Nyíregyházától Texasig

Újabb tehetséges magyar fiatal csiszolja a jövőben tudását az Egyesült Államokban. Ezúttal Závaczki Bálint, ötszörös juniorbajnok, Magyar Kupa és match play győztes folytatja tanulmányait a tengerentúlon, a nagy múltú amerikai egyetem, a Texas A&M University menedzsment karán.


Bálint a napokban kapta meg a sikeres felvételiről szóló értesítést, ami mostantól gyökeres változásokat hoz majd az életében. Ő azonban óriási lehetőségnek, egy új élet kezdetének tekinti a covid miatt kialakult fordulatot.

A szezon elején még azt nyilatkoztad, hogy egy évre elhalasztod a tanulmányaidat, megpróbálsz profi versenyekre bejutni, és utána döntöd el a továbbiakat.

Igen, ezek voltak a tervek, de be kellett látnom, hogy a koronavírus helyzet miatt egyrészt kevesebb olyan profi versenyt rendeznek, ahová amatőröket is beengednek, másrészt ahol mégis indulhattam volna, azok színültig beteltek, így ez az elképzelés megvalósíthatatlannak bizonyult. Ekkor el kellett döntenem, hogyan tovább, hiszen semmi értelmét nem láttam a tétlen várakozásnak. Azt semmiképp sem akartam, hogy csak várjam a lehetőségeket, teljen az idő, és közben semmi ne történjen, ezért lépnem kellett. Egy hirtelen elhatározással körülnéztem, melyik amerikai egyetemre lehet még bejutni és határoztam. Ma úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó döntés volt.

Végül melyik egyetemre esett a választás?

A koncepcióváltás miatt egy kicsit megkésve kezdetem a felvételi lehetőségek között válogatni, de végül sikerült egy nagyon jó ösztöndíjajánlatot kapni a Texas A&M University Commerce menedzsment karára, amelybe rövid gondolkodás után bele is vágtam. A Dallastól egy órányi autóútra fekvő egyetemet egyébként 1876-ban alapították, közel 70 ezer diák tanul itt, úgy tudom, ezzel a második legnagyobb egyetem az Államokban. A golfélet is meghatározó, a férficsapat a Divízió II. élvonalába tartozik.

Annak ellenére, hogy 19 éves vagy, már most is nagyon gazdag golfkarrier áll mögötted. Csúcstartóként, ötszörös juniorbajnok vagy, 14 évesen Magyar Kupa, majd match play győztes, megszámlálhatatlan magyar és nemzetközi verseny bajnoka. Emellett, mindig nagy hangsúlyt fektettél a tanulásra, négyszer ítélték oda a „Jó tanuló, jó golfozó” díjat. Ezek közül mi az, amire a legbüszkébb vagy, ami a legnagyobb muníciót jelentette számodra?

A legkülönlegesebb helyet az ötszörös junior bajnoki cím foglalja el a szívemben, különösen, hogy az utolsót, egy számomra nehéz időszakban sikerült megszerezni. Az biztos, hogy bajban voltam, amikor az egyetemre össze kellett gyűjtenem a versenyeredményeimet, magam sem gondoltam, hogy ilyen sikeres időszakon vagyok túl, amiért külön köszönetet kell mondanom a családomnak, a Pannonia Golf Clubnak, a Pannonia Junior Akadémiának, edzőimnek és támogatóimnak. Ezek között a díjak között persze számtalan cím rendkívül jól csengett az egyetemi felvételi során, de amire a legbüszkébb vagyok, az az 5-szörös junior bajnoki cím, mert ilyet még senkinek nem sikerült elérnie hazánkban.

A covid miatt másképp zajlottak a felvételik is, Amerikában nem tartották meg az érettségiket, így az utolsó négy év tanulmányi eredménye, az én esetemben pedig még a hazai érettségi is beszámított, amelyhez gyorsan egy plusz nyelvvizsgát is meg kellett még csinálnom. Mindez azt bizonyította, hogy érdemes volt az elmúlt években jól tanulni, hiszen most ezekre az eredményekre alapozva indulhattam neki a sikeres felvételinek.

A váltás a privát életedben vagy a golf karrieredbe illeszkedik leginkább?

Sok fantáziát látok mindkét területen, hiszen nagyon sok profi versenyző került ki hasonló egyetemekről, tehát nekem sem kell lemondanom arról a régóta dédelgetett álmomról, hogy egyszer profi legyek. Másrészt a tanulás, ami mindig fontos szerepet játszott az életemben, most egy amerikai rangos egyetemen folytatódik, ahol a golfot is tovább lehet építeni. Négy év múlva pedig lesz egy amerikai diplomám, ami B-tervnek se rossz.

Úgy veszem ki a szavaidból, hogy nagyon örülsz ennek a fordulatnak, de amíg kattan a bőröndödön a zár, hogy tervezed a maradék időt tölteni itthon?

Augusztus 25-én utazom ki Texasba, egyelőre a vizsgáktól függően, szemeszterenként tervezem a hazalátogatást, utána meglátom.  Addig a hazai bajnokságokon mindenképp tervezem az indulást, talán egy-két külföldi verseny is belefér, de őszintén szólva, hetek óta csak az egyetemi papírokat intézem, sok az adminisztráció, ennek szeretnék már a végére járni. Utána jöhet a golf, az edzések és egy kis önfeledt pihenés. És utána kezdődhet az élet… Izgalmas élmények várnak kint rám, jót tesz majd a környezetváltozás, és persze ami a legfontosabb, hogy megmarad mellette a golf. Megyek Amerikába, és üres lappal kezdek egy ÚJ ÉLETET.

Összes hír