Évkezdés 2018.- Interjú a Magyar Golf Szövetség elnökével

 

Évnyitó interjú dr. Szivek Norberttel a Golfszövetség elnökével

 

Szövetségünk az átalakítás, és az újjászervezés folyamatát éli. A tavaly nyáron megválasztott új elnök, dr. Szivek Norbert irányításával új lendületet kapott a magyar golf. Személye garancia arra, hogy az új vezetés által megfogalmazott célok a jövőben sikeresen megvalósulnak. A golf sport stratégiai irányairól, az új vezetés közép-és hosszabb távú elképzeléseiről kérdeztük elnök urat:

-Immáron több mint fél év telt el megválasztása óta. Miben látja másként a helyzetet most, mint megválasztásakor?

Sz.N:

Az átadás átvétel tavaly a szezon közepén történt, így feladataink első körben a már megkezdett szezon sikeres lebonyolítására, és az elődeink által vállalt kötelezettségek maradéktalan végrehajtására korlátozódtak. A tavalyi félév emellett kiválóan alkalmas volt arra, hogy én is felmérjem a „terepet”, az új elnökséggel pedig felhasználtuk az időt arra, hogy a 2018-ban induló új programok és a stratégia felállítását elvégezzük. Hosszú tervezési folyamaton vagyunk túl, de úgy gondolom, hogy értékes gondolatok születtek. Szeretném kiemelni, hogy egy igen hatékony elnökség vesz körül, akik rengeteget dolgoztak, és dolgoznak a golfért. Látjuk a célokat, megvannak az akcióterveink és az ezek végrehajtására alkalmas emberek, azt gondolom a siker garantált.

Említette, hogy az előző félévben a golf sport jövőjéről stratégiai tervet készítettek az új elnökséggel. Megosztaná velünk ennek a tervnek legfontosabb részleteit?

Sz.N:

Első lépésként egy közvélemény kutatással kezdtünk. Nem szerettünk volna abba a hibába esni, hogy csak és kizárólag a saját véleményünkre támaszkodunk, és az alapján határozzuk meg a jövőbeni irányokat. A felmérés igen sok tanulsággal szolgált, és nagyban támaszkodtunk is az abból nyert eredményekre a stratégiai célok meghatározásánál.

És mit állapított meg a kutatás, mi a legfontosabb tennivaló a magyar golf világában?

 

 

 

 

 

SZ.N:

Nos, a véleményeket összegezve első és legfontosabb lépés a golfozók számának növelése. A szövetség ezt tűzte ki zászlajára fő célként. A mintegy 1300 regisztrált és még néhány száz nem regisztrált golfozó bizony nagyon alacsony szám. Úgy gondoljuk, ha szép fokozatos lépésekben haladva elérjük először a 2000-es, majd a 3000-es álomhatárt, akkor nagyon nagy lépést tettünk előre. A tagok számának emelkedése, ezzel együtt a nagyobb szponzorok belépése gazdaságilag stabilabb működést biztosít majd számukra, ezzel pedig az egész sportág erősödni fog és népszerűbb lesz.

A feladat tehát adott: a következő 2-3 évben elérni a bűvös 2000-es számot, majd a 3000-et..Milyen úton indul a Szövetség, és milyen eszközei vannak a célok megvalósítására?

Sz.N:

Új, minden klubra kiterjedő programokat fogunk indítani. Felnőtteknek, gyerekeknek,  elsősorban kezdőknek. Szeretnénk megkönnyíteni a belépési küszöböt és lerombolni a golffal kapcsolatos előítéleteket. Ezekbe a programokba természetesen intenzíven bevonjuk a golfedzőket, hiszen az ő aktív részvételük nélkül mindez nem valósulhatna meg. Erősíteni szeretnénk a kommunikációnkat is, főként az online felületeken szeretnénk intenzívebben jelen lenni, és nagyon reméljük, hogy a tavaszi versenyszezontól ennek már látható eredményei is lesznek.

Gondolom a az új játékosok számának növelése mellett a versenysportról sem feledkeznek meg...?

Sz.N:

Természetesen nem. Nemrégen készült el az idei versenynaptárunk, aminek az időbeosztása igen sűrű. Junior, felnőtt, szenior, azaz minden kategóriában megrendezzük a klasszikus bajnokságainkat, és ha minden igaz egy új szabályrendszer szerinti Ranglista sorozattal is előállunk 2018-ban. Átalakítjuk az Év Golfozója rendszerét is, és alapvető egyszerűsítéseket végzünk a Versenyszabályzatunkban. Fontos megemlítenem, hogy két alapvető és óriási változás előtt áll a golfvilág: új szabályok, és új Hcp rendszer lép életbe 2019-ben, ennek előkészítését pedig már az idei évben el kell kezdenünk. Továbbra is fontosnak tartjuk a junior válogatott fejlesztését és versenyeztetését, és az éppen a napokban, a MOB elnökével és főtitkárával folytatott megbeszélésen az olimpiai keretünk jövője és felkészülése is szóba került. Még két évünk van a tokiói olimpiáig és mindent megteszünk, hogy a profi játékosaink kijussanak a kvalifikációs tornákra.

 

Úgy hallottam, hogy a felmérésben sokan jelezték, hogy több golfpályát kellene itthon építenünk...ezzel kapcsolatosan vannak már tervek?

Sz.N:

Amit egyelőre reálisnak látunk az elnökség tagjaival az kisebb range-ek, esetleg par 3-as szakaszok építése vidéki nagyvárosok közelében, illetve a már meglévő golfpályákon a gyakorló területek fejlesztése. Olimpiai képző központokat szeretnénk építeni, ahol sokkal több gyermek, felnőtt, és a már aktív versenyző réteg tudna modern eszközökkel (akár télen is) magas színvonalú edzéseket folytatni. Erre természetesen vannak állami pályázati lehetőségeink, amelyeket mindenképpen szeretnénk kihasználni.

Terveznek esetleg rangosabb nemzetközi versenyt hazánkba hozni?

Sz.N:

Igen mindenképpen, hiszen ez a népszerűsítés egyik legfontosabb eszköze. Az idén egyelőre egy Junior csapat EB-nk lesz a Pannónia Golf Clubban, de jövőre pályázunk az EGA legnagyobb presztízsű versenyének – az Amatőr Felnőtt Egyéni EB – rendezési jogára, amit reményeink szerint abszolválni is tudunk majd. A közeljövőben ezen túl jó lenne profi versenyeket is megpályáznunk, adott esetben LPGA Tour fordulót, vagy European Tour fordulót. Ez még a jövő kérdése, bár azt gondolom, hogy inkább a közeli, mint a távoli jövőé.

Köszönöm az interjút, és sok sikert kívánunk a munkájához!

 

 

 

 

 

 

 

Összes hír