Gurul tovább a labda – hungolf.hu interjú Závaczki Bálinttal

2018-ban is folytatódott a sikersorozatod: match play és junior bajnok, 100-szoros válogatottság, megannyi hazai és nemzetközi dobogós hely, melynek elismerése a Magyar Golf Szövetség és a Pannonia Junior Akadémia „Az év golfozója” díja, valamint Nyíregyháza városának elismerő oklevele. Hogyan tekintesz vissza az elmúlt évre, miben áll a siker titka?

Kiemelkedő évet zártam sok szempontból. Voltak történelmi sikerek, és voltak megismételt győzelmek. A versenyszezon elején sok időt elvettek a záróvizsgák, hiszen a középiskola második évét kellett még befejezni, de január-februárban már Spanyolországban edzőtáboroztam, és ez jó alapot nyújtott a szezonra.

Az EOHT versenyen a junior válogatott tagjaként, már rögtön az év elején bizonyítottam. A csapat rangidőséhez méltóan, a legjobb stroke napi eredményt értem el (0), minden match play versenyemet megnyertem, az év végi nullás hcp megjátszása pedig azt mutatta, hogy sikeres volt a felkészülés.

Azonban nagy dolgok vártak még rám. A Marokkóban megrendezett Gymnasiade-n képviselhettem a hazámat, és végül bronzéremmel gyarapítottam a magyar delegáció éremgyűjteményét. A Gymnasiade miatt azonban eltolódtak az év végi vizsgáim, így a júniusi magyar bajnokság első napján nem tudtam a magamtól elvárt eredményt hozni, be kellett érnem a negyedik helyezéssel.

A vizsgák nyomása azonban lassan oldódott, így a pályán is szárnyalni kezdtem. A match play magyar bajnokságon már nem találtam legyőzőre, a nyílt és a magyar kategóriát is fölényesen nyertem. Majd az U16-os világbajnokságnak megfelelő skóciai The Junior Open következett, mely a verseny légkörét és lebonyolítását illetően, pályafutásom egyik legmeghatározóbb élménye volt, eredményét tekintve pedig történelmi jelentőségű, hiszen 70 ország, legjobb 16 éven aluli versenyzője között lettem a 13-dik.

Kétszeres magyar junior nyílt bajnokként, immár negyedszer védtem meg magyar junior címemet. Számos külföldi dobogós helyezés díja is bekerült a vitrinembe, az év végén pedig a Magyar Golf Szövetség, a Pannonia Golf Klub és Junior Akadémia, valamint Nyíregyháza elismerését kaptam meg.

Hogy miben áll a siker titka, ezt egy-két mondatban lehetetlen megválaszolni. A mögöttem álló évek és eredmények azonban azt mutatják, hogy a hosszú évek alatt elvégzett alázatos munkán túl, a tavalyi sikeremhez leginkább a személyre szabott, legújabb gyártású Titleist szettem járult hozzá.

 

Hogy alakul a 2019-es versenynaptárad, milyen célokat állítottál magad elé ebben az évben?

2019-ben teljesen más stratégia alapján állítjuk össze apával a versenynaptáramat. Idén kevesebb, de rangosabb verseny és több évközi edzőtábor szerepel a palettán. Abban a hcp kategóriában, ahol most vagyok,(+0.4), már apróságokon múlik a játék. Fejlődésem szempontjából ezen dolgozunk, melyben az idei évtől Jonathan Mannie lesz a segítségem. Jonathant kiváló edzőnek ismertem meg, már két éve segíti a válogatott felkészülésemet, most pedig hálás vagyok, hogy elvállalta az egyéni edzéseimet is. Édesapám munkáját fogja majd segíteni, s azt gondolom, hogy ezzel ismét egy fontos lépést tettünk a folyamatos fejlődésem érdekében.

 

Hogyan tudod mindezt a lassan "éretté válás" útján, a tanulmányaiddal összeegyeztetni?

Ez a magammal szemben támasztott, valamint szüleim elvárásaival egyre nehezebben összeegyeztethető feladatnak tűnik. Nyolcadik éve vagyok magántanuló, eddig minden évet kitűnő eredménnyel zártam. Köszönet érte édesanyámnak, aki évek óta fáradtságot nem kímélve készít fel a vizsgáimra. Jövőre érettségizem, de hogy az U18-as szezonom némiképp könnyebb legyen, idén két tantárgyból is előre hozott érettségit teszek majd, nem lesz könnyű szezon.

Új év, új tervek? Miben érzed, hogy előre kell még lépned, hogy megvalósítsd az álmod?

Nagy öröm számomra, hogy egyre több junior golfozó példaképe vagyok. Ezt az elmúlt tíz év munkájával és eredményeivel sikerült elérnem, ezért tovább kell fejlődni. Még több munka, még több edzés vár rám. Azt gondolom, hogy nem elvesztegetett a tanulásba fektetett idő, mert nagyban hozzájárul a versenypályán hozott döntéseim sikerességéhez. Félévente kilenc tantárgyból, több száz oldalas anyagból kell beszámolni, ez hosszú távon meg fogja hozni a kívánt célt. Apukámat idézem, aki azt szokta mondani, a golf 85 %-ban fejjáték és csak a többi a technika dolga.

Van-e már elképzelés, hogy milyen úton indulj a nagy álom felé?

Az álom tíz éve nem változott. Röviden, profi golfozó szeretnék lenni. Természetesen addig még sok víz lefolyik a Dunán, ezért pályafutásom folytatásaként több verzió is mocorog a fejemben. Egy biztos. A középiskola végeztével egy „gap year” következik a tanulmányaimban, ekkor csak a golffal fogok majd foglalkozni. Akkor még amatőrként, zömében profi versenyek szerepelnek majd a naptáramban. Ekkora körvonalazódhat, hogy melyik előzetesen megálmodott verzió szerint „gurul” tovább a labda.

 

Összes hír