Szövetségünk
az EGA és R&A tagja

Magyar Golf Szövetség

Magyar Golf Szövetség Hungarian Golf Federation

Átmeneti időszak és diszkrimináció 1942-től 1975-ig

A háborús viszonyok miatt harminc évnyi magyarországi tartózkodás után, a skót tréner, Malcolm Goodwillie visszaköltözött Angliába. Utóda Stammel József lett, aki 1952-ig  a Magyar Golf Club főedzője, majd 1978-tól haláláig a Kisoroszi Kék Duna Golf Club edzője volt.  A háborús események miatt a golfélet teljesen megszűnt Magyarországon, hiszen a tagok és a támogatók többsége katonának állt, eltűnt vagy gazdaságilag ellehetetlenült. A II. világháború, mint minden hazai sportágra, a golfra is negatív hatással volt. Újra játszani csak 1946-tól lehetett. Gazdasági okokból akkor is csak kilenc szakaszon, hiszen a harcok tönkretették a svábhegyi pályát is.

Stammel József

Stammel József

A 1946-ban a szovjet megszállás miatt hazánkba érkezett Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) angol-amerikai tagjai, valamint az akkreditált diplomáciai és kereskedelmi delegáltak is csak 9 szakaszon versenyezhettek a Széchenyi-hegyi pályán. Sajnos 1947-ben a SZEB küldöttség hazautazott és ezáltal megszűnt a Magyar Golf Club támogatása is. Ettől az időtől kezdve a klub versenynaplóját már nem vagy csak hiányosan vezették, mert a klubkapitányt egy koncepciós per során börtönre ítélték. A hatalom mindent megtett, hogy megnehezítse és ellehetetlenítse a golfsportot, a kerületi pártszervezet szinte rögtön a klub bezárását szorgalmazta. A golf nemkívánatos sportág lett Magyarországon.

1950-ben a Magyar Golf Clubot feloszlatják, a klubházat és a pályát Budapest Főváros Szabadsághegyi Sporttelep néven hatósági biztos felügyelete alá helyezik. Dacolva a politikai nyomással ebben az évben még kilenc versenyt rendeztek, köztük a Bobby Jones- emlékversenyt és a magyar bajnokságot. Olyan kiváló játékosok álltak a rajthoz, mint Jámbor Antal, a Zachán testvérek, ifj.Seenger Gyula, Szíva Marianne továbbá folytatta a versenyzést dr. Szlávy Béláné tanítványa Mérey Lóránd is. A politikai nyomás miatt az egykori Magyar Golf Club lelkes csapatának létszáma napról napra csökkent: egyeseket börtönbe zártak vagy kitelepítették, mások disszidáltak. 1952-ben a fokozódó nemzetközi feszültség és a hidegháború hatására a Széchenyi-hegyi pályát a szovjet csapatok elfoglalták és radarállomást telepítettek a helyére, amely egészen 1991-ig működött.

Karikatúra egy vicclapból

Karikatúra egy vicclapból

A hatvanas évek közepén a Vörös Csillag (volt Golf) Szálló kertjében idegenforgalmi céllal létrehoztak ugyan két green-t és három elütőt, azonban  ebben az időszakban lehetetlen volt az ún. „fehér sportok” űzése, mert a kapitalizmus és az amerikai imperializmus sportjának titulálták. Ezért egészen 1975-ig a golfról Magyarországon csak álmodozni lehetett.

Vissza

Köszönet a Magyar Golf Szövetség támogatóinak
Gyémánt fokozatú támogatónk
OTP Bank
Arany fokozatú támogatóink
Audi R and A Magyar Olimpiai Bizottság
Technológiai Partnerünk
T-Systems
Ezüst fokozatú Támogatóink
Alpiq Exim Groupama Biztosító Samsung
Ásványvíz és üdítőital szállító partnerünk
Szigetközi Friss Víz
Szakmai Támogatónk
Mercedes-Benz Titleist
Médiatámogatóink
M4 Sport Republic Group MTVA