Magyar válogattak Európa térképén

Elszánt küzdeni akarás, nagy csaták után csalódással, de egyben a jövőbe mutató tapasztalattal térhetnek haza a magyar válogatottak a Divízió II-es Csapat Európa-bajnokságról, ahol a juniorok a kilencedik pozícióban, a felnőtt csapat nyolcadikként búcsúzott a nagyborsai Green Resorttól.


A győztes Skócia és az ezüstérems Portugália kaphat meghívást a jövő évi Amatőr Európa-bajnokságra, Ausztria harmadik, Csehország a negyedik helyen végzett a Divízió II-es kontinensviadalon. A magyar válogatott az első stroke play fordulóban ígéretesen kezdett, a főtáblát jelentő negyedik helyét azonban nem tudta megőrizni a második stroke play körben, így az alsó táblán Törökország csapatával került össze. Itt azonban csak a Závaczki Bálint-Sárközi Richárd páros foursome-ban és Hayder-Török Alexander egyéniben tudott győztesként kikerülni, így a döntő napján a 7. helyért harcoltak a magyarok Szlovákiával szemben. A befejezés sem sikerült fényesre, egyedül Bertényi Bence hozott vígaszt a vesztes meccsekre, így a felnőtt válogatottunk, Bertényi Bence, Kötél Bence, Horváth Ákos, Hayder-Török Alexander, ifj. Sárközi Richárd és a csapatkapitány, Závaczki Bálint, kilenc csapat közül, nyolcadikként végzett.

A junior válogatott a stroke play körökben nem tudott kilépni a Törökországot, Görögországot és Lettországot megelőző kilencedik pozícióból, amit a match play összecsapások során is magabiztosan őrzött. Először a Nagy Ármin-Jackson Thomas foursome páros, Vu Péter, Zsimán-Lebovics Zénó és a csapatkapitány Somogyi Bence hozott dicsőséget a görög csapat (4&1) ellen, majd a török válogattat sikerült hasonló eredménnyel maguk mögé utasítani, így végül a kilencedik helyen fejezték be az idei divízió II-es küzdelmeket. A dobogóra Ausztria, Izland és Wales csapata állahatott.

DIVÍZIÓ II-ES CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNY

Felnőtt csapat Fiú csapat
1. Skócia 1. Ausztria
2.Portugália 2.Izland
3. Ausztria 3.Wales
4. Csehország 4.Skócia
5.Törökország 5.Lengyelország
6.Lengyelország 6.Észtország
7.Szlovákia 7.Luxemburg
8.Magyarország 8.Portugália
9.Izland 9.Magyarország
10.Törökország
11.Görögország
12.Lettország

Két ütésre a főtáblától

2023.07.13.

Két ütésre a negyedik helytől, azaz a főtáblára kerüléstől, -19-el zárta a magyar felnőtt válogatott a Divízió II-es Csapat Európa-bajnokság stroke play fordulóit. A junior csapat a kilencedik helyet őrizte meg, így ők is az alsó táblán folytatják a match play küzdelmeket.


Elmaradt a bravúr, a minden idők legeredményesebb magyar felnőtt válogatottjának nem sikerült a főtáblára kerülni, miután Ausztria két ütéssel körözte le a mieinket a Dívizó II-es Csapat Európa-bajnokság második stroke play fordulójában. A második versenynapon a Balaton Golf különítménye, Horváth Ákos -4-el, Bertényi Bence -3-al, Kötél Bence -2-vel, a Zala Springs játékosa, ifj. Sárközi Richárd pedig -1-el erősítette a csapat dédelgetett álmát, Hayder-Török Alexander +1-et játszott, Závaczki Bálintnak ma ment a játék (+5), de a -9 összesített kevésnek bizonyult, hogy megőrizzék a negyedik helyet, így a ma -11-et játszó osztrák csapat került Skócia(-40), Portugália(-25) és Csehország(-22) után a legjobb négy közé.

A magyar csapat első match play összecsapására 15.20-kor az Izland-Törökország győztese ellen kerül sor.

STROKE PLAY VÉGEREDMÉNY

 1. Skócia -40/680
 2. Portugália -25/695
 3. Csehország -22/698
 4. Ausztria -21/699
 5. Magyarország -19/701
 6. Lengyelország -17/703
 7. Szlovákia -15/705
 8. Izland -13/707
 9. Törökország -12/708

A junioroknál ma egyedül Károly Ádámnak (+6) sikerült javítani játékán, Somogyi Bence +2-vel, Zsimán-Lebivics Zénó +7-el, Vu Péter +8-al, Jackson Thomas +10-el biztosította, hogy Magyarország Lettország, Törökország és Görögország előtt a kilencedik pozícióból kerülhessen a match play alsó táblájára.

