LPGA kvalifikáció – marad a Symetra

Véget ért Rózsa Csilla számára az LPGA-tagságért folyó idei erőpróba. Bajnoknőnk +19 összesített eredménye négy ütéssel maradt le a cut-határtól a kvalifikációs torna hatodik fordulója után, így már bizonyosan a Symetra Tour versenysorozatban folytatja a 2020. évi olimpiai kvalifikációs küzdelmeket.

Vélhetően, az év derekán kiújuló kézsérülése is rányomta bélyegét Rózsa Csilla, az LPGA versenysorozat indulási jogáért folyó küzdelmeire. A nyolc körből álló kvalifikációs tornán, már az első fordulóban hat bogey-val indított, a folytatásban pedig hiába próbált szépíteni (Even Par, +3), a negyedik fordulóban szertefoszlottak az álmok, +9-cel jött le pályáról. Így már csak matematikai esélye maradt, hogy a cut-ot túlélő 80, mi több, az LPGA-kártyát megszerző 45 játékos közé verekedje be magát. Ennek ellenére, bajnoknőnk az utolsó két körben mindent elkövetett, hogy hullámzó teljesítménye ellenére, végül Even Par-ral és +1-el szerezze meg a szezont lezáró kvalifikációs verseny 85. helyét.

Csilla negyedik alkalommal vágott neki a legmagasabb szintű női profi verseny, az LPGA indulási jog megszerzéséhez, 2016-ban 15 ütésre állt a legjobb 45 játékosnak járó LPGA-tagságtól, 2017-ben hétre, majd 2018-ban háromra zsugorodott ez a távolság, idén, a hatodik forduló után, 17 ütéstávolság prognosztizálható.

Rózsa Csilla 22 versenyen indult a 2019. évi Symetra Tour sorozatban, mely a pénzdíjas verseny jelenlegi 59. pozícióját és $18,515 bevételt hozott számára. Legjobb eredményét a Symetra nyitó versenyén, a márciusi SKYiGOLF Championship-en érte el, ahol -9 egyéni rekorddal, a T5.helyen végzett. Hatalmas bravúrt hozott az  első LPGA Local Open Qualifier versenye is, melyen nem kisebb volt a tét, minthogy szabadkártyát szerezzen az LPGA sorozat március 21-24. között rendezendő Bank of Hope Founders Cup állomására, pályafutása első LPGA versenyére. Ehhez, a 75 indulóból álló mezőnyben, Csilla -8-as score-ral, az amerikai Cheyenne Knight-tal együttállásban szerezte meg az első helyet. Csilla jelenleg a női világranglista a 753. helyén áll.

A Symetra Tour 2020 márciusában induló mezőnyében Rózsa Csillát már biztosan ott találjuk, így a június 29-én záruló olimpiai kvalifikációig legalább 12 fordulóban bizonyíthatja majd, hogy ott a helye Tokióban rendezendő ötkarikás jétékokon.

Addig a megérdemelt pihenés, rehabilitáció és felkészülés következik. Hajrá Csicsi!

Rózsa Csilla 2019 Symetra Tour eredményei

LPGA kvalifikáció - csak bravúrral sikerülhet

2019.október 23.

Hatalmas bravúrra lenne Rózsa Csillának szüksége ahhoz, hogy a sikertelen negyedik forduló után kialakult +18-as összesített score-ján jelentősen javítson, a T90. helyről pedig közelebb küzdje magát a hatodik fordulóból továbbjutó 80 játékos csapatához.

Profi bajnoknőnk +6-os körrel indított az október 23. és november 2. között rendezett LPGA kvalifikációs tornán, a második fordulót azonban már egy bíztató even par-ra sikerült hoznia, így rögtön a mezőny T74. pozíciójába ugrott. A harmadik forduló +3-as eredménye még mindig életben tartotta a reményeket, a T81. helyről várhattuk a Csillától megszokott fordulatot. A negyedik körben aztán Csilla a 10. szakaszról indult, de egy biztató birdie után három bogey-val és egy dupla bogey-val fordult (+13), és a folytatásban sem találta meg a ritmust, öt további bogey-val állította be a mezőny T90. helyét jelentő +18-as score-t.

Most három szünnap következik, a 98 LPGA indulási jogért küzdő golfozó, köztük Rózsa Csilla, október 30-án állhat ismét elütőre.

Rózsa Csilla az LPGA kvalifikációért küzd

Második alkalommal tért vissza Pinehurst Resort-ba október 23. és november 2. között  az LPGA Q-Series döntő állomása, amely egyben Rózsa Csilla utolsó idei megmérettetése a jövő évi LPGA indulási jogért folyó küzdelemben.

Huszonnégy ország, 98 játékosa, 144 szakaszon csatázik majd a legjobb pozíciók megszerzésért, ahová 37 golfozó  az LPGA szezon 101-150. pozícióiból érkezett, 22-en a Symetra Tour 11-35. helyezettjei, egy a Rolex ranglista top 75 játékosa közül került ki, 38 játékos - köztük Rózsa Csilla - pedig a kvalifikációs forduló második állomásán jutott tovább. Az első négy kör a George és Tom Fazio által tervezett 6-os Pinehurst pályán zajlik majd, a második héten Jack Nicklaus 9-es Pinehurst pályájára költözik a verseny.

A hatodik kör után csak a legjobb 80 játékos folytathatja a döntőt, ahol 150 ezer dollár is gazdára talál majd, a top 45 játékos pedig részleges LPGA indulási jogot (14-es kategória) szerez. Rózsa Csilla 2016 óta, immár negyedik alkalommal próbálkozik, hogy a női profi világ legmagasabb osztályában is hírnevet szerezhessen.

Rózsa Csilla az első fordulót nem az elképzelései szerint kezdte: hat bogey-val (+6), egyelőre a mezőny T92. helyéről várhatja a folytatást. A mezőnyt Kim Kaufman -6-os score-ral vezeti.

LPGA Qualifying Tournament Q-Series LEADERBOARD

Összes hír