Gyökeres változások a versenyrendszerben

Sarkalatos változások bevezetéséről döntött az év utolsó ülésén a Magyar Golf Szövetség elnöksége. A fejlődés elsősorban a nemzetközi sztenderdekhez jobban igazodó magyar versenysport erősítését célozza. Az újítások a 2022. január 1-jétől érvényes Versenyszabályzat, a Ranglistakiírás, valamint "Az év golfozója" kiírás feltételrendszerét érintik, az átalakulás a versenynaptárra is jelentős hatással lesz.


Az egyik legjelentősebb változás, hogy ranglistaversenyt csak azon klubok rendezhetnek, amelyek golfpályát üzemeltetnek, vagyis a Balaton Golf, a Birdland GCC, a Budapest Highland GC, a Forest Hills GC, a Hencse National GCC, a Magyar GC, az Old Lake GC, a Pannonia GCC, a Sonnengolf GC, a St. Lőrinc GC, valamint a Zala Springs GR. Minden golfpályát üzemeltető klub évi két ranglistaversenyt szervezhet, a rendezési jog nem adható át.

A ranglistaversenyeken továbbá HCP Index limit kerül bevezetésre, mely a férfi golfozók esetén 24.0 hcp, a női golfozóknál 30.0 hcp-nél került megállapításra. A ranglista pontszerzés aszerint változik, hogy minden versenykör esetében a stroke ütésszám határozza meg az adott játékos által megszerzett ranglistapontokat. Egy adott játékos (az Összetett (OverAll) kategórián kívül) legfeljebb egy ranglistakategóriában, illetve további egy ranglista alkategóriában szerepelhet. A ranglisták között átmenet nem lehetséges. Az adott játékos január 1-jén, 0:00 órakor betöltött életkora határozza meg, hogy mely ranglistán szerepel a teljes évben. Továbbá a Klubcsapatbajnokságon továbbá csak a pályával rendelkező klubok indíthatnak csapatokat.

Az elnökség ezekkel a döntésekkel a pályával rendelkező klasszikus klubok helyzetét kívánja erősíteni, és még nagyobb hangsúlyt fektetni a versenygolfra és a nemzetközi színvonalú elitversenyekre.

Összes hír