Szövetségünk
az EGA és R&A tagja

Magyar Golf Szövetség

Magyar Golf Szövetség Hungarian Golf Federation

Golfozz Magyarország!

GY

Ezen az oldalon azoknak az olvasóknak gyűjtöttünk össze hasznos információkat, akik most szeretnének megismerkedni a golffal, de még nem tudják, hogy ragadjanak ütőt a kezükbe, melyik pályát válasszák, egyáltalán hol kezdjék el ezt a gyönyörű játékot. Célunk, hogy a Magyar Golf Szövetség 2013-ban leírt hosszú távú Sportágfejlesztési Stratégiája ne csak terv maradjon, hanem egyre többen kedveljék me  g a golfot és válasszák egy életre szóló aktív időtöltésnek. Hiszen a golf sport, de egyben szórakozás is. Kilenctől kilencven éves korig bármely életkorban elkezdhető és szenior korban is aktívan űzhető. Egyéni és csapatjáték, amely teljesítménykényszer nélkül versenyszerűen űzhető. Türelemre, kitartásra és becsületességre nevel, az egyetlen sport, amely az idők során ezen értékeket képviselve megőrizte hagyományait és szellemiségét.

Miért a golf?

A golf ideális sport a szellemi és testi frissesség fejlesztéséhez és megőrzéséhez. A nyugodt természeti környezetben, friss levegőn eltöltött néhány óra már önmagában felüdülést jelent a hétköznapok forgatagából csak ritkán kiszabaduló játékosnak. A játék alatt megtett néhány kilométeres séta az állóképességet, míg a jól megtervezett, pontosan végrehajtott ütések az összpontosító készséget javítják. A többi sporttal ellentétben nem igényel különleges fizikai rátermettséget, bárki űzheti tudásszinttől függetlenül. Sokan a sport mellett életformának tartják a golfot, mert a természetben eltöltött aktív kikapcsolódás (7-9 km séta, minden izmot megmozgató és a gerincoszlopot 90 fokkal elfordító mozgás-sorozat) együtt jár egy igen erős koncentrálással, komoly fegyelmet és udvariasságot igénylő magatartással.

relax

Minden korosztály számára játszható, mert mindenki fizikai és szellemi teljesítőképessége szerint vehet részt benne. Mint az egyik legnagyobb szabadidősportnak, óriási a népszerűsége. A pályák csodálatos látványa, a játék szépsége és különleges nehézsége ugyanakkor az egyik legnagyobb profi sportággá fejlesztette a golfot. Mindemellett a test összes izmát jótékonyan átmozgatja, ezért gyengébb kondícióban lévő játékosok számára is javasolt. A játék során kevés a hirtelen elindulás és megállás mozdulata, ezért a szalagok és ízületek terhelése mérsékelt, a sérülések veszélye pedig minimális. A kilencszakaszos pályák másfél-két óra alatt teljesíthetők, a 18 szakaszos pályákon 4-5 órás kellemes sétát tervezhető. A golf sokkal személyre szabottabban játszható, mint a többi sportág. A pillanatnyi kondíció függvényében lehet csak szórakozásból játszani, vagy a koncentráció- és teljesítőképességet próbára téve, versenyezni. Miközben sok egyéb sportág erőnlét, időjárás, kor, vagy megfelelő partner függvénye, addig a golf egyedülálló előnyöket kínál.

GM2

A golf sajátosságából adódóan türelemre nevel, arra ösztönöz, hogy a pályán megszabaduljunk rövidtávú önző céljainktól. Koncentrációt, toleranciát, kitartást igényel, ezáltal erősíti az akaratot, hogy uralkodjunk minden helyzeten. Gyakran hangoztatott tény, hogy a golf a társadalmi érintkezés legnépszerűbb formája. Az is közismert, hogy több nagy értékű üzleti megállapodás köttetik a golfpályákon, mint az iGM4rodákban. Azonban nemcsak üzleti kapcsolatok, hanem szoros barátságok is születnek a pályákon. Hiszen lehet egyedül is játszani, nem kell partnerre várnunk, ahhoz, hogy golfozzunk. A játék mégis kiváló lehetőség a baráti, családi kapcsolatok ápolására, közös élmények átélésére. A legkülönbözőbb tudásszintű versenyzők játszhatnak együtt, mert a golf kiegyenlített esélyeket teremt.       

