Görög és török győzelem az EGA Team Shield Bajnokságon

A görög férfi és a török női csapat emelhette magasba a Pannonia Golf & Country Clubban rendezett EGA Team Shield Championship győzelmi trófeáját. A Csányi Olivér, ifj. Sárközi Richárd, Somogyi Bence és Závaczki Bálint alkotta válogatott hatalmas véghajrában, az 5. helyet szerezte meg, a magyar junior lányok, Berkenyei Daniella, Földházy-Nagy Zsófia, Sántha Laura és Stern Lea 7-dikként búcsúzott az idei kontinensviadaltól.


Tizenhárom ország, huszonegy csapata részvételével zajlott július 27-30. között az Európai Golf Szövetség rendezésében, 2015-ben debütált Team Shield Championship idei viadala. A csodálatos környezetben, ideális golfidőben folyó küzdelmekbe a döntő napján szólt egyedül közbe az időjárás, villámlás, vihar miatt 11.20 és 14.30 között szünetet rendeltek el a szervezők.

A férfiak mezőnyében, a négynapos torna stroke play fordulójában elért eredmények alapján, az első nyolc csapat került fel a felső táblára, az élen Málta, Ukrajna, Magyarország és Ciprus válogatottja. A match play fordulókban Málta, Liechtenstein (2.5&0.5), majd Szerbia (2.5&0.5) ellen aratott győzelmet, így a döntőt a magyar (1&2) és a török 2&1) válogatottakat legyőző Görögországgal vívhatta. A befejezés nagy izgalmakat tartogatott, mert az esőszünetre a magyar nyílt bajnok Schulze-Doering Laurens 3&2-re hozta a meccset, hasonló eredménnyel a görög Patazopoulos Panaqiotis is, így a feszült figyelem a foursome párosokra terelődött, melyek a 18-ason egálban álltak, a folytatás pedig csak az esőszünet után következhetett. Talán az ebédszünet, talán a pihenő gyakorolt jobb hatást a görög csapatra, mindenesetre a Koumpakis-Palatsidis páros a 20. szakaszon szerzett végül Hellász számára dicsőséget. A harmadik helyet Törökország szerezte meg.

A biztató kezdés után a match play körben Csányi Olivér, ifj. Sárközi Richárd, Somogyi Bence és Závaczki Bálint rögtön a torna győztesével, Görögországgal került össze, és nehéz diónak bizonyult. Hatalmasat küzdöttek a fiaink, Csányi a 20-ik szakaszig is elmenetelt, de végül 2&1-re elbukták a meccset és ezzel a dobogós remények is elszálltak. A folytatásra azonban alaposan megrázták magukat, az elődöntőben Ukrajna válogatottját utasították a 7-8. hely megszerzéséért folyó küzdelemre, a döntőben pedig Ciprus csapatának kellett a 6. hellyel beérnie. A döntőben a Csányi-Závaczki foresome páros végig vezetett, az esőszünet előtt a 9. szakaszra már 3up-ra, majd a 13-asra 5up-ra növelték előnyüket. Nehéz dolga volt azonban Sárközinek Michael Theodoros ellen, a 9.szakaszon 2up-al vezetett a ciprusi, majd a 16.szakaszon a maga javára döntötte el a meccset. Így minden Somogyin múlott, aki jól kezdett, AS-el fordult, de a +4.0 hendikepes Pitiris Nikolas 2up-ra elhúzott. Somogyi azonban megrázta magát, hideg fejjel, óriási csatában, play offban a 19.szakaszon fordított, így a magyar válogatott az 5. helyen iratkozott fel az EGA eredménylistájára.

A nők versenyében Törökország, Ukrajna, Lettország és Görögország kezdett a legerősebben a stroke play kör alapján, így a dobogós helyeket is közöttük osztották ki. A döntőben az ukránokkal szemben a török foresome páros 4&2-re fejezte be a játékot, egyéniben Soulp a 19. szakaszon nyert, így 2&1-es eredménnyel Törökország nyerte a női bajnokságot, Ukrajna a második, Lettország a harmadik helyet szerezte meg.

A magyar női csapatban a junior lány válogatott játékosai, Berkenyei Daniella, Földházi-Nagy Zsófia, Sántha Laura és Stern Lea vállaltak szerepet. Számukra kevésbé számított sikeresnek a stroke play nyitány, így az alsó táblán folytathatták a küzdelmeket, ahol alaposan megmutatták a csapat küzdeni akarását. Románia ellen 3&0-ra, Szerbiával szemben 2.5&0.5-ra sikerült magabiztosan győzni. A zárófordulóban Liechtenstein csapatával kerültek össze, ahol a Stern-Földházy páros fokozatosan növelte előnyét, a 9.szakaszon már 6up-al vezetett, végül magabiztos 8&7-el jöttek le a pályáról. Berkenyei Daniella is hamar magára talált az AS kezdés után 3up-al fordult. végül 4&3-ra döntötte el a játszmát. Úgy tűnt, egyedül Sántha Laura nem bír a liechtensteini csapat legerősebb játékosával, Eggenberger Annaval, de felezték a scoret, ezzel magyar válogatott a 7. helyen fejezte be a csapatversenyt.

VÉGEREDMÉNY

FÉRFIAK NŐK
GÖRÖGORSZÁG 1. TÖRÖKORSZÁG
Málta 2. Ukrajna
Törökország 3. Lettország
Szerbia 4. Görögország
Magyarország 5. Észtország
Ciprus 6. Luxemburg
Ukrajna 7. Magyarország
Liechtenstein 8. Liechtenstein
Luxemburg 9. Szerbia
Albánia 10. Románia
Románia 11.

Összes hír