Magyar siker a Női Csapat Európa-bajnokságon

A magyar junior válogatott a fináléban bravúros playoff-al, ötödik helyezést ért el az Európai Golf Szövetség július 28-31. között rendezett VI. Női Team Shield Európa-bajnokságán. Az élen a házigazda, Lettország végzett.


Nem ijedtek meg a magyar lányok a döntőben az Észtország elleni kihívástól sem, megmutatták, hogy nemzetközi környezetben, erős nyomás alatt is képesek kihozni magukból a maximumot. Juniorjaink az észtek mindhárom plusz hendikeppel induló játékosát sikeresen verték: Jaczkovics Emma Éva kiegyensúlyozottan, a 14. szakaszon döntötte el a meccs végkimenetelét Reemet Elizaveta Sofiával szemben, foursome párosunk pedig a végsőkig, egészen a 20. szakaszig kitartott, és higgadt játékkal verte a balti duót, Soe Karolát és Adul Anete Liist. Berkenyei Daniella ugyan 5&3-ra alulmaradt vetélytársával szemben, de Magyarország így is kiváló teljesítménnyel, az ötödik helyen fejezte be a VI. Női Team Shield Európa-bajnokság küzdelmeit.

A bajnokság az erősorrendet felállító stroke play körrel kezdődött. A magyar lányok, már ekkor bizonyították, hogy a csapat képes a kitűzött célt, a nyolcba kerülést az egyéni score-okkal hozni. A háromnapos match play küzdelmek során hazánk csapata aztán egyedül a bajnokság győztesétől, a vendéglátó Lettországtól kapott ki, Bulgária és Észtország ellen is győzelmet aratott.

"Hihetetlen, ami a lányokkal ma történt. Annak ellenére, hogy két húszéves, plusz hendikeppes játékossal állt ki Laura és Lea, mégsem roppantotta össze őket a playoff nyomása. Elképesztően együtt volt a csapat, a 17-estől már mindannyian, Adéllal, Emmával és Daniellával együtt kísértük őket. A szenzációs összetartás, a csapatszellem sokat nyomott az eredményen is. A lányok a 16-oson birdie-ztek, majd par és egy újabb birdie következett, így mentek a playoff-ra. Nagyon büszke vagyok a lányokra, különösen, hogy a mezőny sokkal inkább a mi korosztályunkból, egyetemista korú játékosokból állt össze, ami külön emeli az ötödik helyezés értékét. Majdnem minden csapatban játszott egy-egy junior, de olyan válogatott, amely kizárólag juniorokat állított ki, egyedül mi voltunk." - nyilatkozott Briglovics Boróka, a csapat vezetője a záróünnepség idején.

Hazánk a női bajnokság legjobb eredményét 2018-ban mutathatta fel, akkor ötödikként végezett, melyet idén - talán nem véletlenül - az akkori csapattagok, Briglovics Boróka és Vadkerti Adél vezetésével dupláztak a magyar juniorok.

VÉGEREDMÉNY

 1. Lettország
 2. Lengyelország
 3. Ukrajna
 4. Törökország
 5. Magyarország
 6. Észtország
 7. Luxemburg
 8. Bulgária
 9. Görögország
 10. Liechtenstein
 11. Szerbia
 12. Románia

Stabil győzelem Bulgária ellen

2021. július 30.

Sikerült a bravúr. Magabiztos játékkal, 1&2-re hozták a magyar lányok a Bulgária elleni győzelmet a VI. European Team Shield Championship elődöntőjében, így a fináléban az 5. hely megszerzéséért Észtország válogatottjával fognak találkozni.


"Nagyon izgalmas meccseken vagyunk ma túl. Emma egy ki-ki meccset játszott, és Daniella is erősen hozta a szakaszokat. Annak ellenére születtek kiváló eredmények, hogy erős szelet kaptunk, a pálya közepén pedig hatalmas eső zúdult ránk hirtelen. A foursome-unk is erősen kezdett, de a hátsó kilencen kicsit elfáradtak, ezzel együtt nagy hibát nem csináltak, a bolgároknak beestek a puttok, nekünk nem. Laurának és Leának is sikerült szakaszokat nyerni, hozták a játékot egészen a 17-esig. Tanulság, hogy meg kell tanulni azt is kezelni, ha vezetünk. Mindezek ellenére stabilan játszottak a lányok, nagyon büszke vagyok rájuk." - értékelte a második match play forduló teljesítményét Briglovics Boróka.

Jaczkovics Emma Évának 5&3-as győzelmet sikerült kiharcolni Georgieva Victoria ellen, Berkenyi Daniella 3&2-re győzte le Borisova Magdalenát. A Sántha Laura és Stern Lea Sára páros ugyan 2&1-re marad alul Pelocska Victoriával, valamint Seldemirova Sofiával szemben, de ezzel válogatottunknak - 2016 és 2017 után - először sikerült győzelmet kiharcolni Bulgáriával szemben.

