Mit kell tudni az új WHS-ről?

A golf szabályok 2019-es modernizálását követően hamar megfogalmazódott annak az igénye is, hogy a világban használatos fél tucat hendikeprendszert mielőbb egységesítsék. Az R&A és az USGA célja, hogy a 2020 januárjától fokozatosan bevezetendő Világhendikep Rendszer (World Handicap System/WHS) lehetővé tegye, hogy a különböző tudású golfozók bármely versenyformátumban, a világ bármely pályáján korrekt, összehasonlítható módon tudják eredményeiket mérni és viszonyítani. A Magyar Golf Szövetség Hendikep & Course Rating Bizottsága az alábbi összeállításban áttekinti, mit is kell tudni az új rendszerről, amelyet a GOLFiGO az idei szezontól kezdődően alkalmaz.


A WHS egy egységes számításon alapuló rendszer, amely - néhány kisebb eltéréstől eltekintve-, minden országban azonos. Az eltérések - igazodva az adott ország golfkultúrájához - csak az elfogadható eredményekben és néhány alszabályban tükröződnek.

Ki és hogyan kaphat WHS hendikepindexet (a továbbiakban HI vagy HCPI)?

 • Minden játékos, akinek 2018. január 01. óta van elfogadható eredménye, kap egy induló hendikepindexet. Elfogadható eredménynek számít az egyéni stroke play vagy stableford formában játszott versenyeredmény, valamint a szabályos EDS. Minden elfogadott eredményből kiszámítódik az EGA HCP korrigált értéke. Az így megkapott értékek közül az időben legutolsó 20-ból a legalacsonyabb 8-nak az átlaga lesz az induló hendikepindex (HCPI). Akinek kevesebb, mint 20 eredménye van, annak az összes eredményből egy töredékszámítási eljárással megmaradó legjobbakból meghatározott átlag lesz az induló. Minél kevesebb az eredmény, annál kevesebből számítják az átlagot.
 • Azok a játékosok, akiknek csak 2018 előtti időszakról áll rendelkezésre eredmény, a HCP/CR bizottságtól kapnak egy megállapított hendikepindexet, figyelembe véve a korábbi eredményeket, az eltelt időszakot, valamint a játék kimaradásának okát. Amennyiben így sem állapítható meg, vagy biztosítható a korrekt HCPI, akkor egy legalább 9 szakaszos minősítő kör során kerül megállapításra az induló WHS hendikepindex.
 • Azoknak a játékosoknak, akiknek még soha nem volt EGA-hendikepjük, szintén egy legalább 9 szakaszos minősítő kört játszanak maximált ütésszámú stroke play formában, ahol a korlát par+5 ütés. Az induló hendikep megszerzéshez kötelező regisztrálni, és kötelező a kártya leadása is.
 • A hendikepindex maximális értéke 54,0 lehet.

Hogyan változhat a hendikep?

