Berkenyei és Sárközi a Winter Cup győztese

Óriási izgalmakat tartogatott a 4. Magyar Nyílt Winter Cup Kisorosziban zajló fináléja, ahol ifj. Sárközi Richárd (-3) és Berkenyei Daniella (+13) a véghajrában szerezte meg a szezon első országos bajnokságának kupagyőzelmét. A záró kör legjobb eredményét az osztrák Austin Simon, -4-el érte el.


Az ideális golfidőben és tavaszias hangulatban folytatódó 4. Magyar Nyílt Winter Cup férfiak versenyében úgy tűnt, hogy a két fordulóban végig kiváló teljesítményt nyújtó Schebesta Paul az utolsó körben is tovább tudja növeli előnyét. Két birdie-vel kezdett, majd egy dupla bogey után, a Murhof Golf Club játékosához, Austin Simonhoz hasonlóan, a legjobb férfi eredménnyel, parral fordult. Sárközi kissé hullámzóbb teljesítménnyel, de a 10. szakaszra parra tudta hozni a játékot, majd a 15. szakaszon átvette a vezetést. Schebesta a végeredményt egy bogeyval és két dupla bogeyval pecsételte meg a 15-17. szakaszokon, így Sárközitől már nem tudta visszahódítani a vezetést, aki összesítettben -3-al a nemzetközi és a magyar bajnokság győztese lett.

A férfi tabella harmadik legjobb eredményét a Balaton Golf játékosának, Horváth Ákos folyamatosan javuló teljesítménye ellenére, az osztrák Austin érte el, így ő lett a nyílt bajnokság harmadik helyezettje. Horváth Ákos (+12) a magyar mezőny ezüstérmét vihette haza, a harmadik helyre a szezonkezdést ízlelgető, az utolsó szakaszon is nagyot hajrázó Somogyi Bence (+13) érte el.

A nap másik óriási izgalmát a nők küzdelmei szolgáltatták. Jaczkovics Emma két győztes kör után, mindössze egyetlen ütéselőnnyel vágott a finálénak, 2020 és 2021 kupagyőztese, Berkenyei Daniella pedig nem ismert ma lehetetlent. Berkenyei a teljes mezőny legjobb score-jával, -1-el fordult és végig stabil, meggyőző játékkal menetelt a győzelem felé. A pálya második felében folyamatosan rontó Jaczkovics végül három ütéssel maradt alul, így Berkenyei harmadik Winter Cup győzelmét szerezte meg a hazai és a nemzetközi mezőnyben. A harmadik helyen Batta Krisztin végzett, a nemzetközi bajnokság bronzérme az Amada Golf Club versenyzőjéhez, Pitsch Ninához került.

4. HUNGARIAN OPEN WINTER CUP VÉGEREDMÉNY

Férfi nemzetközi Férfi magyar Női nemzetközi Női magyar
1 ifj. Sárközi Richárd HUN (73,68,72/-3) ifj. Sárközi Richárd (73,68,72/-3) Berkenyei Daniella HUN (81,75,73/+13) Berkenyei Daniella (81,75,73/+13)
2 Schebesta Paul AUT (72,68,76/0) Horváth Ákos (78,74,76/+12) Jaczkovics Emma HUN (79,76,77/+16) Jaczkovics Emma (79,76,77/+16)

3. Austin Simon AUT (76,73,68/+1) Somogyi Bence (79,76,74/+13) Pitsch Nina AUT (80,82,79/+25) Batta Krisztina (81,81,84/+30)

Jaczkovics címvédésre készül

2023. április 15.

Izgalmas párharcok alakultak ki a Winter Cup második fordulójában, ahol az osztrák Schebesta Paul (-4) továbbra is egy ütéssel vezet ifj. Sárközi Richárd (-3) előtt, és Jaczkovics Emma (+11) sem engedte át a vezetést a játékán lényegesen javítani tudó Berkenyei Daniellának (+12) a női tabellán.


Kora tavaszi, szeles időjárás fogadta a 4. Winter Cup második fordulójának versenyzőit, de az esőfelhők szerencsésen elkerülték a Szentendrei-sziget csúcsát.

A férfiaknál a ragyogó teljesítményt nyújtó Schebesta igazi villámrajtot vett, -1-el fordult, a 12. szakaszon eagle, majd két birdie következett, a -4 es score-t pedig a 16. szakasz egyetlen bogey-ja állította be. Sárközi is briliánsan kezdett, -3-as fordulás után, még három birdie-t és két bogey-t tartogatott a pálya második felére, így -3-as összesítettben, továbbra is egy ütésnyire áll a Föhrenwald Golf Club versenyzőjétől. A harmadik helyről, +1-es körrel, Austin Simon várja a a finálét, még a magyarok között a játékát lényegesen stabilizáló, +1-es körrel záró Károly Ádám második, a mai fordulóban +2-t játszó Horváth Ákos, harmadik legjobbként indulthat.

