Profilok 5. -Interjú Kötél Bencével

A golf a szenvedélyem

 Kötél Bence fiatal kora ellenére nap mint nap hatalmas elszántsággal és elhivatottsággal golfozik. A kemény munkának meg is van az eredménye, évről évre egyre jobb eredményekkel zárja a versenyeket. Ismerjük meg Bencét kicsit közelebbről: ki rejlik a tehetséges golfozó fiatal mögött?

– Honnan ered a golf iránti szereteted?

Kötél Bence: Ebben nőttem fel. Én ugyan nem emlékszem rá, de állítólag kaptam a nagypapámtól egy műanyag szettet egy búcsúból. Azzal kezdtem el ütögetni. Többen már akkor is mondták, hogy milyen jól áll a kezemben az ütő. Elég nyugodt kisgyerek voltam mindig. Már 4-5 évesen is tudtam 30-40 percet figyelni. Első edzőm 5 évesen a néhai Fodor Krisztina volt.

– Mikor vált szenvedélyeddé a golf?

K.B.: Mindig is a szenvedélyem volt. 6 éves korom óta rendszeresen járok versenyekre. Én tényleg nagyon szeretek golfozni. Igazából másképp nem is menne, mert sokat gyakorolni csak úgy lehet, ha valaki szereti azt, amit csinál.

– Ki a példaképed a golfozók közül és miben szeretnél hasonlítani rá?

K.B.: Rory Mcilroly. Bár amiben ő a legjobb, abban nem lehet rá hasonlítani, mert azt a drive-ot nem lehet megtanulni. Arra születni kell. De azt a dinamikát jó lenne egyszer elsajátítani. Bár azt hiszem, ebben is több a genetika, mint a tanult mozgás. De azért igyekszem egy stabil swinget elsajátítani.

– A golf mellett van más hobbid? Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

K.B.: Meglepő lesz a válasz, de a szabadidőmben is golfozom. Az iskolában mostanában kosarazunk és focizunk a barátaimmal. Télen nagyon szeretek korcsolyázni, bár idén csak 1 nap jutott erre. Persze, mint minden mai fiatalnál, a „kockulás” mint szabadidős tevékenység nálam is jelen van.

– Az iskola és a golf mellett milyen sűrűn van alkalmad a többi hobbidra, barátaidra?

K.B.: Amikor szabadidőm engedi, a pályán vagyok. Szerencsém van, mert 6 percre lakom Udvaritól, ahol edzeni szoktam. Pár barátom is golfozik, és velük is inkább a pályán vagyunk.

– Lassan elindul a versenyszezon. A barátaid meg szokták nézni a versenyeidet?

K.B.: Akik nem golfoznak, azok nem szoktak kijönni. Minden tavasszal egyszer megnéznek, ahogy edzem. Jól elnevetgélünk ilyenkor. De elég nehéz is lenne megnézni, ahogy játszom, mert a versenyeim nagyon nagy része külföldön van, a többi pedig más hazai pályákon.  Nem is biztos, hogy élveznék. Akik nem golfoznak, azoknak ez unalmas sport. Istenigazából én is jobban szeretek játszani, mint mást nézni. Persze, azért Tiger Woods-ot jó volt látni pár éve. Majd megemlítem nekik, hogy most júniusban jöjjenek ki vasárnap a bajnokság utolsó napjára. Legalább találkozom velük, ha már a ballagáson nem tudok ott lenni, sajnos...

– Melyik versenyt várod a legjobban az idén és miért?

K.B.: Nincs kimondottan olyan verseny, amit várok! Minden versenyen szeretnék jól játszani. Inkább egy stabil szezont szeretnék jó score-kal. Persze, jó lenne minél több hazai és külföldi versenyt megnyerni. Külföldön nem lesz egyszerű, mert ott ebben a szezonban 14 évesként az U16-ban versenyzem. De igyekezni fogok!

– Hogyan telik a felkészülés?

K.B.: A felkészülésem évek óta ugyanúgy zajlik. Van 2-3 hét edzőtábor Spanyolországban Martin Cummins vezetésével. Ő az edzőm már 4 éve. A többi időben fedett pályán gyakoroltunk minden hétvégén. Igazából nem is volt holtszezonom már 3 éve. A golf mellett ősz óta heti kétszer másfél órát úszom, amit nyárig abba sem hagyok. Ez azért fontos, mert elég sokat nőttem az elmúlt egy évben. Mellette még heti háromszor erősítő gyakorlatokat is végzek. Remélem, amiket elkezdtünk javítani a mozgásomon, a szezonra működni fog.

– Mik a terveid a 2018-as szezonra?

K.B.: Talán a legfontosabb terv, hogy sikerüljön 75 alatti stroke átlagot játszanom. Ha ez sikerül, akkor 0 alatt lesz a HCP-m is. Versenyek tekintetében azért jó lenne minél több helyen nyerni.

Összes hír