Erősebb kezdéssel, a középmezőnyhöz közelebb

A magyar válogatottnak a július 7-10. között rendezett Divízió II-es Fiú Csapat Európa-bajnokság tizedik helyével kellett beérnie, miután a záró match play fordulóban 3&2-re maradt alul Litvánia csapatával szemben. A bajnokság az egymással nehezen bíró Finnország és Norvégia között dőlt el.


Az Észtországban zajló csapatverseny első match play fordulójában a litvánok a letteket ejtették ki, a mieink gyakorlónapot tarthattak, így a folytatásban a magyar válogatott az ugyancsak C-kosárbeli litvánokkal szállhatott harcba a tabella 9. helyének megőrzéséért.

Az első győzelmet rögtön a foursome-ozó Kovács Alex - Benke Ákos duónak sikerült szállítani. "Bár az előző napon sikerült együtt gyakorolni, az első két szakaszon még egy kicsit össze kellett rázódnunk, de aztán zsinórban hoztunk nyolc szakaszgyőzelmet, így a tizenhármason eldőlt a meccs." nyilatkozott Benke Ákos. Fülöp Gergőnek és a lényegesen erősebb játékossal, a +1,2 hendikepes Giedrius Mackelis-szel játszó Somogyi Bencének azonban, aki a 14. szakaszig tartotta kézben a meccs állását, nem sikerült a bravúr. Zsimán-Lebovics Zénóra így hát nagy nyomás nehezedett, hogy életben tartsa a győzelmi remények. Zénó stabilan tartotta magát, remek játékkal, négy birdie-t ütött az első kilencen, de a 16.szakasznál tovább ő sem bírta. A befejezésben Károly Ádám nagyot küzdött, és végül a 18-ason sikerült szépítenie a végeredményen, de a magyar színek így is csak a tizedik pozíciónál rajzolódhattak ki a csapattabellán.

Hahn Roland a bajnokságot követően értékelt: "Ha gyorsmérleget akarunk vonni, akkor a Szlovén Open és a Fiú Csapat Európa-bajnokság kapcsán is azt kell elemeznünk, hogy a válogatott miért kezd önmagához képest is gyengébben, milyen tényezők, körülmények eliminálásával lehetne teljesítményüket az első versenynap, legelső ütésétől maximálisan kibontakoztatni. A csapatszellem kitűnő, valamennyien segítették, biztatták egymást, besegítettek a caddie-zésbe. Úgy gondolom, hogy egy erősebb kezdéssel, a fiúk tudásával, versenytapasztalatával és egy kis szerencsével a középmezőnyben lehetett volna a helyünk."

A magyar válogatott záró match play eredménye

A bajnokság Finnország győzelmét hozta. A finnek mellett, a második helyezett norvégok kerültek jövőre magasabb osztályba, a bronzérmes Szlovénia válogatottja lett.

1. Finnország 7. Belgium
2. Norvégia 8. Lengyelország
3. Szlovénia 9. Litvánia
4. Észtország 10. Magyarország
5. Izland 11. Lettország
6. Szlovákia

VÉGEREDMÉNY

Litván ellenfél a fináléban

2021. július 9.

Litván ellenfél várja a Divízió II-es Fiú Csapat Európa-bajnokság záró napján a magyar fiatalokat, miután a lettek 3&2-es eredménnyel maradtak alul az első match play fordulóban. A mezőny élén papírforma érvényesült, Finnország és Norvégia játssza a döntőt.


A magyar csapat - a páratlan csapatszám miatt - az első match play fordulóban rögtön kimenőt kapott. Hahn Roland, a juniorok szövetségi edzője ezért ma taktikai egyeztetést tartott a csapatnak, majd gyakorlás következett, mely a viharos időjárás miatt végül mindössze hat szakaszra szűkült. A lett-litván végeredmény tükrében sem változott összeállításunk, Benke Ákos és Kovács Alex alkotják a foursome párost, a többiek az egyéni eredményekért küzdenek. A záró match play fordulóban egyértelműen az a cél, hogy a magyar juniorok a lett és litván válogatott előtt megőrizzék a C-kosár legjobb pozícióját. Ehhez Benke Ákos és Kovács Alex magyar idő szerint 7.48 órakor áll elütőre, az ellenfél a 12,4 hcp-es Normanas Pranevivius és a 8,5 hcp-es Kajus Pacauskas lesz. Őket egyéniben Fülöp Gergő (7.58), Somogyi Bence (8.06), Zsimán-Lebovics Zénó (8.16) , majd Károly Ádám (8.22) követi. Somogyi Bence a litvánok egyetlen plusz hendikepes játékosával, Giedrius Mackelis-szel (+1,2) játszik.