A döntőben a magyar csapatra az ötödik hely megszerzéséért Észtország vár, ahol nem lesz könnyű dolguk, hiszen három plusz hendikepes játékos is helyet kapott az balti csapatban. A Sántha-Stern foursome páros magyar idő szerint 9.30-kor csap össze Soe Karolával és Adul Anete Liisszel, őket 9.40-kor Berkenyei Ustal Triin Marleen ellen követi, Jaczkovics 9.50-kor áll elütőre Reemet Elizaveta Sofiával szemben.

A befejezésben az első hely megszerzéséért Lengyelország és Lettország kűzd, a bronzéremért Ukrajna és Törökország száll harcba.

STARTLISTA & EREDMÉNYEK

Holnap Bulgáriát kell legyőznünk

2021. július 29.

Kevés hiányzott a magyar válogatottnak Lettország ellen a Riga mellett zajló EGA-csapatverseny negyeddöntőjében. Bár a magyar lányok a végső szakaszig elszántan küzdöttek, végül egyedül Jaczkovics Emma győzelme állította be a 2&1-es végeredményt. Az elődöntőben hazánkra a korábbi évekről jól ismert vetélytárs, Bulgária vár.


A VI. European Ladies’ Team Shield Championship első match play napján a magyar juniorok Lettország csapatával mérkőztek. Nem ismeretlen a lett válogatott a mieink számára, hiszen a 2016-ban, Pannonián is egymással verekedetek a továbbjutásért, és akkor is a maihoz hasonló eredmény született. A balti vendéglátó egyébként mindig előkelő helyet foglalt el a csapatverseny tabelláján, 2016-ban és 2018-ban másodikként, 2017-ben, 2019-ben a harmadik helyen végzett.

Így igazi bravúr várhatott volna tehát a magyar lányokra, amit Jaczkovics Emma a Gavare Marlena ellen vívott csatában 4&2-es eredménnyel pecsételt meg. Foursome párosunknak, Sántha Laurának és Stern Lea Sárának, valamint az egyéniben küzdő Berkenyei Daniellának is nagyon kevés hiányzott a győzelemhez, mindkét csata a 17-dik szakaszon dőlt el a lettek javára.

A negyeddöntőben Lengyelországnak, Ukrajnának, Törökországnak és Lettországnak sikerült győztesként kikerülni, az alsó ágon Liechtenstein és Görögország nyert magabiztosan.

Az elődöntőt a ma Törökországgal szemben vesztes Bulgáriával kezdik juniorjaink. Bár a bolgár válogatottal szemben 2016-ban (2&1) és 2017-ben (0.5&2.5) is alulmaradtunk, 2018-ban már az ötödik helyen, két pozícióval sikerült őket megelőznünk a csapatverseny végső rangsorában.

A második match play napot Sántha Laura és Stern Lea Sára Pelocska Victoriával, valamint a bolgár csapat egyetlen plusz hendikepes (+2,8) játékosával, Seldemirova Sofiával magyar idő szerint 7.30-kor kezdi, őket Berkenyi Daniella, Borisova Magdalena ellen 7.40-kor, majd Jaczkovics Emma Éva, Georgieva Victoria ellen 7.50-kor követi.

STARTLISTA & EREDMÉNYEK

Sikeresen túl az első akadályon

2021. július 28.

A Lettországban zajló Női Team Shield Európa-bajnokság első kitűzött célja kipipálva, a magyar válogatottnak sikerült felkerülni a legjobb nyolc csapatból álló főtáblára, így a match play küzdelmeket a helyi pálya előnyeit élvező Lettországgal kezdheti meg.


"Szoros volt a verseny a középmezőnyben, és csak kis különbség döntött a továbbjutásról. Nagyon büszke vagyok a lányokra, most ők is érezhették, mennyin múlhat egyetlen ütés." - adott gyors értékelést Briglovics Boróka, a junior lányok csapatvezetője.

"Nem születtek igazán rossz score-ok, a lányok gyakorlatilag hasonló, eredménnyel jöttek le, Jaczkovics Emma +8-at, Berkenyei Daniella, Sántha Laura és Stern Lea Sára +9-et játszott. Ahhoz azonban, hogy az ötödik helyet megcsípjük, legalább egy kiugró score-nak kellett volna ma születni, ami egyébként benne volt a lányokban. Sok apró elcsúszás volt, de nagy rontások nem, így - feszes eredménnyel -, de sikerült a nyolcba kerülést elérni, és most ez számít, és amire Adéllal nagyon büszkék vagyunk. Most pihenünk, készülünk a holnapra, mert azért okozhat meglepetést a másodikként végző, helyi lett csapat."

A stroke play fordulóban a legjobb, - 3-as score-t két lengyel versenyző, Kozakiewich Kleopatra és Kusmierska Kinga érte el, így nem meglepő, hogy a lengyel csapat az első helyről került párosításra a nyolcadikként befutó Luxemburggal. Magyarország (+26) a hetedik pozícióban Liechtensteint (+26), Görögországot (+28), Szerbiát (+33) és Romániát (+64) utasította maga mögé.

