Reális célokkal

A hazai junior és felnőtt válogatott idén kinevezett szövetségi kapitányát, Böndicz Gergőt a 2023-as tervekről, a csapatok összeállításáról, versenyfelkészülésről, a várható nemzetközi megmérettetésekről kérdeztük.


Milyen szempontok alapján történik idén a válogatott kerettagok kiválasztása?

A szövetség elnöksége által elfogadott szakmai tervemben a kiválasztás kritériumrendszerében az elmúlt szezon versenyeredményei, a ranglistán elfoglalt helyezés, a hendikep alakulása és a sportszakmai hozzáállás szerepel kiemelt szempontként. Emellett idén is elvárás, hogy a kerettagok elfogadják a Magyar Golf Szövetség által felajánlott sportolói szerződést, a szövetség szakmai programját, a támogatások és sportolói kötelezettségek etikai, jogi feltételrendszerét.

Lássuk, kik kaphatnak idén meghívást a válogatott keretbe?

Az elmúlt időszakhoz hasonlóan, idén is „A” és „B” junior és felnőtt keretben gondolkodom, ami egyrészt nagyobb mozgásteret biztosít a nemzetközi versenyekre történő csapatösszeállítás során, másrészt a játékosok számára is motiváló tényező, hogy egy erősebb mezőnyben is összemérhessék tudásukat. A válogatottak összeállításakor ugyanakkor azt a meghatározó szempontot is figyelembe kellett venni, hogy sokan magasabb korosztályba léptek, bajnokaink, Kötél Bence és Závaczki Bálint amerikai egyetemi tanulmányaik miatt csak korlátozottan tudnak a csapat életében részt vállalni. Számos kiváló játékos, Vadkerti Adél vagy Csányi Olivér a profi karrier útjára lépett, ami a felnőtt keret játékerejének lehetőségeit szűkítette.

A juniorok esetén, a Magyar Golf Szövetség jelenleg Károly Ádámnak, Nagy Árminnak, Somogyi Bencének, Jackson Thomasnak, Jaxson Williamsnek és Zsimán-Lebovics Zénónak, a felnőtteknél Berkenyei Daniellának, Hayder-Török Alexandernek, Horváth Ákosnak, Kötél Bencének, Sárközi Richárdnak és Závaczki Bálintnak ajánlott sportolói szerződést, akik már el is fogadták a feltételeket, így ők élhetnek az „A” keret nyújtotta edzés- és versenylehetőségekkel.

Szövetségi kapitányként azonban, Kovács Alex, Novák Botond, Tivadari Péter és Földházi-Nagy Zsófia, a junioroknál Baranovszky Bálint, Földházi-Nagy Petra, Garcon Nathan, Németh Lőrinc, Stern Lea, Szautner Elena, Zala-Kovács Péter, Zala-Kovács Lázár és Vu Péter játékára is számítok a B-keret tagjaként.

Miként alakul a válogatottak versenynaptára?

A csapatösszetartás és a versenyekre való felkészülés érdekében hét edzésnapot jelöltem ki a kerettagok számára. Májusban Balatonudvariban találkozunk először, majd Kisoroszi, Tata, Zalacsány következik, végül októberi zárással a Pannóniára hívom a játékosokat.

A versenynaptár összeállításánál azt a kiemelt szempontot tartottam szem előtt, hogy a rendelkezésre álló erőforrásainkat a legoptimálisabb módon használjuk fel, melyet a szövetség elnöksége is teljes mértékben támogatott.

A junior válogatott nemzetközi versenynaptárából két EGA-versenyt emelnék ki, mindkettőt közeli szlovák helyszínen, Budapesttől közel két órányi távolságra rendezik. A Divízió-2-es Csapat Európa-bajnokságot, a Green Resort Hrubá Borša-n, július 10-15. között, az U16-sokok EGA-bajnokságát, a European Young Masterst július 24-29. között a Sedin Golf Resortban tartják, ahová az induló csapatot az előző és idei szezon teljesítményeinek figyelembevételével fogom kihirdetni.

A felnőtt versenyek közül egy szintén közeli EGA-versenyre, a Divízió 2-es Férfi Csapat Európa-bajnokságra koncentrálunk, melyet július 10-15 között ugyancsak a nagyborsai pályán rendeznek. Ezen felül, a szövetség idén is nevez játékosokat az EGA egyéni Európa-bajnokságokra, melyet férfiaknál Észtországban, a Parnu Bay Golf Links-en tartanak június 25. és július 2. között, a nőknél a svédországi Tegelberga Golf Club-ban, július 26-30. között rendeznek, itt először indulhat szabadkártyával magyar női játékos.

Idén a Görögországban megrendezésre kerülő European Ladies Team Shield Championship lesz a női csapat kiemelt megmérettetése, akiknek a Costa Navarino Golf Club pályáján, július 31. és augusztus 6. között szurkolhatunk majd.

Végül a tavalyi évhez hasonlóan, idén is felvettem a válogatott naptárába az Eisenhower Trophy-t, azaz az amatőr csapat világbajnokságot, melyet október 18-21. között rendeznek Abu-Dhabiban, a nevezés azonban szigorú feltételekhez kötött. Mindössze 36 csapat indulhat, ahová a tavalyi vébé legjobb tíz csapata automatikusan meghívást kap, a többi hely pedig az amatőr világranglistán betöltött pozíciók alapján kerül feltöltésre.

A nemzetközi versenyek mellett, természetesen országos szövetségi bajnokságokon, a Winter Cup-on, a Magyar Kupán, a Magyar Amatőr Nyílt Bajnokságon, a Magyar Nyílt Match Play Bajnokságon, a Hungarian Touron, valamint a juniorok esetén a Magyar Junior Nyílt Bajnokságon indulhatnak a válogatott játékosok a szövetség teljes vagy részben történő támogatással.

Összes hír