A versenyt egyetlen tényező zavarta meg, a harmadik helyről startoló Zsimán-Lebovics Zénót egy figyelmetlen score-bejegyzés miatt, a golf szabályai értelmében, a versenybizottság kizárni kényszerült, így hiába játszott +6-ot, és osztozhatott volna Horváth Ákossal a legjobb magyar harmadik helyen, a bajnokság végeredményébe már nem szólhat bele.

A nőknél nem változott lényegesen a sorrend. A rutinosabb Jaczkovics Emma parra hozta a hátsó kilenc szakaszt, így egy ütéssel vezeti mind a magyar, mind a nemzetközi tabellát. Berkenyei Daniella is magabiztosabban mozgott a pályán, +3-al zárt, így egyrészt sikerült riválisához szorosan felzárkózni, másrészt Pitsch Ninát és Batta Krisztinát hat ütéssel maga mögé utasítani.

4. HUNGARIAN OPEN WINTER CUP - 2. FORDULÓ

Férfi nemzetközi Férfi magyar Női nemzetközi Női magyar
1 Schebesta Paul AUT (72,68/-4) ifj. Sárközi Richárd (73,68/-3) Jaczkovics Emma (79,76/+11) Jaczkovics Emma (79,76/+11)
2 ifj. Sárközi Richárd (73,68/-3) Károly Ádám (78,73/+7) Berkenyei Daniella (81,75/+12) Berkenyei Daniella (81,75/+12)
3. Austin Simon AUT (76,73/+5) Horváth Ákos (78,74/+8) Batta Krisztina (81,81/+18) Batta Krisztina (81,81/+18)
Pitsch Nina AUT (80,82/+18)

Böndicz Gergő szövetségi kapitány és Vadkerti Adél többszörös amatőr bajnok

Sárközi a Winter Cup legjobb magyar eredményével kezdett

2023. április 14.

Kiadós tavaszi esőzéssel zárult a Kisorosziban zajló 4. Nyílt Magyar Winter Cup első fordulója. A nemzetközi férfi mezőny élén az osztrák Schebesta Paul (0) áll, legjobb magyar versenyzőként ifj. Sárközi Richárd (+1) végzett, a nőknél mindkét tabellát Jaczkovics Emma (+7) vezeti.


Alapos esőzéssel kezdődtek a 4. Nyílt Winter Cup 63 fős mezőnyének küzdelmei a kisoroszi pályán. Jakobi András versenyigazgató ugyan mentette a menthetőt, a mediterrán ciklon okozta, nagy mennyiségben várható csapadék miatt nyolc órára tette a startot, de fél 12-kor könyörtelenül kinyíltak az esernyők, és a verseny hátralévő részében már közel 30 miliméternyi lehullott csapadékkal kellett szembenézniük a versenyzőknek, szervezőknek egyaránt. Így nem meglepő, hogy az első flightok eredménye még pusztán az erőviszonyok szerint alakulhattak.

A háromnapos stroke play bajnokság első fordulójának legjobb férfi eredményét a +3.0-as hendikeppel érkező osztrák Schebesta Paul (0) érte el, aki ifj. Sárközi Richárddal és Somogyi Bencével versenyzett egy flightban. A Föhrenwald Golf Club versenyzője a legjobb eredménnyel, egy birdie-vel, -1-el fordult, de a pálya második felében már kiegyensúlyozatlanabbá vált a játéka, egymást váltották a bogiek és birdiek, de végül parral, így is a nemzetközi mezőnyt vezeti.

A magyar favoritok között "2022 felnőtt játékosa" díjazottjának, ifj. Sárközi Richárdnak (+1) sikerült a vezető pozíciót megszerezni, aki Zala-Kovács Péterhez hasonlóan, még parral fordult, de a finisben két bogey-val és egy birdie-vel, +1-el jött le a pályáról. Nem lehet azonban nyugodt a folytatásban, mert két kiváló U16-os válogatott játékosunk, Zsimán-Lebovics Zénó (+2) és az élvonalbeli teljesítményt nyújtó Zala-Kovács Péter (+4) is szorosan a nyomába eredtek, akárcsak a Murhof Golf Clubból +1,4-es hendikeppel érkező Austin Simon (+4).