 • Minden hendikepmódosító egyéni verseny után kiszámításra kerül az eredményeltérés (SD, score differential). Az eredményeltérés egy olyan szám, amely megmutatja, hogy a parhoz képest, a pálya nehézségét (CR/SR) és a játékkörülményeket (PCC) figyelembe véve, milyen eredményt értünk el. Ez az SD-érték bekerül a hendikep történetünk első helyére, és egyben a 20. kiesik, majd az utolsó 20 SD-ből a legjobb nyolc átlaga lesz az új HCPI. Az hogy az új hendikep javul, romlik, vagy változatlan marad, függ az új eredménytől, de függ attól is, hogy milyen eredmény esik ki az új eredmény miatt. Az új eredmény csak töredékesen tudja befolyásolni az új hendikepet, és csak akkor, ha bekerül a legjobb 8-ba. Akinek nincs 20 eredménye, annak szintén az összes eredményéből egy töredékszámítási eljárással, a megmaradó legjobbakból meghatározott átlag a HCPI. Minél kevesebb az eredmény, annál kevesebből számítják az átlagot.
 • Akinek 20 vagy annál több eredménye van, ott alkalmazásra kerül az alsó hendikepindex, valamint a puha és kemény korlát. Az alsó hendikepindex az utolsó SD eredmény időpontjától visszafelé számított 365 napon belül a legalacsonyabb HCPI lesz, és attól kezdve, folyamatosan változik a beérkező eredmények és az idő múlásától függően. A puha és kemény korlát azt a célt szolgálja, hogy a játékos hendikepje az alsó hendikepindexhez képest ne romoljon egyszerre túl sokat. Puha korlát akkor kerül alkalmazásra, amikor az alsó hendikepindexhez képest 3.0-nál többet romolna a hendikep, és akkor a három feletti rontást felezi (4.0 rontás esetén, csak 3.5 lesz a tényleges rontás). A kemény korlát azt biztosítja, hogy az alsó hendikepindexhez képest 5-nél többel ne romolhasson a HCPI (ha 7.2 lenne a rontás, ebből csak 5.0 számít be).
 • A hendikep módosítható regisztrált általános játékkal is (general play). Általános játék bármely, érvényes CR/SR felméréssel rendelkező hitelesített pályán teljesíthető, a WHS szabályzatnak megfelelően. Az általános játék regisztrálását annál a klubnál kell megtenni, ahol a kört a játékos le fogja játszani. A játékot a golfklub recepcióján az adott napon, 8.30 óráig kötelező bejelenteni. Amint rendelkezésre áll olyan online rendszer, amely az általános játék regisztrálását kezeli, akkortól csak és kizárólag elektronikusan, az online rendszerben lehet a bejelentést megtenni. A regisztrált általános játék eredménye 9 és 18 szakaszon is leadható, de csak a bejelentésnek megfelelően játszható le, utólag nem módosítható. A le nem adott eredmény NO Return-nek minősül, és automatikus büntető eredményt von maga után. Általános játék esetén a jegyző csak 24.0 HCPI alatti játékos lehet, két játékos egymásnak nem lehet jegyzője. A jegyző személyének kiválasztásához a Hendikep Bizottság hozzájárulása szükséges.

Mit kell tennem, ha külföldön versenyeztem?

 • Külföldi versenyek esetén nagyon fontos, hogy minden szükséges adatot a lehető leghamarabb leadja a játékos a hendikepvezető klubjánál, online lehetőség esetén a lejátszott utolsó kör napján, annak hiányában a hazaérkezés utáni munkanapon. Kötelezően leadni az általános adatokat: a verseny megnevezését, helyét (pálya, ország), a játék formáját. Továbbá körönként a dátumot, az időpontot, a CR, SR, elütőt, PAR, SI, score szakaszonként, a PCC-t.

Mi történik, ha nem adom le az eredménykártyát a versenyen?

 • A versenybizottság megvizsgálja, hogy a kártyát miért nem adták le. Sérülés esetén WD (withdraw) jelölés kerül az eredménylistára, a játékos hendikepindexe (HCPI) nem változik. További esetekben NR (No Return) jelölést kap a játékos, és automatikus büntető score-t is. A büntető eredmény az utolsó húsz eredményből a legrosszabbal azonos eredménykülönbség (SD) lesz, amely belekerül a hendikep történetbe.

Kizárnak a versenyből, ha nem jó HCPI van az eredménykártyán?

 • Normál esetben az eredménykártyán mindig az aktuális HCPI szerepel. Abban az esetben, amikor a játékos eredménykártyáját azelőtt nyomtatják ki, mielőtt a játékos egy új eredménye rögzítésre kerülne, akkor lehet más HCPI a kártyán. Magyarországon a hendikepeket a GOLFiGO rendszer vezeti. A játékos köteles figyelemmel kísérni, és ismerni a rendszerben nyilvántartott helyes (utolsó) hendikepindexét. A rendszer képes arra, hogy a versenyeredmények mindig a helyes hendikeppel legyenek kiértékelve. Ez azonban nem menti fel a játékost a Golf Szabályai alól.
 • Ha előfordul, hogy a nyomtatott eredménykártyára nem a legfrissebb hendikepindex kerül, akkor a játékosnak a rossz indexet át kell húznia, és mellé írni a helyeset. Ha bizonytalan, elég az is, hogy az áthúzott hendikep mellé egy kérdőjelet tesz, jelezve, hogy a kinyomtatott érték gyanús, tessék a rendszerben ellenőrizni. Ezzel már mentesül a büntetés alól.

Kihez forduljak, ha szerintem a hendikepindexem nem valós?

A hendikepvezető klub Hendikep Bizottságához, ennek hiányában az Magyar Golf Szövetség Hendikep & Course Rating Bizottságához.

Összes hír