A match play körben a foursome páros, Sántha Laura és Stern Lea Sára magyar idő szerint 8.30-kor kezd. Berkenyei Daniella 8.40-kor indul egyéniben a +1,5 hendikepes Forstmane Laila ellen, Jaczkovics Emma Éva pedig 8.50-kor áll elütőre, vetélytársa Gavare Marlena lesz.

STARTLISTA & EREDMÉNYEK

Újra csapatban a lányok

2021. július 27.

Az Európai Golf Szövetség július 28-31. között, a Riga szomszédságában fekvő Jurmala Golf Clubban, tizenkét ország részvételével rendezi a Női Team Shield Európa-bajnokságot. A magyar csapatban Berkenyei Daniella, Jaczkovics Emma Éva, Sántha Laura, Stern Lea Sára kapott helyet, válogatottunkat a csapatbajnokságban nagy tapasztalatot szerzett Briglovics Borókoka és Vadkerti Adél vezeti.


A közép-, kelet és dél-európai régió golféletének fejlesztése érdekében létrejött EGA női csapatbajnokság 2016-ban, a Pannonia Golf & Country Clubban debütált, akkor hazánk a középmezőnyben végzett. Tavaly a koronavírus-járvány miatt csapatunk nem nevezett, idén azonban Bulgária, Észtország, Görögország, Lettország, Luxemburg, Liechtenstein, Lengyelország, Románia, Szerbia, Törökország, Ukrajna válogatottja szerepel kihívóink között. A mezőny negyede indul pluszos hendikeppel a bajnoki cím megszerzéséért.

Jonathan Mannie, a válogatottak szakmai igazgatója a magyar csapatba a jövő reménységeit, Jaczkovics Emmát, Berkenyei Daniellát, Stern Lea Sárát és Sántha Laurát válogatta be, a lányok szakmai támogatására a team shield bajnokságok egykori eredményes résztvevőit kérte fel, Briglovics Borókát, aki a jövőben a junior tehetségeket tanítja, valamint a nagy nemzetközi versenytapasztalattal rendelkező Vadkerti Adélt. A bajnokság első fordulójának stroke play eredményei alapján jön létre a match play párosítások erősorrendje, az első nyolcba jutott csapatok három, a többiek két match play kört játszanak majd.

Briglovics Boróka a csapat első benyomásáról, a gyakorlónapon szerzett tapasztalatairól nyilatkozott:

 „ Ma viszonylag korán kezdtünk, sikerült az egész pályát bejátszani.  Nagyon jó minőségű pálya, de meglehetősen hosszúak a szakaszok, ezért a szervezők még fontolgatják, hogy néhány szakaszt a piros elütőről indítják. Az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, kilenc lyuk után elkapott minket egy erősebb zivatar, de azt azért sikerült felmérni, hogy a kezdő ütéseket mivel üssük, melyek azok a zónák, ahová érdemes bejátszani a labdát, ahol nincs feltétlenül akadály.

Megbeszéltük, hogy stroke playben és aztán majd match playben is hogyan taktikázzanak a lányok. A greenek pin pozícióit is alaposan felmértük, puttoltunk és próbáltuk a greenek körüli körülményeket felrajzolni. Valójában egész délután szakadt az eső, ezért a nyitóünnepségen kívül nem nagyon tudtunk egyéb gyakorlást megejteni.

A pályát semi-linksnek nevezném, nagyon sok a vízakadály, a keskeny fairway után durva rough következik, ahol könnyen elveszhet a labda. A pálya egyébként teljesen sík, könnyen belátható, csak víz, homok és erős rough van, és miután nyitott, nagyon szeles is. Ma is kaptunk belőle ízelítőt, úgyhogy erre nagyon figyelni kell majd a lányoknak. Annál is inkább, mert holnap ugyan jó időt jósolnak, de péntekre és szombatra esős, szeles idő várható.

Adéllal jó néhány Team Shield és EOHT versenyen vagyunk túl, így megpróbáljuk a lányoknak mindazt átadni, amit az évek során megtapasztaltunk, a hibákra, amibe annak idején beleestünk. Az biztos, hogy taktikában sokat tudunk segíteni, hogy az érzelmek ne vigyék el őket a döntéseikben. Másrészt a golfozók általában magukért játszanak, de az évben akad egy-két verseny, ahol csapatban indulnak és ekkor nagyon fontos a csapatszellem, ezt próbáljuk erősíteni, hogy eszerint játszanak és viselkedjenek a pályán, mert én azt láttam, hogy ez az ilyen versenyeknek a kulcsa.

Nem szeretnék esélylatolgatásokba bocsátkozni, de azt nagyon szeretném, ha a nyolcba bekerülhetnénk holnap, mert ugye, akkor van esélyünk előkelőbb helyet elérni. Egyelőre ez az első számú cél, hogy beverekedjük magunkat a nyolcba, a többi a párosításokon múlik, azt majd holnap meglátjuk."

STARTLISTA & EREDMÉNYEK

Összes hír