STROKE PLAY VÉGEREDMÉNY

 1. Ausztria -16 /704
 2. Skócia -6 /714
 3. Izland -6/714
 4. Wales +10 /730
 5. Portugália +17/737
 6. Lengyelország +21/741
 7. Luxemburg +33/753
 8. Észtország +33/753
 9. Magyarország +57/777
 10. Lettország +64/784
 11. Törökország +78/798
 12. Görögország +118/838

Eb-nyitány negyedik legjobbként

2023.07.12.

Szenzációs score-okkal mutatkozott be a magyar férfi válogatott a Nagyborsán kezdődött Divízió II-es Csapat Európa-bajnokságon. Závaczki Báint (-4), Kötél Bence (-3), Hayder-Török Alexander (-2), Bertényi Bence (-1) és Horváth Ákos (0) -10-el hozta az első stroke play kör után Skócia(-22), Portugália(-16) és Csehország(-15) mögött a csapat előkelő negyedik helyét a tabellán.


Kilenc csapat ötvennégy - egy kivétellel - pluszos játékosa állt elütőre a július 12-án kezdődött Divízió II-es Amatőr Férfi Csapat Európa-bajnokság első stroke play fordulójában. A csapatkapitány, Závaczki (-4) a mezőny élén álló triótól, az osztrák Fabian Langtól (-7), a portugál Joao Costától (-7) és a skót Graham Connortól (-7) mindössze három ütésre végzett, hét birdievel és három bogeyval a T8.helyen szállította a magyar csapat legjobb score-ját. Kötél Bence, a pálya második felében hat birdivel erősítette tovább a válogatott eredményét, még Hayder-Török - Horváth Ákoshoz hasonlóan - az utolsó kilencet öt birdivel hozta hibátlanra. Bertényi Bence -1-es scorejával a csapat végül -10-el a negyedik helyen áll az első versenynapot követően, miután Sárközi Richárdnak a 15-ösön ütött eagle ellenére csak +3-at sikerült játszania.

A ragyogó eredmény nagy bizakodásra adhat okot a folytatásban is, melyet Bertényi Bence 11.50-kor, Hayder-Török Alexander 12.20-kor, Závaczki Bálint 12.50-kor, Horváth Ákos 13.20-kor, Kötél Bence 13.50-kor, ifj. Sárközi Richárd 14.20-kor kezdhet.

EREDMÉNY - 1. stroke play versenynap

 1. Skócia (-22)
 2. Portugália (-16)
 3. Csehország (-15)
 4. Magyarország (-10)
 5. Ausztria (-10)

STARTLISTA & EREDMÉNYEK

Magyar férfi válogatott (balról): Kötél Bence, Závaczki Bálint, Bertényi Bence, ifj. Sárközi Richárd, Horváth Ákos, Hayder-Török Alexander, Böndicz Gergő szövetségi kapitány

A junior csapatunk tizenegy kihívóival dacolva, a kilencedik pozíciót húzta be a tabellán. A legjobb score-t a csapat kapitánya, Somogyi Bence (par) számíthatta be az aggregát eredménybe, Zsimán-Lebovics Zénó +2-vel, Nagy Ármin és Vu Péter +6-al fejezték be a nyitó játékot. Károly Ádámnak egyelőre nem sikerült a pálya első szakaszát kódolni, +10-ről, Thomas Jackson +12-ről javíthatnak a második stroke play körben. A csapat így +24-el a 9.helyen áll hét ütéssel lemaradva Észtország csapata mögött. A folytatást Somogyi Bence 7.30-kor, Károly Ádám 7.50-kor,, Zsimán-Lebovics 8.10-kor, Nagy Ármin 9.40-kor, Vu Péter 10.00 órakor és Jackson Thomas 10.20-kor írhatja tovább.

