Profilok 4. – Interjú Baldauf Mátyással

Baldauf Mátyás, a feltörekvő tehetség

 Nem egyszerű a profi játékosok élete. Sok lemondással, kemény munkával és alázattal jár, de mindig meghozza a megérdemelt sikereket. Jól tudja ezt Baldauf Mátyás profi golfozónk is, aki eredményesen zárta a tavalyi évét, ugyanis megszerzett Pro Golf Tour kártyája mellett teljes jogú tagja lett az Alps Tour 2018-as mezőnyének. De honnan indult a golf iránti szeretet? Erről beszélgettünk vele.

– Miért éppen a golf? Mi volt az ok, amiért ezt a sportágat választottad?

Baldauf Mátyás: Bevallom ősszintén, nem a golf volt az első választott sportom. Teniszeztem. Ha ekkor azt mondja nekem valaki, hogy profi golfozó leszek, kinevettem volna. Végül mégis a golfpályán kötöttem ki. Úgy indult az egész, hogy a nagybátyám elkezdett golfozni és belevitte apukámat is. A családban ők ketten játszottak sokat. Apa gondolta, miért ne próbáljuk ki mi is a testvéremmel. Pár órát vettünk a petneházi gyakorlón 12 éves korom körül. Utána nem is nagyon nyúltam ütőhöz. 15 éves lehettem, amikor kiköltöztünk Franciaországba. Ekkor vettem megint a kezembe az ütőt. Legnagyobb meglepetésemre nagyon jól ment egy kezdőhöz képest. Elég hosszú voltam és nagyon kevés játék után is jókat ütöttem. Apukám ekkor azt javasolta, hogy nézzük meg, mi van ebben. Beíratott heti egy edzésre. Az első versenyemen +9-et játszottam. Elég jól emlékszem, hiszen mindenki nézett a díjátadón, hogy hát ez meg hogy lehet, hogy egy 54-es HCP +9-et játszik. Így indult el a golfkarrierem.

– Tehát akkor 12 éves korod óta golfozol, igaz?

 M.: Hát, ha szigorúan vesszük, akkor 15 évesen kezdem el a golffal foglalkozni és 19 éves korom óta minden nap golfozom. 21 évesen kezdtem profi szinten golfozni.

– Miért döntöttél úgy, hogy profi golfozó leszel?

 M.: Nagyon gyorsan rengeteget fejlődtem, mindössze három év alatt levittem a handicap-em 4-re. Ez volt az a pont, amikor szüleimmel közösen arra gondoltunk, miért ne álljunk rá intenzíven a golfra. Ezután már heti kétszer jártam edzésre, de még nem volt előttem a profi golf. Jártam versenyekre és egyre jobban ment. Érettségi után beiratkoztam egy sportiskolába, ahol a tanulás mellett minden nap tudtam golfozni. Ez két évig tartott. Sajnos a golfra kevesebb hangsúlyt fektettek ebben a suliban, és én többet akartam ennél, így a második évben már csak a golffal foglalkoztam. Miután elvégeztem a sportiskolát, elkezdtem nagyobb versenyekre járni. Részt vettem a francia nemzetközi Grand Prix versenyeken, ahol kiváló francia játékosok között jó eredményeket értem el. Szóval öt éve kezdtem el a profi golfon gondolkodni, hiszen jól ment a játék és úgy éreztem, illetve jelenleg is úgy érzem, hogy én is el fogok jutni egy European Tour szintre.

– Hogyan telik a szezonon kívüli időszak?

M.: Edzéssel, sok-sok edzéssel. Ez nemcsak fizikai edzést jelent, hanem mentális felkészülést is, illetve ilyenkor állok rá a technikák gyakorlására. Sajnos, sokat edzettem egyedül az elmúlt években, így a technikámat fejleszteni kell, a swingem soha nem ugyanaz. A szponzorkeresés is ebben az időszakban a legintenzívebb, hiszen egy profi golfozó szezonja nagyon sokba kerül, bár nekem szerencsém van, mert a szüleim és a családom is mögöttem állnak.

– Hogyan tervezed a 2018-as szezont?

M.: Tavaly megszereztem az Alps Tour és Pro Tour kártyáim. Ezeken a Tourokon fogok szerepelni idén is, főleg az Alps Touron. Részt veszek majd néhány Challenge Tour kvalifikációs versenyen és év végén, ha készen érzem magam, akkor elindulok az European Tour kvalifikáción is.

Összes hír