Szövetségünk
az EGA és R&A tagja

Magyar Golf Szövetség

Magyar Golf Szövetség Hungarian Golf Federation

A magyar golf története

A kezdetek 1902-től 1919-ig

A golf hazai első bemutatójára 1902. december 13-án, a fővárosi Lóversenypályán került sor. Gróf Andrássy Géza, a Magyar Atlétikai Club elnöke tartotta. Az eseményt követően a Tátralomnici Tátra Club vezetése a hazánkba akkreditált R. Williams angol ezredes, katonai attasé javaslatára határozta el, hogy a golf meghonosítása érdekében pályát építenek. A tervezésére és az építésére Lauber Dezső építészmérnököt, ismert sportembert és olimpikont, a klub titkárát kérték fel. Magyarország első kilenc szakaszos pályáján 1909. augusztus 11-én rendezték meg az első versenyt.

Tovább

Az aranykor 1920-tól 1939-ig

A háborút követően lassan kezdődött el a konszolidáció. Lauber Dezső is visszatérhetett. Újjászervezte a Magyar Golf Clubot és játszhatóvá tette a svábhegyi 9 szakaszos pályát is. 1921-ben rendezték meg az első női bajnokságot, amelyet Gyurkovich Béláné, Hevesi Erzsébet nyert meg. Versenyzőink a skót edzőnek köszönhetően egyre kiemelkedőbb eredményeket értek el a nemzetközi versenyeken is. Többnyire osztrák, német, cseh és olasz nagydíjakon szerepeltek kiváló eredménnyel. Az európai sikerek következtében a golfozók létszáma jelentősen növekedett, és ennek köszönhetően Magyarország 1926–1936 között meghatározó szerepet játszott Európa golféletében.

Tovább

Átmeneti időszak és diszkrimináció 1942-től 1975-ig

A háborús viszonyok miatt harminc évnyi magyarországi tartózkodás után, a skót tréner, Malcolm Goodwillie visszaköltözött Angliába. Utóda, Stammel József lett, aki 1952-ig  a Magyar Golf Club főedzője, majd 1978-tól haláláig a Kisoroszi Kék Duna Golf Club edzője volt.  A háborús események miatt a golfélet teljesen megszűnt Magyarországon, hiszen a tagok és a támogatók többsége katonának állt, eltűnt vagy gazdaságilag ellehetetlenült. A II. világháború, mint minden hazai sportágra, a golfra is negatív hatással volt. Újra játszani csak 1946-tól lehetett. Gazdasági okokból akkor is csak kilenc szakaszon, hiszen a harcok tönkretették a svábhegyi pályát is.

Tovább

Hosszú és nehéz újrakezdés 1975-től 1988-ig

Az újrakezdés Dr. Gáti Ferenc agrár-vegyészmérnök érdeme. 1976-ban megkísérelve az akkor még szinte lehetetlent, kubai kiküldetéséből visszatérve kezdte el megszervezni a hazai golfélet beindítását. 1979-ben megalapította a Kék Duna Golf Clubot és megkezdte a kisoroszi pálya építését.

Tovább

Önállóság és fejlődés 1989-től napjainkig

1989-ben nem csupán a Kék Duna Golf Club ünnepelte 10 éves megalakulását, hanem megértek a feltételek arra is, hogy a magyar golfsport önálló szövetséggel rendelkezzen. 1989. szeptember 14-én meg is alakult a Magyar Golf Szövetség. A szövetség elnöke dr. Gáti Ferenc lett, aki legfontosabb feladatának a hazai golfsport tovább fejlesztését, három-négy további pálya felépítését és az ifjúsági játékosok felkarolását tűzte ki célul. A szövetség megalakulását követően, október 20-án az Európai Golf Szövetség (EGA) madridi közgyűlésén aktiválta Magyarország tagságát. Ezzel egyidejűleg a Magyar Golf Szövetség tagja lett a Világ Amatőr Golf Tanácsának (WAGC), mai néven a Nemzetközi Golf Szövetségnek is.

Tovább

Köszönet a Magyar Golf Szövetség támogatóinak
Gyémánt fokozatú támogatónk
OTP Bank
Arany fokozatú támogatóink
Audi R and A Magyar Olimpiai Bizottság
Technológiai Partnerünk
T-Systems
Ezüst fokozatú Támogatóink
Alpiq Exim Groupama Biztosító Samsung
Ásványvíz és üdítőital szállító partnerünk
Szigetközi Friss Víz
Szakmai Támogatónk
Mercedes-Benz Titleist
Médiatámogatóink
M4 Sport Republic Group MTVA