Ryder Kupa 2020

Az Egyesült Államok és Európa top 24 golfozója a főszereplője a Whistling Straits Golf Course-on kezdődő 43. Ryder Kupa izgalmakkal kecsegtető küzdelmeinek.


A koronavírus-járvány miatt 2020-ról elhalasztott, de egyébként két évente rendezett bajnokság szeptember 24-én kezdődik a Michigan-tó partján 1998-ban épült csipkézett, szélfútta Straits pályán. A 12-12 játékosból álló csapatok az első két nap mindegyikén 4-4 foursome, illetve fourball meccset játszanak, a zárónapon az egyéni eredmények teszik fel a koronát a győztesek fejére. Az angol üzletember, Samuel Ryder által életre hívott bajnokságot 1927-1977 között három esetben az angol-ír válogatott, 1979 óta tizenegy alkalommal a kontinens szintre emelt Európa csapat nyerte, az USA 26-szor hódította el a trófeát, bár az elmúlt húsz évben a legendás Abe Mitchellről formázott díj csak kétszer, 2008-ban és 2016-ban hagyta el az öreg kontinenst. Most is Európa top játékosai lépnek címvédőként pályára Wisconziban, miután 2018-ban meggyőző 17½ – 10½ -es győzelmet arattak.

Az Európa válogatott kapitánya, a háromszoros major bajnok ír golfozó, Pádraig Peter Harrington, aki 2008-ban pályafutása csúcsán a világranglista harmadik helyén állt. Csapatát a European Touron és a World Touron elért eredmények alapján, és egyéni választása szerint állította össze. A Race to Dubai első négy helyezettje, valamint a világranglista további legjobb öt játékosa automatikusan bekerülhetett, így három üres hely maradt, amelyről Harrington végül úgy döntött, hogy Sergio Garciát, Shane Lowryt és Ian Poultert juttatja lehetőséghez.

Az USA csapata a 12-szeres PGA Tour, köztük a 2001-es Match Play Világbajnokság győztese, Steven Charles Stricker irányítása alatt készült a megmérettetésre. Stricker az európai gyakorlattal szemben hat játékost hívott be egyéni megítélés alapján a csapatba, hat versenyzőnek az elmúlt két év PGA Tour és major bajnokságán elért eredményei biztosítottak helyet.

EURÓPA RYDER KUPA CSAPAT
Automatikus kvalifikáció John Rahm, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Bernd Wiesberger, Rory McIlroy, Viktor Hovland, Paul Casey, Matt Fitzpatrick, Lee Westwood
A kapitány választása Sergio Garcia, Shane Lowry, Ian Poulter
USA RYDER KUPA CSAPAT
Automatikus kvalifikáció Collin Morikawa, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Justin Thomas, Patrick Cantlay
A kapitány választása Tony Finau, Xander Schauffele, Jordan Spieth, Harris English, Daniel Berger, Scottie Scheffler

A bajnokság résztvevői nem részesülnek közvetlenül pénzdíjban, a csapatok a nyereményt jótékonysági célokra ajánlják fel. A pontos összeg idén sem ismert, de az tudhatjuk, hogy 1999 óta több mint 25,8 millió dollár jutott 200 jótékonysági szervezetnek, legutóbb az amerikai (vesztes) válogatott 2,85 millió dollárt adományozott.

Versenyprogram (magyar idő szerint):

Szeptember 24., péntek 1. versenynap: 4 foursome, 4 fourball mérkőzés Kezdés: 15:05 óra
Szeptember 25., szombat 2. versenynap: 4 foursome, 4 fourball mérkőzés Kezdés: 15:05 óra
Szeptember 26.,vasárnap 3. versenynap: 12 egyéni mérkőzés Kezdés:19:05 óra

Összes hír