Young Masters kirakó

Csehország (-9) csapata nyerte a július 21-23. között, Finnországban rendezett 27. European Young Masters Nemzetek Kupáját, egyéniben a holland Kloeth Denny (-8) és az izlandi Sigurbrandsdottir Perla Sol (-2) volt a legjobb. A szinte teljesen újoncokból álló magyar válogatott (+67) a 24.helyet szerezte meg.


Három év után Csehország törte meg Németország három éve tartó hegemóniáját az U16-os juniorok kontinensbajnokságán. A élen egészen az utolsó pillanatig kiélezett küzdelem folyt a 9-el záró spanyol és cseh válogatottak között, melynek trófeáját végül (a három nem beszámított score alapján) a közép-európai különítmény emelhette magasba. A harmadik helyen is túljelentkezés volt, Olaszország és Franciaország juniorjai -5-el állhattak fel a dobogóra. A magyar csapat az első forduló után +14-el még olyan nemzetek előtt állt a 29 közül a T19.helyen, mint Belgium, Wales, Lengyelország vagy Szlovénia, később azonban nem sikerült az iramot tartani, és Bulgária, Törökország, Luxemburg, Lettország és Ukrajna előtt, a 24. helyen végzett.

A csapateredményeket természetesen az egyéni teljesítmények (a napi három legjobb score) befolyásolták. A fiúknál a még alig 14 éves Zsimán-Lebovics Zénó (73,77, 78/+12) ígéretesen szép eredményt ért el, és így harmad magával a T31. helyen, erős középmezőnyben végzett. Nagy Ármin (85,86,78/+33), aki számára szintén új kihívásnak számított a juniorok kontinensbajnoksága, nagy véghajrával, de csak az 55.pozíciót tudta megszerezni. A fiúk versenyét a holland Kloeth Denny -8-al nyerte, másodikként a címvédő Jorge Siyuan Hao-val azonos -6-ot játszó ír Jack Murphy ért be.

A lányoknál a Young Masters hangulatát tavaly már megkóstoló Stern Lea (72,84,87/+27/T44.hely) eredménye alakult kezdetben biztatónak, par-ral a T4. helyről kezdte a második kört, de a folytatásban, akárcsak Szautner Elena (88,82,86/+41/51.hely), mindössze a mezőny második felében tudott pozíciókat kiharcolni. A döntőben a portugál Inês Belchior és Perla Sol Sigurbrandsdóttir (72,72,70/-2) között dúlt a csata, melyből az izlandi lány került ki győztesként. Mögötte a cseh Kristine Lebova (75,72,68/-1) ezüstéremmel lett gazdagabb,  a vele egálban álló spanyol Anna Cañado bronzéremmel térhetett haza.

27. EUROPEAN YOUNG MASTERS VÉGEREDMÉNY

Nemzetek Kupája Fiúk
1. Csehország (-9) 1. Kloeth Denny (NED)(-8) 1.  Sigurbrandsdóttir Perla (ISL) (-2)
2. Spanyolország (-9) 2. Jack Murphy (IRL)(-5) 2. Kristine Lebova (CZE)(-1)
3. Olaszország, Franciaország (-5) 3. Jorge Siyuan Hao (ESP(-5) 3. Anna Cañado (ESP)(-1)
24.hely Magyarország (+67) T31. Zsimán-Lebovics Zénó (+12) T44. Stern Lea (+27)
55. Nagy Ármin (+33) 51. Szautner Elena (+44)

Nagy kihívás a Young Masters

2022.07.21.

2021 után ismét Finnország az otthona az ezúttal harmincegy nemzet, 117 fiú és lány versenyzőjével zajló, 27. alkalommal rendezett European Young Mastersnek. Az ezer tó országába Nagy Ármin, Stern Lea, Szautner Elena és Zsimán-Lebovics Zénó kapott Hahn Rolandtól, a juniorok szövetségi kapitányától meghívást, ahol Stern (Par) és Zsimán-Lebovics (+1) bemutatkozása sikerült az első fordulóban a legmeggyőzőbben.


A Helsinkitől egy órányi autóútra, 100 hektáron elterülő Linna Golf Resort idén az otthona a július 21-23. között zajló U16-os küzdelmeknek. A háromnapos stroke play verseny során nemcsak egyéni bajnoki címeket osztanak, de a csapatok teljesítményét is díjazzák, ahol a napi pontszám a négyfős csapat, három legalacsonyabb ütésszámból áll össze.

Az eseményt először 1995-ben rendezték, akkor Sergio Garcia nyert a fiúk mezőnyében, de azóta olyan jelentős játékosok is itt szereztek érmet, mint Carlota Ciganda, Rory McIlroy, Suzanne Peterson, Georgia Hall vagy Matt Fitzpatrick. Magyarország három alkalommal látta vendégül az Európai Golf Szövetség egyik legrangosabb utánpótlás Európa-bajnokságát, 2010-2012 között a Royal Balaton Golf Clubban versenyezhettek a kontinens legjobb juniorjai.

A mezőny erősségét mutatja, hogy a 60 fiú és 57 lány közül a mezőny közel kétharmada érkezett pluszos hendikeppel. A címvédő Jorge Siyuan Hao is elütőre áll, akárcsak a skót Connor Graham, a Junior Open idei győztese. A Nemzetek Kupájának kétség kívül egytelen favoritja a német csapat, amely 2019 óta zsinórban szerezheti meg negyedik győzelmét a csapatverseny során.

A junior lányok között Stern Leának (Par) meglehetősen előkelő társulatba sikerült már az első forduló végén beverekednie magát, a magyar lány kivételével csupa plusz hendikepes játékosokból álló csapatba, ahol kilenced magával, a T4. pozícióból várhatja a holnapi kiírást. Stern ugyan +1-el fordult, de úgy tűnik, a gyakorlónapok során kiválóan sikerült a pályát kódolnia, így négy birdie következett. Kár, hogy az utolsó szakaszokon dupla-bogey-bogey-val rontott, mert akár a mezőny élén is állhatna a német Fischer Maria-Agnessel(-3) együtt. Szautner Elena még csak ízlelgeti a pálya adottságait, +16-al a T52. helyről indulhat holnap.

A fiúk versenyében bizakodóan vártuk Zsimán-Lebovics Zénó játékát a hátsó kilencen is, hiszen öt birdie-két bogey után -3-al fordult, de végül egy masszív bogey-sorzatból nem tudott kijönni, +1-el a T19.helyen zárt négy másik kortársával együtt. Nagy Ármin Szautnerhez hasonlóan, ma nem érezte eléggé a pálya buktatóit, így +14-el, a T55.helyre ért be. Az élmezőnyt a svéd Berg Leó és a svájci Steimann Ben -6-al vezeti.

Csapatversenyben hazánk válogatottja Stern Lea (72), Zsimán-Lebovics Zénó (73) és Nagy Ármin (86) ütésszámát figyelembe véve, 231/+14 ütéssel a 19. helyről várhatja a második stroke play fordulót. Az élen a házigazda és a német csapat holtversenyben -4-el áll.

A versenyeredmények a EGA EYM oldalán érhetők el.

Gyakorlónap a Linna Golf Resortban

Összes hír