A nőknél viszonylag biztató, +2-es kilenc szakasz után három bogeyt és egy dupla bogeyt is behúzott a többszörös magyar bajnoknő, Jaczkovics Emma (+7), így csak egyetlen ütés választja el a parral forduló,de a hátsó kilencen sorzatban hibázó osztrák Pitsch Ninától (+8). Mögöttük szorosan Batta Krisztina (+9), Szautner Elena (+9) és Berkenyei Daniella (+9) együttállásban, a harmadik helyről várhatja a bajnokság folytatását, mely a startlista alapján, szombaton 9 órakor kezdődik.

4. HUNGARIAN OPEN WINTER CUP - 1.FORDULÓ

Férfi nemzetközi Férfi magyar Női nemzetközi Női magyar
1 Schebesta Paul AUT (72) ifj. Sárközi Richárd (73) Jaczkovics Emma (79) Jaczkovics Emma (79)
2 ifj. Sárközi Richárd (73) Zsimán-Lebovics Zénó (74) Pitsch Nina AUT (80) Batta Krisztina (81)
Berkenyei Daniella (81)
Szautner Elena (81)
3. Zsimán-Lebovics Zénó (74) Zala-Kovács Péter (76) Batta Krisztina (81)
Berkenyei Daniella (81)
Szautner Elena (81)

Winter Cup tavaszias hangulatban

2023. április 11.

Április 14-16. között rendezik a magyar és nyílt férfi és női címekért folyó 4. Magyar Nyílt Winter Cup stroke play küzdelmeit, melynek a Magyar Golf Club nagy hagyományokra visszatekintő pályája ad otthont.


63 játékossal startolhat a negyedik alkalommal rendezendő magyar nyílt téli kupa, ennyien, köztük a szomszédos országokból érkező 13 külföldi versenyző adta le az egy nappal meghosszabbított nevezési határidőig jelentkezését. A nevezési díjak beérkezése tükrében ugyan még változhat az összetétel, de az már valószínűsíthető, hogy a nőknél akár címvédésre is sor kerülhet a Szentendrei-sziget idei stroke play versenyén.

A korábbi, az amerikai tanulmányaikat folytató kupagyőztesek, az éppen a tizenöt sportág versenysorozatát felölelő egyetemi Közép-Amerikai Bajnokság, április 30. és május 2. között zajló golf küzdelmeire koncentráló Kötél Bence (2022), vagy a Texas A&M University menedzsment szakán tanuló Závaczki Bálint (2021,2020) idén nem diktálhatnak tempót. A férfiaknál tehát biztosan új kupagyőztes születik, aki akár a Zala Springs játékosai, Somogyi Bence (+1.5), ifj. Sárközi Richárd (+2,5) és Zsimán_lebovics Zénó (0.6), a Balaton Golf versenyzője, Horváth Ákos (+1.3) vagy akár az osztrák Murhof Golfclubból érkező Austin Simon (+1.0) közül is kikerülhet.

Az egyetlen pluszos hendikeppel(+1.6) induló női versenyző, Jaczkovics Emma (2022) azonban jó esélyekkel vághat a címvédésnek, de diadalmentébe könnyedén beleszólhat 2020 és 2021 kupagyőztese, Berkenyei Daniella(0.0), a tavalyi harmadik helyezett, Stern Lea (1.0), vagy a két osztrák versenyző, Pitsch Nina (0.2) és Buchgeher Julia (0.1) is.

Az előzetes előrejelzések szerint, az inkább tavaszias hangulatú, háromnapos téli kupa első két körében várhatóan nagy szükség lesz az esernyőkre, de a vasárnapra már naposra forduló időjárás, a cut-ot nélkülöző utolsó hajrával, akár még javíthat is a bajnokság végeredményén.

2022 győztesei: férfi magyar & nyílt: Kötél Bence (+11), női magyar & nyílt: Jaczkovics Emma (+24)

Jakobi András versenyigazgató felhívja a játékosok figyelmét arra, hogy a kisoroszi pályán sok a "no play" zóna, és amennyiben a labda az általános (játék) téren van, de a beállás vagy a lendítés beleérne a "no play" zónába, akkor a játékosnak kötelező free drop-ot igénybe venni. Bármilyen kérdés esetén, a verseny bírói, Révész Tamás és Kiss Ferenc áll a játékosok rendelkezésére.

A versenykiírás szerint, a startlista legkésőbb április 13., csütörtökön, 12:00 órától tekinthető meg a GOLFiGO rendszerében, azonban az első versenynap várhatóan a Tee1-ről, 8 órakor indul.

Összes hír