A képhez tartozó alt jellemző üres; boys4.jpg a fájlnév

A döntőt a favorit csapatok, Norvégia és Finnország játsszák, a bronzéremért a vendéglátók a szlovénokkal küzdenek. A középmezőnyben Szlovákia 3&2-re verte Lengyelországot, így a Belgiumot 1,5&3,5-re legyőző Izlanddal csaphat össze a fináléban.

EREDMÉNYEK

A képhez tartozó alt jellemző üres; boys3-1024x516.jpg a fájlnév

Hahn Roland félidőben értékel

2021. július 8.

Szárnyakat növesztett a magyar fiú válogatott az Észtországban zajló Divízió II-es Fiú Csapat Európa-bajnokság második fordulójában. Nem csoda, hogy Jonathan Mannie szövetségi kapitány és a helyszínen a csapatot kísérő Hahn Roland, a juniorok edzője bizakodónak ítéli a fiatalok teljesítményét.


Jelentősen tudták egyéni pozíciójukat javítani a magyar juniorok a tizenegy csapat részvételével zajló bajnokság félidejében. A második stroke play forduló után csapatunk ugyan +75 ütéssel a kilencedik helyen maradt, de az egyéni eredmények mégis azt mutatják, hogy a nehézkes kezdés ellenére, mégis sikerült a pályát meghódítani, a játékot hozzá igazítani, az egyéni formát megtalálni. A csapatversenyben hazánk Lettország (+93) és Litvánia (+113) válogatottját utasította maga mögé. Magyarország előtt Lengyelország és Izland csapata +51 ütéssel végzett, a mezőny élére +14-el Finnország került a match play fordulók előtt.

Hahn Roland elégedett a fiúk mai játékával: " Úgy érzem, ma mindenkinek sikerült a formáját hozni annak ellenére, hogy az eső miatt több mint két órás csúszás szabta félbe a játékidőt. Zénó, a csapat legfiatalabb tagja fantasztikus eredményt hozott, Fülöp Gergőt viszont kísértem, hogy megnézzem, mi az, amin javítani kellene.

Holnap a magyar csapat nem játszik, ezért a tee time-ok után lehetőséget kaptunk a pályán gyakorolni. Leginkább foursome-ozni fogunk, a terveim szerint Benke Ákos és Kovács Alex lesz a foursome páros. Szerintem esélyünk lesz nyerni és akkor már csak két egyéni győzelmet kell megszerezni. Vasárnap a lett-litván páros győztesével kezdünk. Benne van a csapatban a győzelem."

A képhez tartozó alt jellemző üres; zsiman.jpeg a fájlnév

Zsimán-Lebovics Zénó

A második kör legjobb magyar eredményével, Zsimán-Lebovics Zénó (+11 / 81, 74) jött le a pályáról. Plusz kettővel fordult, és ezt az kiváló formát végig meg tudta őrizni, így az egyéni listán két szép birdie-vel az 50. helyről a 32. pozícióba ugrott.

A képhez tartozó alt jellemző üres; somogyi.jpeg a fájlnév

Somogyi Bence

A nap másik hőse, Somogyi Bence (+12/ 81, 75), aki +3-al zárt. Ő is két szép birdie-vel tette emlékezetessé a fordulót, így tíz pozíciót javítva, a középmezőnynek számító 38. helyen végzett.

A képhez tartozó alt jellemző üres; karolyadam.jpeg a fájlnév

Károly Ádám

Károly Ádám (+12/ 78, 78) stabilan hozta a +6-os tegnapi formát, a 18-ason egy szép birdie-vel búcsúzott a stroke play versenyektől. Somogyi Bencéhez hasonlóan, ő is +12-vel zárt.

