Szomorkodásra azonban nincs ok, hiszen Sárközi -4-es score-ral, magyar játékos, minden idők legjobb európa-bajnoki eredményét érte el az elitalakulatban.


Kiváló körülmények fogadták a 36. Amatőr Európa-bajnokság résztvevőit az észtországi Pärnu Bay Golf Linksen. A 38 országból érkező 144 versenyző között a magyar válogatott reménysége, ifj. Sárközi Richárd ígéretesen kezdett, hét birdiet, három bogeyt ütött, így a mezőny első harmadából, a T42.helyről várhatta a folytatást egy olyan mezőnyben, ahol 100 játékos is par vagy annál jobb eredményt ért el, az első helyen pedig négyen is -10-es score-ral osztoztak. A 36. szakasz után Sárközi két birdie-bogey párosítással, parral jött le, a szuper mezőny viszont további mínuszokkal robogott tovább, ami Sárközinek a T87. helyet jelentette. Az élen ekkor a walesi James Ashfield, a spanyol Jose Luis Ballester és a német Tiger Christensen -16-al állt. Sárközi előtt a harmadik forduló tétje, a cutba kerülés lebegett, és stabilan hozta is tegnapi, par eredményét, de az Európa színe-javát képviselő amatőr mezőny súlyosan büntette a rendszeres mínuszokat nélkülöző játékosokat. A cuthatárt -9-nél húzták meg, így 65-en kerülhettek a fináléba, a legjobb, -22-es scoreral, Jose Luis Ballester. Ifj. Sárközi Richárd az induló játékosok második harmadában, a T99. helyen fejezte be a játékot, ami megsüvegelendő teljesítmény egy kis golfnemzetből érkező versenyző számára.

Sárközi az európai elitben

2023.06.27.

A világ élvonalbeli amatőr játékosai közül sokan, köztük ifj. Sárközi Richárd, annak reményében gyülekezik Észtországban, hogy megszerezze a 2023-as férfi amatőr Európa-bajnoki címet.


A 36. alkalommal zajló amatőr Európa-bajnokságot az észtországi Tallinntól két órára délre, a Balti-tenger partján fekvő par 72-es Pärnu Bay Golf Links-en, június 28. és június 1. között rendezik.

Idén 38 ország 144 versenyzője nevezett a mezőnybe, Magyarországot a felnőtt válogatott játékosa, a Zala Springs Golf Resortversenyzője, ifj. Sárközi Richárd képviseli. Sárközi június 25-én édesapjával, edzőjével érkezett az Európa-bajnokság helyszínére, a négynapos stroke play viadal előtt hétfőn és kedden ismerkedett a pálya adottságaival.

Az európai amatőr ranglista legjobb 10-es helyezettje közül heten utaztak a Pärnu-öbölbe, köztük a dán Frederik Kjettrup (+), a rajtlista legmagasabban jegyzett játékosa. Korábbi bajnokok nem versenyeznek ezen a héten, mindannyian profik lettek, bár két korábbi bronzérmes idén Európa-éremre aspirálhat: Calum Scott (SCO) tavaly bronzérmet szerzett a Parador El Saleren, míg Jerry Ji (NED) ugyanezt érte el 2018-ban a Royal Hague-ban Nicolai Hojgaard mögött, holtversenyben Viktor Hovlanddal.

A mezőny a három stroke play versenynapot követően a legjobb 60 (és holtversenyben álló) játékosra zsugorodik a fináléban, ahol az Európa-bajnokság történetének 36. bajnokát avatják majd. A győztes meghívást kap a három hét múlva kezdődő 151. The Openre is.

Az 1986 óta rendezett bajnokságot a világ legerősebb amatőr versenyei közé sorolják (a WAGR szerint), így nem csoda, hogy rendszeresen vonzza a csúcstehetségeket. A Ryder Cup több sztárja és nagy bajnoka is szerepelt már korábban amatőr Európa-bajnokságon: Rory McIlroy (2006) és Sergio Garcia (1995) profivá érésük előtt mindketten nyertek, de Lee Westwood (1993), Paul Casey (1999), Danny Willet (2007) és Tommy Fleetwood (2010) is szereztek érmet a tornán. Az Eb-t legutóbb 2016-ban rendeztek Észtországban, akkor Viktor Hovland hétlyukas rájátszásban szenvedett vereséget az olasz Luca Cianchettitől, a 2018-as tornán Nicolai Hojgaard szerzett bajnoki címet.

Szurkoljunk együtt Sárközi Richárdnak, aki az első fordulót magyar idő szerint 14.57-kor kezdi a szerb Suturovic Vukašin és az észt Kivi Ralf Johan társaságában! Eredményeit a LEADERBOARD-on követhetjük!

Összes hír