Szövetségünk
az EGA és R&A tagja

Magyar Golf Szövetség

Magyar Golf Szövetség Hungarian Golf Federation

Az aranykor 1920-tól 1939-ig

A háborút követően lassan kezdődött el a konszolidáció. Lauber Dezső is visszatérhetett. Újjászervezte a Magyar Golf Clubot és játszhatóvá tette a svábhegyi 9 szakaszos pályát is. 1921-ben rendezték meg az első női bajnokságot, amelyet Gyurkovich Béláné, Hevesi Erzsébet nyert meg. Versenyzőink a skót edzőnek köszönhetően egyre kiemelkedőbb eredményeket értek el a nemzetközi versenyeken is. Többnyire osztrák, német, cseh és olasz nagydíjakon szerepeltek kiváló eredménnyel. Az európai sikerek következtében a golfozók létszáma jelentősen növekedett, és ennek köszönhetően Magyarország 1926–1936 között meghatározó szerepet játszott Európa golféletében. 

Szlávy Béláné

Szlávy Béláné

A magyar golfsport legkiemelkedőbb egyénisége Dr. Szlávy Béláné, Hevesi Erzsébet volt, aki 1920 és 1947 között 31 magyar, öt osztrák és négy cseh bajnoki címet mondhatott magáénak. 1926-ban a német bajnoki cím elnyerése után Európa legjobbjaként s egyben a világ ötödik legkiválóbb női játékosaként ismerték el.

Ebben az időszakban épült Balatonföldváron egy újabb 9 szakaszos pálya. Balatonfüreden és Galyatetőn is kitűzték a 18 szakaszos pályák helyét, azonban ezek végül nem épültek meg. A Margit-szigeten viszont megnyílt a Lauber Dezső tervei alapján készült gyakorló pálya. 1929 május 19-én nyitották meg a Széchenyi-hegyi pálya újabb 9 szakaszát (Par 71, férfi hossz: 4820 m, női hossz: 4413 m), amely már lehetővé tette, hogy nemzeti és nemzetközi versenyeket egyaránt rendezhessenek.

Fotó a svábhegyi 3-as green-en

Fotó a svábhegyi 3-as green-en

1930-ban a Földművelésügyi Minisztérium a lillafüredi Palota Szálló átadása után döntött arról, hogy a közeli Hollóstetőn is golfpályát építtet. Ugyanakkor a golf népszerűsége, valamint a budapesti pályahiány megszüntetése miatt megkezdődött a hűvösvölgyi pálya tervezése is.

1936-ban a Magyar Golf Club nagyszabású ünnepség keretében emlékezett meg a klub megalakulásának 25. évfordulójáról. Erre Bobby Jones-t, minden idők legnagyobb amatőr golfjátékosát is meghívták. Az évforduló alakalmából jelent meg dr. Szlávy Béla szakkönyve, „A golfjáték rövid ismertetése és szabályai”, amely a St. Andrews-i szabályok pontos angol fordítását tartalmazta. Ebben az időszakban a Magyar Golf Club taglétszáma 148 fő, ebből 24 nő volt.

Bobby Jones a svábhegyi pályán

Bobby Jones a svábhegyi pályán

Luxemburgban 1937. november 20-án alakult meg az Európai Golf Szövetség (European Golf Association, EGA) tizenegy alapító szövetség – köztük Magyarország – részvételével. Hazánkat Lauber Dezső, a Magyar Golf Club titkára képviselte.

1939-ben a Széchenyi-hegyen még megnyitották a Lauber Dezső tervezete Golf Szállót,  Radványban pedig 18 szakaszos magánpálya nyílt a Károlyi kastély parkjában, azonban a II. világháború kitörése, a politikai és gazdasági szigorítások valamint a háborús események 1943-ra teljesen ellehetetlenítették a golfpályák működését és a golf életben tartását Magyarországon.

Fotó a Golf Szállóról

Fotó a Golf Szállóról

Vissza

Köszönet a Magyar Golf Szövetség támogatóinak
Gyémánt fokozatú támogatónk
OTP Bank
Arany fokozatú támogatóink
Audi R and A Magyar Olimpiai Bizottság
Technológiai Partnerünk
T-Systems
Ezüst fokozatú Támogatóink
Alpiq Exim Groupama Biztosító Samsung
Ásványvíz és üdítőital szállító partnerünk
Szigetközi Friss Víz
Szakmai Támogatónk
Mercedes-Benz Titleist
Médiatámogatóink
M4 Sport Republic Group MTVA