A képhez tartozó alt jellemző üres; benkeakos.jpeg a fájlnév

Benke Ákos

Benke Ákos (+17/ 84, 77) az első nap keserű eredményét parádés, három birdie-vel színesített, végül parra hozott első kilenc szakasszal feledtette, de a befejezést már bogey-k sorozata homályosította el, azonban így is +5 ütéssel a 49.helyen sikerült végezni.

A képhez tartozó alt jellemző üres; kovacsalex.jpeg a fájlnév

Kovács Alex

Kovács Alex (+22/ 89, 77) is bizakodóan kezdte a második stroke play napot, két bogey-birdie párossal, parral fordult, de a befejezés, nála sem hozta a kezdeti felképzelést, +5-el a mezőny 58. helyén végzett.

A képhez tartozó alt jellemző üres; fulopgeri.jpeg a fájlnév

Fülöp Gergő

Fülöp Gergő (+41(100, 85) talán az egyetlen, aki ma sem talált magára. Ugyan két szép birdie-vel is bemutatkozott, de bogey-k sorozata csak a mezőny vége felé biztosított számára helyet.

EREDMÉNYEK

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG-5800ec8f314cbb125941a49f8af20cde-V-1024x524.jpg a fájlnév

Balti kihívás előtt a magyar válogatott

2021. július 6.

A Tallintól húsz percre fekvő Estonian Golf & Country Club tengerparti championship pályáján rendezik a Divízió II-es Fiú Csapat Európa-bajnokságot. A Benke Ákos, Fülöp Gergő, Károly Ádám, Kovács Alex, Somogyi Bence, Zsimán-Lebovics Zénó alkotta magyar válogatott Hahn Roland junior szövetségi edző szakmai vezetésével utazott el a tizenegy csapat részvételével zajló négynapos bajnokságra.


Belgium, Észtország, Finnország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Szlovákia és Szlovénia 66 versenyzője nevezett a kontinensviadalra, a mezőny közel fele pluszos hendikeppel küzd a legjobb csapatnak járó serlegért. Köztük a csupa pluszos hendikepes játékosokból álló norvég és a finn válogatottak számítanak favoritnak, a magyar válogatott így kemény ellenfelekre számíthat. A július 7-10. között zajló verseny első része két stroke fordulóból áll, ahol a nap öt legjobb egyéni eredménye alapján alakul ki a match play erősorrend. Ott aztán a győzelemért két foursome és öt egyéni, a további helyekért egy foursome és négy egyéni meccset játszanak a csapatok. A bajnokság első két helyezettje kap meghívást a jövő évi Fiú Csapat Európa-bajnokságra.

Hahn Roland junior szövetségi edzővel válogatottunk ma gyakorlónapot tartott, este a nyitó ünnepséggel, csapatfotózással zártak, de az első benyomásáról néhány gondolatot mégis megosztott velünk:

"Az rögtön látszott, hogy a pálya aszályos időszakon van túl, estefelé aztán kaptunk egy aranyat érő esőt a nyakunkba. Ennek ellenére párás, meleg idő van, csapadékot azonban a hétvégére is jósolnak. A pálya egyébként nagyon hosszú, ez problémát jelenthet Zénónak, Bencének, a hosszúütő játékosoknak viszont túl szűk. Ennek ellenére biztos vagyok, hogy azért röpködni fognak a mínuszok. A match playnek viszont fekszik a pálya, megbeszéltük, hogy ott hosszú ütésekkel mindenki támadni fog."

2020-ban a koronavírus-járvány miatt csak egy osztályban rendeztek fiú csapat-bajnokságot. 2019-ben Wales aratott emlékezetes győzelmet, a magyar csapat ekkor Szlovákiát megelőzve lett hetedik. 2018-ban, amikor 2014 után ismét a Pannonia Golf & Country Club rendezhette a csapatviadalt, a hatodik helyen, a lengyel és török csapatnál bizonyult jobbnak a magyar együttes.

A nyitó kört Kovács Alex magyar idő szerint 10.30-kor kezdi, az eredményeket ITT követhetjük nyomon.

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG-b9719edbc9cc4c0ffd23077f0eef5b59-V-1-1024x768.jpg a fájlnév

Összes hír