EOHT: cél az éremszerzés – interjú Hahn Rolanddal

Hahn Roland egy éve állt a junior válogatott élére, és az azóta megszerzett tapasztalatokkal maga mögött vág a 2019-ben kitűzött céloknak. Programjában, az eredményesség javítása érdekében, számos újítás bevezetését kezdeményezte, melynek egyik legszembetűnőbb példája, a junior válogatott rendszer átalakítása. Azonban nemcsak a score számára az egyetlen szempont, az etikett szabályok betartására is nagy hangsúlyt fektet, mindez, a junior versenyzők szövetségi támogatásával. 

"2018 óta vagyok a junior válogatott csapatkapitánya. Az elmúlt év tapasztalatai alapján próbáltam megszerkeszteni az idei versenynaptárunkat, melyben hat-hat nemzetközi, hazai bajnokság és Junior Tour forduló szerepel majd. Idén más formában képzeltem el a válogatott felépítését is, melyet az elnökség is elfogadott. A szezontól kezdődően ugyanis a válogatott csapatba történő bekerülés alapkritériuma egy konkrét feltételrendszer, a fiúknál a legalább 4-es, a lányoknál 5-ös HCP-szint. Így a létszám némileg lecsökkent, azonban idén január 1-jétől valóban csak a legjobb fiatalok kerülhettek be a válogatott keretbe. Jelenleg ennek az elvárásnak a fiúknál Závaczki Bálint, Kötél Bence, Bertényi Bence, Kemény Kevin, a lányoknál Nagy Klára és Czernecki Laura felel meg.

A válogatott keret mögött létrejött az ún. Reménység csapat is, amelynek munkáját szintén figyelemmel kísérjük, hiszen ide azon versenyzők tartoznak, akik nagyon közel állnak a válogatott szinthez, viszont még az év eleji besorolás alapján nem kerülhettek be. Ők ugyanúgy részt vehetnek külföldi versenyeken, amennyiben megütik az általam elvárt szintet. Természetesen a közös edzéseken, edzőtáborokban mindenkinek ott a helye, ahol mindig szívesen látom a tanulni vágyó gyerekeket. Az év során folyamatosan bővítem majd azon játékosokkal az edzéseket, akikben látok potenciális lehetőséget.

A válogatott tagság ugyanis fél évre szól, július 1-jén van revízióra lehetőség, így a romló hcp-k esetén ki is lehet kerülni, a javuló hcp-sek pedig bekerülhetnek. Az idei évtől minden válogatott kerettaggal sportolói szerződést kötünk, melyben rögzítjük a versenyzéssel, a doppingvizsgálattal, a viselkedéssel és az öltözködéssel kapcsolatos elvárásainkat."

Változásokat figyelhetünk majd meg a nyolc fordulóból álló Junior Tour versenysorozat idei kiírásában is.

"A Junior Tour ez évi programjában a legnagyobb változás, hogy nem az azonos korú juniorok fognak egymással versenyezni, hanem életkortól függetlenül, az azonos HCP-el rendelkezők, így a kiértékelés is HCP kategóriákra bontódik majd. Kíváncsian várom mi lesz ennek az eredménye. Anno, amikor én játszottam a Junior Tour-on, ezzel a szisztémával nagyon jól működött a versenysorozat."

Hogy sikerült a válogatottat felkészíteni a szezon első nemzetközi versenyére, az április 24-én kezdődő Európai Olimpiai Reménységek Tornájára?  

"Ebben az évben csak a fiú csapattal, Bertényi Bencével, Kötél Bencével, Sárközi Richárddal, Kemény Kevinnel, Fülöp Gergővel és Somogyi Bencével vágunk neki. Tavaly a pontozás miatt lettünk csak a negyedikek, idén mindenképpen szeretnénk dobogóra állni. Az eddigiek alapján azt látom, hogy a fiúk felkészüléséből ítélve, reális esélyünk is van az éremszerzésre.

A felkészülést a Pannonia Golf Clubban rendezett, Jonathan Mannie vezette hétvégi edzőtábor is segítette, ahol nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a versenyzők megértsék, mit csinálnak, mi is történik az ütő fejével a lendítés során, de foglalkoztunk a swing irányával, és sokat gyakoroltuk a rövid játékot, putt, chip, és pitch ütéseket. Jonathan TrackMant is hozott, a tökéletes puttoláshoz pedig bemutatta a Capto Calibration Tool-t, egy teljesen új eszközt. Nagyon nagy tudásra tettünk szert, és a gyerekek is élveztek az edzőtábort, ahol Briglovics Boróka, egykori válogatott játékos, aki idén a Magyar Profi Golf Szövetség tagja és tanulója, is nagy segítségemre volt, és aki munkámat egész évben támogatja majd.. Itt szeretném megköszönni Jonathannak, hogy újra közénk érkezett, és hatalmas tudásával, tapasztalatával ismét sokat lendített a juniorok felkészülésén annak érdekében, hogy a magyar golfot magasabb szintre emelhessük."

Összes hír