Finau nyerheti FedEx Kupát

Tony Finau playoffban nyert a FedEx Kupa rájátszás első állomásán, a 9,5 millió dollár összdíjazású THE NORTHERN TRUST, Henri hurrikán miatt öt naposra nyúlt küzdelmében. Finau élete második PGA győzelmével, 3345 ponttal vette át a vezetést a FedEx-lista élén.


Sztárokkal tűzdelt mezőny sereglett össze a New Yorkra, a város ikonikus Szabadság-szoborára parádés látványt nyújtó Liberty National Golf Club, par 71 (7,410 yard) pályáján. Nem kisebb volt a tét, mintsem a FedEx Kupa rájátszás első állomásának 125 top játékosából bekerülni a BMW Championship, Caves Valley Golf Club 70 fős mezőnyébe. A FedEx Kupa 15. kiadásának szezonzárására, a Tour Championship-re, ahová már csak 30 top játékos kap meghívást, szeptember 2-5. között, az atlantai East Lake Golf Clubban kerül sor.

Az egyik legelszántabbnak 2020 FedEx győztese, Dustin Johnson mutatkozott, aki ha megvédi THE NORTHERN TRUST címét, jó eséllyel pályázhatott volna a FedEx diadalra másodszor is. A mezőnyben azonban olyan kihívók is akadtak, mint az egykori FedEx elsők: Rory McIlroy (2016), Justin Thomas (2017), Billy Horschel (2014), Brandt Snedeker (2012), a FedEx-lista top öt helyezettje: Collin Morikawa, Jordan Spieth, Patrick Cantlay, Harris English, Jon Rahm vagy Brooks Koepka, Justin Thomas, Xander Schauffele, továbbá 2020 ezüstérmese, Harris English. 2019 bajnoka, Patrick Reed bokasérülése miatt kényszerült lemondani a versenyt, majd időközben tüdőgyulladás miatt kórházba került, így a BMW Champinshipen sem indulhat.

Az izgalmasnak ígérkező pontvadászat első fordulójában Jon Rahm és Justin Thomas - 8-al tört az élre. Rahm, aki Covid fertőzése miatt kényszerült kihagyni az olimpiai szereplést, egy hónapnyi kihagyás után térhetett vissza, Thomasnak pedig az idei legalacsonyabb scorját sikerült az első körben hoznia. A folytatásban Rahmnak továbbra is sikerült az élen maradni, Jordan Spieth pedig két eagle, hat birdie mérleggel, egy emlékezetes 62-es körrel szórakoztatta a népes szurkolótábort. A -1-nél húzott cut-határ után 75 játékossal folytatódott a verseny, ahol Cameron Smith pályarekordja (60) fejelte meg Spieth előzőnapi bravúrját. A döntőben azonban mégis John Rahm és Cameron Smith összecsapására készülhettünk. Ekkor egy ütéssel lemaradva Erik van Rooyen vette még üldöztőbe őket, két ütéstávolságra Justin Thomas és Tony Finau állt.

Az utolsó felvonás szcenáriójába azonban a Henri hurrikán alaposan közbeszólt. Amint az az előrejelzések alapján várható volt, a vasárnap hajnalban az észak-keleti partokat elérő égiháború vonulását 120 km/órás szél, vihardagály és özönvízszerű esőzés kísérte, a Liberty Nationalra 170 mm eső zúdult. Az előzetes felmérések alapján, a greenekben nem, de a bunkerekben komoly kárt okozott a vihar, elmosta a szurkolók és a golfkocsik közlekedési útvonalát, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy nézők nélkül, hétfőre halasztják az utolsó fordulót. A hármas flight-okban, az egyes és tizes elütőkről induló finálé aztán az eredeti tee-time-okhoz képest is négy órai késéssel indult, ekkor 24 fokos hőmérséklet mellett még 94%-os páratartalommal szembesültek a versenyzők. A döntőben sokáig úgy tűnt, hogy Rahm magabiztosan menetel a győzelem felé, de a spanyol a 15., majd a 18. szakaszokon is hibázott, így a harmadik helyen, -2-re tudta hozni csak a kört. Finaunak viszont egy bogey, egy egale, öt birdie lett a mérlege, ezért -6-al jöhetett le a pályáról. Ekkor azonban már tudtuk, hogy a harmadik fordulóban briliáns 60-as körrel büszkélkedő Cameron Smith is az amerikaihoz hasonlóan, -20-as score-t ért el, így mindketten készülhettek a playoff-ra. A 18. szakaszon aztán az ausztrál a Liberty Nationalt, a Hudson folyótól elválasztó falhoz drive-olt, így szinte eldőlt a playoff sorsa, Finau par-ra hozta a szakaszt.

Finau karrierje során 143-szor állt rajthoz, de 2016 után, csak most sikerült nyerő pozíciót kiharcolni, és egyben célegyenesbe fordulni a szezon FedEx trónjának elfoglalása felé. A FedEx Kupa 2007-ben Tiger Woods győzelmével debütált, majd a sztár a 2009-es címet is elhódította. Tiger Woods mellett Rory McIlroy is kétszeres FedEx-győztes, de csak Dustin Johnson lehet az első, akinek fejére egymást követő évben kerülhet korona. Erre kevés esély maradt, hiszen Johnsonnak nem sikerült New Yorkban cuttolni, így a lista 22. helyére csúszott.

VÉGEREDMÉNY

Összes hír