2022 amatőr bajnokai

Nyugodtan mondhatjuk, hogy minden idők legerősebb hazai mezőnye sereglett össze a Zala Springsben rendezett 62. Nyílt Magyar Amatőr Bajnokságon. A mindent eldöntő fináléban a magyar mezőnyben újdonsült bajnokokat avattak: a bajnokság sztárja, Somogyi Bence és Magyar Kupa győzelme után, Jaczkovics Emma állhatott a dobogó legfelső fokára. A nyílt bajnokságot mindvégig kimagasló eredménnyel, a máltai Schulze-Doering Laurens (-8) és az angol Fuller Annabell (-6) uralta.


Nemcsak Zala Springs kivételes adottsága, az ideális golfidő, a 104 induló hendikep statisztikája, de a háromnapos stroke play eredmények is minden bizonnyal hozzájárultak, hogy az idén először egy bajnokság keretében rendezett nyílt és magyar küzdelmek kiemelt figyelmet kapjanak hazánkban és a határon túl egyaránt. A tizennégy, köztünk hazánk legfelkészültebb versenyzőjének majdnem negyede állt pluszos hendikeppel elütőre, mely a versenyeredményeken is tükröződtek: Schulze-Doering Laurens 65-ös pályarekordja, Somogyi Bence emlékezetes hajrája és Fuller Annabell profikra emlékeztető játéka méltán járult hozzá a minden idők legerősebb hazai versenye címhez.

A nemzetközi mezőnyben a Royal Malta Golf Club játékosa, Schulze-Doering Laurens(-8) szinte semmilyen mozgásteret nem adott versenytársainak. Az idei Horvát és a Ciprusi Open-ek győztese már az első fordulóban kevés kétséget hagyott, hogy a nyerősorozatot Zalacsányban sem hagyja abba. Egy bemelegíző -2-es kör után a Hungarian Touron a német Breimer Leon (66) pályarekordját döntötte meg: egy bogey-nyolc birdie-vel 65-ös score-kártyát adhatott le. A máltai a harmadik körben sem engedett ki, és bár +-1-re hozta a kört, így is három ütéssel előzte meg a második helyezett Somogyi Bencét(-5). A harmadik a szlovén Cop Tomsic Nejc -1 ütéssel lett, két ütéssel előzve meg Kötél Bencét.

A magyar férfi bajnoki megannyi kiváló teljesítményről, kiélezett küzdelemről tanúskodott, szinte az utolsó szakaszokig amolyan körömrágós maradt az állás, de Somogyi Bence(-5) végig nyerő szériában menetelt. A bemutatkozás is Somogyinak, no meg az ifjabb Sárközi Richárdnak sikerült +1-el a legjobban, majd Somogyi a második körben -3-al már öt ütésre növelte az akkorra bevehetetlennek tűnő távolságot. A befejezésben azonban Kötél Bence (+1) megpróbálta a lehetetlent, ledolgozni az akkor hét ütésre duzzadt hátrányát. Két bogey mellett hat birdie-t is kénytelen volt ennek érdekében behúzni, de ez sem volt elegendő ahhoz, hogy a végig higgadtan játszó Somogyi pozíciója megremegjen. Somogyi az 5.szakasz kivételével már-már monotonon hozta a par-okat, majd a végén négy birdie-vel billentette ki az egyhangúságot és végül -5-el a nyílt második hely mellet először ünnepelheti magyar bajnoki címét. 2021 nyílt bajnoka, Csányi Olivér (+2) két bogey-négy birdie-vel mindvégig Somogyi és Kötél nyomában volt, de végül egyetlen ütéskülönbség döntött a bronzérem javára.

