Érkeznek az új golfszabályok!

Friss információk a 2019.január 1-től bevezetendő új golfszabályokról

Az R&A pár nappal ezelőtt  nyilvánosságra hozta a jövő év január 1-től érvénybe lépő szabályokat. Gágyor Gábor (EGA  Hcp és Course rating bizottsági tag) rövid összefoglalóját  olvashatják a legfontosabb változásokról:

"Friss hírek a 2019-től érvényes szabályokról

Ahogy korábbi hírünkben olvashatták a golfozók, a szabályrendszer megújítása most újabb mérföldkőhöz érkezett: 2018. március 12-én az R&A és az USGA közösen jelentette be a 2019-től életbe lépő új szabályokat, illetve a legfontosabb változásokat.

Az alapos átalakítási folyamat részeként 100 országból több mint 30 ezer javaslatot, ötletet dolgoztak fel az elmúlt években. Teljesen átformálták a szabálykönyvet, a nyelvezetét közvetlenebbé, érthetőbbé fogalmazták át.

3 írásos anyag áll majd rendelkezésre. A játékosok számára egy egyszerűsített, illusztrációkkal ellátott változat készül, a versenyszervezés és a bírók számára pedig lesz egy részletes kiadvány. A versenybizottságok munkáját emellett egy ún. Official Guide is segíti, ami tartalmazza a szabályok értelmezését a bonyolultabb esetekre, és irányt mutat a versenyfeltételek és helyi szabályok egységes kialakításához is.

A szabályok feltételrendszere egyszerűbb lett és nagymértékben támogatja a gyors, folyamatos játékot.

Néhány érdekes változás:

  • A labdakeresésre fordítható idő 3 percre csökken.
  • A labdát térdmagasságból kell majd ejteni és annak az ejtési területen belül kell maradni. (Kisebb lesz az esélye, hogy a labda elgurul, elpattan és újra kell ejteni. Kevésbé ágyazódik be a labda, ha homokban kell ejtenünk.)
  • Az ejtés-újraejtés feltételei megváltoznak. (Nem lesz 7-8 különféle helyzet, amikor újra kell ejteni a labdát.)
  • Az akadályokban (víz, homok) el lehet majd távolítani a labda mellől a gallyakat, leveleket, köveket. (Ez kiküszöböli a felesleges nehézségeket egy-egy ütésnél.)
  • A vízakadály helyett egy általános, büntetőütést jelentő területet lehet bárhol meghatározni (Penalty Area). A piros karós/vonalas terület lesz az alapértelmezett Penalty Area.
  • A bunkerből ki lehet majd hozni a játszhatatlan labdát a bunker mögé 2 (azaz plusz 1) büntetőütésért.
  • Greenen, gurításkor nem kell majd kivenni a zászlót a lyukból, azaz nem jár büntetés érte, ha úgy kerül a labda a lyukba.
  • A greenen 2019-től minden sérülést ki lehet majd javítani, nem csak labdanyomot vagy régi lyukat.

Részletesebb információk, szemléletes anyagok és videók az R&A weboldalán találhatók:www.rules.golf

A menetrend következő fontos állomását szeptemberre tervezi az R&A és az USGA, amikor a nyomtatott anyagok és okostelefon applikációk is elérhetők lesznek. A játékosok, klubok, versenyszervezők részletes tájékoztatása és képzési programja is ezután indul majd."

 

 

Összes hír