Idén újabb ötszáz új golfozó a cél – hungolf.hu interjú Makszin Áron főtitkárral

Milyen célkitűzésekkel kezdi meg munkáját a szövetség 2019-ben?

A Magyar Golf Szövetség továbbra is fő céljának tekinti a hazai felnőtt és utánpótlás golfozók számának növelését, a golf népszerűsítését, valamint a versenygolf fejlesztését. Úgy gondoljuk, hogy a magyar golf alapjai szilárdak, azonban a létesítményeink számához és minőségéhez képest, még mindig kevés a golfozók száma. Egy átlagos európai, 18 szakaszos klub esetén a taglétszám 800-100 fő körül mozog, a hazai klubok azonban csak átlag 200-300 fős tagsággal rendelkeznek. Jól érzékelhető a lemaradásunk ezen a téren, ezért a szövetség, a klubokkal, valamint a magyar golféletet meghatározó szereplőkkel együttműködve, olyan megoldásokon dolgozik, mely a klubokat abban segíti, hogy ez a szám itthon is hamarosan elérje  a 400-500 főt.

Milyen konkrét lépések történtek eddig a létszám növelése érdekében?

Az elmúlt évben két olyan programot is indítottunk, mely ezt a célt szolgálta. Az ország szinte valamennyi klubjára kiterjesztettük a Junior programunkat, melynek eredményeként több új helyen is beindult a rendszeres juniorképzés. Sikerült azt is elérni, hogy a hazai klubjaink 90%-ban már szakképzett edzők foglalkoznak rendszeresen a gyermekek oktatásával. Erre épült a nyári gyerektábor programunk is, melyen 2018-ban országos szinten, mintegy 300 új gyermek vett részt. Ezekből a fiatalokból nem csak a rendszeresen edzésre járók számát tudtuk növelni, hanem új tagokkal is bővülhettek klubjaink.

2018-ban elindult a Kezdő golfozó programunk is, mely sikerét az mutatja, hogy 565-en végezték el a kurzust, azaz tettek pályaengedély vizsgát. Ennek eredményeként, 2019-ben az eddigi, mintegy 1100 regisztrált golfozó számát, további 500 fővel bővítettük. Nem kérdéses, hogy ezt a sikeres kezdeményezést folytatni kívánjuk, a programot változatlan formájában, 2019-ben is meghirdetjük. Reméljük, hogy az elmúlt évhez hasonlóan, idén is sikerül 500 fős bővülést elérni, így az év végére reális lehet, a ma még bűvösnek tűnő 2000 fős regisztrált magyar golfozói létszám elérése. Ha ezen az úton haladunk tovább, akkor a következő években reálisan elérhetjük a 2500, majd a 3000 regisztrált golfozói létszámot.

Indul-e idén olyan új program, mely a golfozók számának további bővítését célozza?

Új elem, az idén bevezetendő ún. “Műhelytámogatás program, mely mind a szabadidős, mind a versenygolf területén tenni akaró és aktív szerepet vállaló klubokat támogatná. A szövetség által, a várhatóan tavasszal kiírandó keretre, a rövidesen elkészülő előírások, valamint a támogatás nagyságrendjének függvényében nyújthatnak majd be a klubok pályázatot.

Május 18-án, a jubileumi Magyar Kupával veszi kezdetét a szövetségi bajnokságok 2019.évi sorozata. Várható-e változás a versenyek lebonyolításában?

A golfozók számának növelése mellett határozott tervünk, hogy 2019-ben javítsunk a szövetségi versenyek rendezésének színvonalán és szervezettségén. Ettől azt reméljük, hogy élénkülni fog a versenyzői kedv és a létszám is. Ennek fontos eleme a tavaly bevezetett PC Caddie nyilvántartórendszer, melynek sokak által tapasztalt gyermekbetegségeit és problémáit is szeretnénk az idei szezon kezdetére orvosolni. Több, mint két hónapja folyik az ezzel kapcsolatos egyeztető munka, és úgy látjuk, hogy a szezon kezdetére a legtöbb hibát ki tudjuk majd javítani. A már megjelent idei versenyszabályzatunkban és ranglista kiírásunkban is apró változtatások figyelhetők meg, de lényegét tekintve a tavalyi szabályzatok maradtak érvényben.

Milyen nemzetközi versenyeken tervezi a szövetség a magyar válogatott csapatok indulását?

A szövetség kötelezettségeihez szorosan hozzátartozik a junior, a felnőtt, valamint a szenior korú versenyzőink menedzselése, versenyeztetése. Igyekszünk minden korosztályos válogatott csapatot kiegyensúlyozottan támogatni, elősegíteni a hazai és nemzetközi versenyeken való eredményes szereplésüket. Idén a junior csapatunk versenynaptárában a már hagyományos Európai Olimpiai Reménységek Tornája (EOHT), a European Young Masters, a European Boys’ Team Championship Divízió II.,  valamint a környező országok junior nyílt bajnokságai szerepelnek. A felnőtt férfi és női csapatunk Litvániában vesz majd részt az EGA Team Shield európai csapatversenyén. Szenior válogatottunk pedig a Monarchia Kupán, a Szenior és Masters Európa-bajnokságon, valamint a Marisa Sgaravatti Bajnokságon való indulást  tervezi.

2019 az olimpiai kvalifikáció szempontjából meghatározó év. Milyen reményekkel készül a szövetség a 2020-as tokiói olimpiára?

Az olimpiai keretünk négy tagja közül idén Lugosi Tamás, Palanszki Benjámin és Baldauf Mátyás részben korábbi, részben új nemzetközi bajnokságokon indul. 2019-ben Palanszki Benjamin a kanadai PGA Tour szereplője lesz, míg Lugosi és Baldauf az európai porondon, az Alps Tour, a Pro Tour, valamint a Czech PGA Tour-on indulva igyekeznek kvalifikációs pontokat gyűjteni.

Legfőbb reményünk a 2020-as olimpiai részvételre Rózsa Csilla, akit az esélyek alapján, az idén kiemelt támogatásban részesítünk.  Csilla tavaly igen eredményesen szerepelt a Symetra Tour-on, és ez bizakodásra ad okot. Amennyiben ez a sikersorozat idén is folytatódik, akkor Csillának, első magyar golfozóként, minden esélye megvan, hogy kijusson a 2020-as tokiói olimpiára.

Összes hír