A nyílt női bajnokságon nem született meglepetés. A magyar-angol származású, de angol színekben, 6.3 hcp-el versenyző Fuller Annabell (-6)mindvégig királynőként uralta a pályát, a kiegyensúlyozott első két kör után (70,71), a par 5-ös, 11.szakaszon egy eagle-el fejelte meg a harmadik fordulóban addig begyűjtött három birdie-jét, majd egy dupla bogey után -6-al fejezte be élete első, aranyosan csillogó hazai versenyét. A második helyre az idei Magyar Kupa nyílt győztese, a szlovén Malek Lana (+6) ért be, aki hiába erősített a második fordulóban -3-al, majd a befejezésben Fullerrel azonos szakaszon ütött eagle-el, így sem tudta behozni a 12 ütésnyi lemaradást, így lett az ezüstérem boldog tulajdonosa. A bronzérem a cseh Markova Michaela nyakába kerülhetett, miután az utolsó szakaszon birdie-vel hajrázott, így nem engedte, hogy Jaczkovics Emma állhasson helyette a dobogó harmadik fokára.

A magyar nők versenyében már kevésbé születtek kiemelkedő teljesítmények, szoros küzdelmek. A magyar női bajnok 2021 Magyar Kupa győztese, Jaczkovics Emma (+13) lett, 2020 nyílt címvédője, Berkenyei Daniella +20 ütéssel ezüstérmes, Hoffmann Annamária (+25) a harmadik helyen végzett.

62. NYÍLT MAGYAR BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNY - NYÍLT BAJNOKSÁG

Schulze-Doering Laurens (MLT) 70,65,73 /-8 I.hely Fuller Annabell (GBR) 70,71,69 /-6
Somogyi Bence (HUN) 73,69,69/-5 II.hely Malek Lana (SVN) 77,69,76/+6
Cop Tomsic Nejc (SVN) 71,73,71/-1 III.hely Markova Michaela (CZE) 78,76,73/+11

62. NYÍLT MAGYAR BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNY - MAGYAR BAJNOKSÁG

Somogyi Bence 73,69,69/-5 I.hely Jaczkovics Emma 81,76,72/ +13
Kötél Bence 75,74, 68/+1 II.hely Berkenyei Daniella  83,77,76/ +20
Csányi Olivér  77,71,70/+2 III.hely Hoffmann Annamária 81,80,80/+25

Nyílt Amatőr Bajnokság – Somogyi a magyar bajnoki cím nagy esélyese

2022.07.16.

Szenzációs eredmények születtek a 62. Nyílt Magyar Amatőr Bajnokság második fordulójában: a máltai Schulze-Doering Laurenstől(-9) szinte elvehetetlen a nyílt bajnoki cím, Somogyi Bence(-2) érett játékkal a legnagyobb esélyese, hogy új magyar bajnokot avassanak, Fuller Annabell (-3) tovább növelte előnyét, Jaczkovics Emma (+13) a magyar mezőny élére tört.


Tökéletes pálya, ideális időjárás és ennek megfelelő score-ok jellemezték a 62. Nyílt Magyar Amatőr Bajnokság második fordulóját, ahol új pályarekord mellett, tíz mínuszos eredmény is született.

A Hungarian Tourt követően, ismét megdőlt a Zala Springs pályarekordja, miután Schulze-Doering Laurens nyolc birdie-egy bogey-val, 65 ütéssel fejezte be a bajnokság második körét, így -9-el, szinte behozhatatlanul vezeti a nyílt tabellát. A második helyre a három bogeyt, hat birdie-vel korrigáló, higgadt, átgondolt játékot hozó Somogyi Bence ugrott, aki -3-al a tavalyi nyílt második helyezettel, Zustak Lukas-szal együttállásban kezdheti a finálét.

A nők nemzetközi mezőnyében az angol-magyar származású Fuller Annabell (-3) ma is stabilan játszott, -1-el fordult, a hátsó kilencet parra- hozta, így -3-as score-ral folytathatja. Az idei Magyar Kupa nyílt bajnoka, Malek Lana (+2) hiába próbált -3-as körrel felzárkózni hozzá, öt ütésnyire várhatja a végső küzdelmeket. Honfitársa, Polak Ester (+7) ma par-t játszott, így egy kevésbé sikeres nyitó kör után, négy pozíciót sikerült javítani.