STARTLISTA & EREDMÉNYEK

Magyar junior válogatott (balróL): Somogyi Bence, Vu Péter, Károly Ádám, Thomas Jackson, Nagy Ármin, Zsimán-Lebovics Zénó, Kuti Gábor csapatvezető

Sikerre érett csapataink a Divízió 2-es Európa-bajnokságon

Fotó: Férfi válogatott (álló sor balról): ifj. Sárközi Richárd, Kötél Bence, Hayder-Török Alexander, Horváth Ákos, Bertényi Bence, Závaczki Bálint (csapatkapitány)

Junior fiú válogatott (balról): Nagy Ármin, Jackson Thomas, Károly Ádám, Vu Péter, Somogyi Bence (csapatkapitány), Zsimán-Lebovics Zénó

Július 12-én bont Nagyborsán lobogót a Divízió 2-es Férfi és Junior Amatőr Csapat Európa-bajnokság az EGA a Szlovák Golf Szövetség rendezésében, ahol Magyarországot a felnőtt válogatott, Bertényi Bence, Hayder-Török Alexander, Horváth Ákos, Kötél Bence, ifj. Sárközi Richárd és Závaczki Bálint, valamint a junior fiú válogatott, Károly Ádám, Nagy Ármin, Somogyi Bence, Thomas Jackson, Vu Péter és Zsimán-Lebovics Zénó képviseli.


A Pozsonytól 40 km-re fekvő nagyborsai Green Resort Hruba Borsa pálya látja vendégül a divízió 2-es férfi és junior fiú csapatok kontinentális viadalát, ahová eredetileg 2020-ban költözött volna a bajnokság, azonban a covid miatt törölni kényszerültek a tornát a szervezők.

A magyar válogatottak - Böndicz Gergő szövetségi kapitány vezetésével - már hétfőn megérkeztek a kettős bajnokság helyszínére, és rögtön az első gyakorlónapi körrel kezdték a bemelegítést. Kedden tovább folytatódik a championship pályával történő ismerkedés, este a megnyitó ünnepségre kerül majd sor. A verseny formátuma szerint az országok hat fős csapatokkal neveztek. A verseny két stroke play körrel nyit, amely során a hat játékos, öt legalacsonyabb score-ját számítják majd be az aggregát csapateredményébe, amely egyben a match play erősorrendjét állítja fel. A két match play nap során csak az éremért versenyző csapatok játszanak két foursome és öt single meccset, a többiekre egy foursome és négy single megmérettetés vár.

A férfi Európa-bajnokságra kilenc ország, Ausztria, Csehország, Magyarország, Izland, Lengyelország, Portugália, Skócia, Szlovákia, Törökország csapata nevezett. Magyarországot minden idők legerősebb válogatottja, számos magyar és nemzetközi verseny sokszoros bajnoka, Bertényi Bence, Hayder-Török Alexander, Horváth Ákos, Kötél Bence, ifj. Sárközi Richárd, valamint a csapatkapitány, Závaczki Bálint képviseli. Magyar férfi csapat utoljára a 2017-es kontinentális viadalon vett részt, amikor rendezőként indulhatott a Zala Springs-i pályán, akkor kilenc nemzet közül a 7. helyen végzett. Az jelenlegi mezőny nagy esélyesei között az elmúlt négy év dobogósait érdemes megemlíteni: a 2022-es bronzérmes Lengyelországot, a 2021-es ezüstérmes Csehországot, a 2019-es bronzérmes Portugáliát, de a kizárólag pluszos hendikkepel induló, a magyar golfélet legkiválóbb férfi játékosait felsorakoztató magyar válogatott is szép reményekkel vághat a megmérettetésnek.

Fotó (baról): ifj. Sárközi Richárd, Kötél Bence, Hayder-Török Alexander, Horváth Ákos, Bertényi Bence, Závaczki Bálint (csapatkapitány)

LIST OF MEN TEAM PLAYERS AND CAPTAINS


A magyar junior válogatott a junior golfélet legkiválóbb és legeredményesebb játékosai, Károly Ádám, Nagy Ármin, a csapatkapitány, Somogyi Bence, Thomas Jackson, Vu Péter és Zsimán-Lebovics Zénó tizenegy ország, Ausztria, Észtország, Görögország, Izland, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Skócia, Törökország, Wales csapatával kerülhet majd össze a négynapos versenyen. A kiemelt kihívók között az elmúlt évek dobogósait itt is érdemes kiemelni, a 2022-es bronzérmes Észtországot, a 2019-es aranyérmes Walest és a Pannonia Golf Clubban, 2018-ban ezüstérmes Portugáliát, valamint a bronzérmes Izlandot. A magyar junior válogatott 2022-ben a 6.helyen végzett, a jelenlévők közül Észtország, Lengyelország és Izland előzte meg a tabellán.

Fotó (balról): Nagy Ármin, Károly Ádám, Jackson Thomas, Vu Péter, Somogyi Bence (csapatkapitány), Zsimán-Lebovics Zénó

LIST OF BOYS TEAM PLAYERS AND CAPTAINS

STARTLISTA - 2023.07.12.

A startlisták és az eredmények az esemény hivatalos honlapján érhetők el.

Összes hír