Profilok 6. – Interjú Popovits Barnabással

Golfozóból edző

 Popovits Barnabásnak ifjú korától fogva a büki golfpálya volt a második otthona, így nem csoda, hogy először junior golfozóként, majd amatőrként sikert sikerre halmozott. De mi vezet rá egy golfozót, hogy oktató legyen? Erről is mesél nekünk Barnabás.

– Még javában tart a golfozók felkészülése az idei versenyekre. Az edzőknek ez a legkeményebb időszakuk?

Popovits Barnabás: Nem gondolom, hogy a legkeményebb, de nagy a súlya, hiszen itt dől el az adott versenyidőszak a játékos számára.

– Az edzőknek is fel kell készülniük a versenyidőszakra?

  1. B.: Természetesen. Én elsősorban az oktatásra és a golfklub működtetésére koncentrálok, de a terveim közt szerepel a profi versenyeken való részvétel is, így elengedhetetlen a gyakorlás.

– Oktatói szemmel mi a különbség a felkészülés és a versenyidőszak között?

  1. B.: Elsősorban az edzések tematikája. A felkészülési időszakban a főbb technikai elemek kerülnek a figyelem középpontjába, míg a versenyidőszakban inkább a mentális felkészülés és az adott versenypálya stratégiája alapján dolgozunk.

– Hány tanítvánnyal dolgozol?

  1. B.: Nehéz pontos számot mondani, hiszen hetente jelennek meg új golfozók, illetve a meglévő tanítványok fokozatosan jönnek vissza, az időjárás függvényében.

– Mik a terveid az idei évre?

  1. B.: Elsősorban az új golfozók számának növelése a cél, illetve klubszinten szeretnék minél több versenyt szervezni, kezdők és juniorok számára egyaránt.

– Mesélnél pár emlékezetes pillanatról?

  1. B.: A számomra legkedvesebb időszak az volt, amikor a büki csapattal közösen jártunk az országos versenyekre. Nagyon jó barátságokat kötöttem, rendkívül sok élményt és tapasztalatot szereztem ebben az időszakban.

– Mikor kezdtél a golffal foglalkozni?

  1. B.: 10-11 éves koromban ismerkedtem meg a golffal Bükfürdőn, szóval közel 20 éve…

– Mesélj egy kicsit a golfozó időszakodról.

  1. B.: Az első komolyabb sikereimet 16 évesen, 2004-ben könyvelhettem el, hiszen több alkalommal első helyen végeztem a Magyar Golf Szövetség által rendezett Junior Tour országos versenysorozaton, valamint számos klubversenyen. Szintén ebben az évben sikerült elérnem a golfozók egyik legfontosabb mérföldkövéhez, a 80 alatti score-hoz, amely egy +7-es ütésszám volt (2004. 09. 04. Birdland Open ProAm) Ezek a kiváló eredményeim tették lehetővé, hogy kvalifikáljam magam az Országos Junior Golf Válogatottba.

– Mikor és miért döntöttél úgy, hogy oktató leszel?

  1. B.: Igazából mindig tudtam, hiszen már junior golfozóként is felnéztem az oktatókra, de akkor még nem volt tudatos. A főiskolai tanulmányaim mellett kezdtem el a profi oktatói képzést.

– Mit üzensz azoknak, akik most fontolgatják, hogy golfozni szeretnének?

  1. B.: Ne féljenek attól, hogy idegen a környezet számukra, hiszen a golfozók itthon rendkívül nyitottak és könnyen be lehet illeszkedni a „golftársadalomba”.
Összes hír