Szövetségünk
az EGA és R&A tagja

Magyar Golf Szövetség

Magyar Golf Szövetség Hungarian Golf Federation

A kezdetek 1902-től 1929-ig

A golf hazai első bemutatójára 1902. december 13-án, a fővárosi Lóversenypályán került sor. Gróf Andrássy Géza, a Magyar Atlétikai Club elnöke tartotta. Az eseményt követően a Tátralomnici Tátra Club vezetése a hazánkba akkreditált R. Williams angol ezredes, katonai attasé javaslatára határozta el, hogy a golf meghonosítása érdekében pályát építenek. A tervezésére és az építésére Lauber Dezső építészmérnököt, ismert sportembert és olimpikont, a klub titkárát kérték fel. Magyarország első kilenc szakaszos pályáján 1909. augusztus 11-én rendezték meg az első versenyt.

Játék a Tátralomnici green-en

Játék a Tátralomnici green-en

Lauber Dezső később a MOB titkáraként egyre gyakrabban tartózkodott Budapesten. Így aztán hamarosan gróf Zichy Géza Lipóttal és Hatvany Károllyal már egy fővárosi golfpálya megépítésén gondolkodott. Végül a Széchenyi-hegyen (Svábhegy) találták meg azt a helyet, ahol később a világ egyik legszebb fekvésű pályáját építették meg.

Lauber Dezső

Lauber Dezső

1911. június 7-én alakult meg a magyar golf sport első klubja, a Budapesti Golf Club. Elnökének a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, gróf Andrássy Gézát választották, aki ebben az időben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként is tevékenykedett, titkára Lauber Dezső lett.

gróf Andrássy Géza

gróf Andrássy Géza

1912-ben rendezték Tátralomnicon az első magyar golfbajnokságot, amelynek győztese ifj. Magyar László (Tátra Club) lett. A következő évben a már svábhegyi új pályán tartott első női viadalt az ifjúság kiemelkedő tehetsége, Hevesi Erzsébet nyerte. A klubtagok fejlődéséhez pedig Malcolm Goodwillie-t, skót trénert szerződtették. Ő egészen 1943-ig volt a magyar golfsport világraszóló sikereinek kovácsa.

Malcolm Goodwillie

Malcolm Goodwillie

1914-ben nyitotta meg kapuit a harmadik magyar golfpálya Pöstyénben. Ezen kivül magánpályák is épültek Martonvásáron (tulajdonos: Dreher Jenő), Fóton (tulajdonos:gróf Károlyi László) és Alag (tulajdonos: nemeskéri Kiss Kázmér) mellett. 1915-ben a Budapesti Golf Club átszervezés után Magyar Golf Clubbá alakult.

Az I. világháború azonban beleszólt a hazai golfélet töretlen fejlődésébe. A játékosok katonának mentek, a svábhegyi pálya harci színtérré vált, a Tanácsköztársaság idején pedig Lauber Dezsőnek is menekülnie kellett. A Trianoni békeszerződés elvette Tátralomnicot és Pöstyént. Az akkori győztes hatalmak hazánkat sújtó sportblokádja a hazai golféletet teljesen elszigetelte Európa sok nemzetétől.

Vissza

Köszönet a Magyar Golf Szövetség támogatóinak
Gyémánt fokozatú támogatónk
OTP Bank
Arany fokozatú támogatóink
Audi R and A Magyar Olimpiai Bizottság
Technológiai Partnerünk
T-Systems
Ezüst fokozatú Támogatóink
Alpiq Exim Groupama Biztosító Samsung
Ásványvíz és üdítőital szállító partnerünk
Szigetközi Friss Víz
Szakmai Támogatónk
Mercedes-Benz Titleist
Médiatámogatóink
M4 Sport Republic Group MTVA