Január 1-jétől változnak a golfszabályok

A golf szabályok könnyebb megértése és alkalmazása érdekében, az R&A és az USGA az integráció és a fenntarthatóság jegyében folytatja azt a modernizációs folymatot, mely a 2023. január 1-jén életbe lépő új Golf Szabályokban jelenik meg.
A fogyatékkal élő játékosokra vonatkozó módosított szabályok most először épülnek be teljes mértékben a játékszabályokba anélkül, hogy helyi szabályokat kellene alkalmazni. A Szabályok digitális és mobilalkalmazásához a Rolex támogatásával engednek hozzáférést, ezáltal jelentősen csökkentve a korábban több mint négymillió példányban nyomtatott szabálykönyv előállítását.


A legfontosabb szabályváltozások

Módosítások a fogyatékkal élők számára

A fogyatékkal élő golfozókra vonatkozó szabályok bekerülnek a Szabályok Könyvébe, egy új, a 25. szabály alá.
Vonatkozik mindazokra a golfozókra, akik e szabálypont kategóriájába tartoznak, bármely versenyen, bármely játékformában.

Handikep használata stroke play-ben

A WHS alkalmazását követően, az eredmények digitális nyilvántartásának folyamatos elterjedése miatt, a stroke play játékformában a játékos nem köteles a hendikepjét feltüntetni az eredménykártyán. A versenyen a Bizottság felelős a játékosnak járó hendikep ütések kiszámításáért, és azok felhasználásáért a játékos nettó eredményének kiszámításához. 

A játék során megsérült ütő

A Szabály aszerint módosult, hogy a játékos lecserélheti a játék közben megsérült ütőjét, kivéve ha a sérülést nem rendeltetésszerű használattal okozta.

Természeti erők által mozgatott labda

Ha az ejtett, helyezett vagy visszatett labdát természeti erők elmozdítják, akkor azt vissza kell tenni.

Vonalban-hátrafelé könnyítés

Vonalban-hátrafelé könnyítés esetén a vonalra kell ejteni.
Büntetőterület vagy játszhatatlan labda miatti ilyen könnyítés esetén nem kell viszonyítási pontot kijelölni, a labda bárhová ejthető a vonalon. Az a pont lesz a viszonyítási pont, ahol a labda talajt ér, és az attól mért egy ütőhossznyi terület lesz a könnyítési terület, amelyen belül kell maradnia a labdának.

Összes hír