A magyar bajnokság férfi mezőnyében Somogyi Bence (-2) ma tovább növelte előnyét a végig a nyomában álló ifj. Sárközi Richárddal(+3) szemben. Somogyi a első kilencet kissé ingadozó teljesítménnyel par-ra hozta, de a pálya második felében már három birdie-vel erősített, így tetemes, öt ütés előnyre tett szert Sárközivel szemben, aki csak +2-vel tudott lejönni. A harmadik helyre a ma -1-el hajrázó Csányi Olivér(+4) ugrott. -1-el zárta a fordulót Bertényi Bence és Závaczki Bálint is, mindketten +6-al, egy ütésnyire Kötél Bencétől, a T5. helyről szólhatnak még bele a dobogós helyek sorsába.

A magyar nőknél viszont jelentős átrendeződés történt, Jaczkovics Emma (+13) +4-es körrel az első helyet ragadta magához, Berkenyei Daniellának(+16) is két pozíciót sikerült javítani, a harmadik helyet Hoffmann Annamária +17 ütéssel őrzi.

A cut-határ után 58 férfi és 14 női versenyző kezdheti a startlista szerint 8.28-tól kezdődően a végső küzdelmeket.

62. Nyílt Magyar Amatőr Bajnokság - eredmények 2022.07.16.

Nyílt Amatőr Bajnokság – mínuszok a nyár közepén

2022.07.15.

Az angol Annabell Fuller és a Royal Malta Golf Club játékosa, Schulze-Doering Laurens -2-vel vezeti a nemzetközi verseny tabelláját a Zala Springsben kezdődött 62. Nyílt Magyar Bajnokságon. A magyar versenyzők között Somogyi Bence és ifj. Sárközi Richárd együttállásban +1-el, a nőknél Földházi-Nagy Zsófia +7-el diktálta a tempót.


Nagy várakozás előzte meg a mezőny legerősebb játékosának, az amatőr világranglista 44. helyén álló Annabell Fuller(-2) érkezését. A magyar gyökerekkel rendelkező Roehampton Golf Club játékosának +6.3 hcp-je olyan eredményekről tanúskodik, mint a 2020-as Angol Női Amatőr Nyílt Stroke Play Bajnokság győzelme vagy a tavalyi R&A Női Amatőr Bajnokság második helyezése. Nem csoda, hogy a Robert Trent Jones jr. tervezete pályának is mindössze par3-as 2. szakasza fogott ki a Floridai Egyetem diákján, melyet három birdie-vel szépített a score-kártyán.

Schulze-Doering Laurens (-2) számára viszont nem ismeretlen a zalacsányi pálya, hiszen már a 2021-es nyílt magyar bajnokságon is a győztes Csányi Olivér egyik komoly kihívójának bizonyult. A máltai játékos akkor +1-el végül a 9. helyet szerezte meg, de úgy tűnik, hogy az idei sikerszériát, azaz a Horvát és a Ciprusi Open-ek győzelmi sorozatát itt sem szándékozik megszakítani.

A magyar mezőnyben Somogyi Bencének (+1) és ifj. Sárközi Richárdnak (+1) sikerült az első körben a legjobb pályaeredményt elérni. Somogyi a szemerkélő eső ellenére, két birdie-vel kiválóan hozta a hátsó kilenc szakaszt. A nőknél Földházi-Nagy Zsófia (+7) két ütéssel vezet Hoffmann Annamária (+9) és Jaczkovics Emma (3) előtt.

A bajnokság második fordulójának startlistája szerint 8.30 órakor folytatódnak a 62. Nyílt Magyar Amatőr Bajnokság küzdelmei.

Összes hír