Az ötkarikás golfversenyek 2021. július 29-én startolhatnak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a játékok szervezőbizottsága, Tokió városa, valamint a japán kormány március 30-án tette közzé, hogy a COVID-19 vírus megfékezése, a sportolók és a résztvevő egészségének védelme, valamint a nemzetközi sportnaptár érdekében, a XXXII. nyári ötkarikás játékokat 2021.július 23. és augusztus 8. közötti időszakra halasztja. Az olimpiai golf küzdelmei a férfiak mezőnyével, 2021. július 29-én kezdődhetnek. A kvalifikációs időszak meghosszabbítása kedvezhet Rózsa Csilla számára is.

 

Thomas Bach, a NOB elnöke, Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, Koike Juriko, Tokió város kormányzója, valamint Hasimoto Szeiko, olimpiáért és paralimpiáért felelős miniszter telekonferencia keretében egyeztek meg az új dátumról. Az új időpont elég időt ad a játékok szervezőinek, a sportolóknak és minden résztvevőnek, hogy megküzdjön a koronavírus-járvány következményeivel, tekintettel arra, hogy napra pontosan, egy évvel az eredeti dátum után kezdődnek majd az ötkarikás játékok 2021-ben, s ezzel elegendő idő marad a hátralévő kvalifikációs versenyek lebonyolítására is. Az elnevezés továbbra is Tokió 2020, illetve paralimpia 2020 marad.

„Jelenleg egy sötét alagútban vagyunk, és még nem tudjuk, mennyi idő alatt láthatjuk meg a fényt. Azonban abban már most biztosak lehetünk, hogy az olimpiai játékok új dátuma a sportolók és a szurkolók számára is reménysugarat mutat arra vonatkozóan, hogy jövőre, Tokióban történhet valami, ami - ahogyan azt Abe Sinzó miniszterelnök úr mondta – azt a világot egyesíti, amely az emberiség, vírus felett aratott győzelmét ünnepli majd.” - nyilatkozta Thomas Bach a bejentést követően.

A szervezőbizottság vezérigazgatója, Toshiro Muto szerint az olimpia átszervezésének költségei hatalmasak lesznek, melynek jelentős részét a japán adófizetőknek kell mejd viselni. Japán hivatalosan 12,6 milliárd dollárt költ az olimpia megszervezésére, azonban a japán kormány számításai szerint, a költségek kétszeresére is nőhetnek. Katsuhiro Miyamoto, sportgazdaságtan professzor óvatos becslése szerint, a költségek legalább 4 milliárd dollárra is rúgnak, mely a stadionok karbantartásának, felújításának, a bérleti díjaknak, a büntetéseknek a költségét és egyéb kiadásokat fedez.

Az olimpiai golfversenyekre a férfiaknál várhatóan 2021. július 29. és augusztus 1., a nőknél augusztus 4-7. között kerül majd sor a Tokiótól közel 60 kilométerre fekvő Kasumigaseki Country Clubban. A 2020. június végére tervezett kvalifikációs határidőszak is minden bizonnyal átalakul, tekintettel arra, hogy valamennyi profi golf verseny, így a Rózsa Csilla olimpiai álmait jelentő Symetra Tour is legalább május közepéig törlésre vagy elhalasztásra került.

Összes hír