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a golf a gazdagok sportja, úri mulatság. A korábbi történelmi időszakban gyakran hangoztatott téveszme azonban hamar szertefoszlik, ha összehasonlítjuk a drága fitnesztermek, teniszpályák bérleti díját, a sípályák pályabelépőit a golfpályák kedvezményes tagsági és egyedi díjával. Emellett a golf kedvező társadalmi hatását bizonyítja, hogy az elmúlt negyedszázadban világszerte nőtt a népszerűsége, Európában a golfozók száma a hatszorosára, a golfpályák száma több mint háromszorosára nőtt ebben az időszakban.

Napjainkban több mint 60 millióan játsszák a világ egyik legnépszerűbb sportját, a golfot, ezért szeretnénk, ha hazánkban is egyre többen hódolnának ennek az aktív kikapcsolódást kínáló sportnak.

A kezdetek…

GM3Válaszd ki a lakóhelyedhez vagy a munkahelyedhez legközelebb található golfpályát. Ebben segítséget nyújt honlapunk, a Hol golfozzak? menüpontban megtalálhatod a klubok és gyakorlópályák elérhetőségét. A honlapunkon valamint a golfpályák honlapján tovább tájékozódhatsz az oktatási és gyakorlási lehetőségekről és kedvezményekről. Az oktatócsomagok tartalmazzák az egyéni vagy csoportos oktatás díját, az ingyenes ütőhasználatot és a gyakorlóterületek korlátlan használatát. A golfszezon márciustól októberig tart, azonban a téli időszakban is elkezdheted az alapokat, hiszen Budapesten beltéri gyakorlópálya is rendelkezésre áll. A 9 és 18 szakaszos pályákon csak pályaengedéllyel lehet játszani, amelyet a világon mindenütt elfogadnak.

A pályaengedély célja, hogy megismerd a golf alapjait, a golf legfontosabb szabályait, az etikettet és az ütéseket, tudd, hogyan viselkedj a golfpályán ahhoz, hogy a játékot és más golfozót ne akadályoz vagy veszélyeztess a játék során. Ennek eléréséhez – 2-3 órás elméleti oktatás után – szabálytanfolyamot kell tenni (kb. egy órás teszt) továbbá minimum 10 óra gyakorlati oktatás és gyakorlás után gyakorlati vizsgát kell teljesíteni az oktatódnál.

Felkészült profi golfedzők várják a jelentkezésedet, akik részletes tanácsokkal segítenek abban, hogy a számodra legideálisabb golfozási lehetőségekkel ismertessenek meg és elkezdjék a golf alapjainak tanítását.

Ha elhatároztad, hogy belekóstolsz a golfba, nem szükséges drága ütőkészletet vásárolni. Az oktatás időszakában az ütőhasználat ingyenes, a későbbiek során pedig a golfoktatók nyújtanak neked segítséget abban, hogy a tudásodnak és pénztárcádnak legmegfelelőbb ütőkészletet vásárolj. Ütőkészlet minden pályán bérlehető is.

Az etikett szabályai szerint a nyilvános klubokban a dress code sokkal könnyedebb: a játékosok vászonnadrágban, hölgyeknél vászonszoknyában, galléros ingben vagy pólóban és edzőcipőben játszanak (például nem megengedett a farmer, melegítő, férfiaknál az ujjatlan póló viselete). A sportos öltözet mellett előbb-utóbb célszerű beszerezni egy golfkesztyűt is(a bal kezes játékosok a jobb kezükre, a jobb kezesek a bal kezükre).

Várunk Magyarország golfpályáin és versenyeinken!

Köszönet a Magyar Golf Szövetség támogatóinak
Gyémánt fokozatú támogatónk
OTP Bank
Arany fokozatú támogatóink
Audi R and A Magyar Olimpiai Bizottság
Technológiai Partnerünk
T-Systems
Ezüst fokozatú Támogatóink
Alpiq Exim Groupama Biztosító Samsung
Ásványvíz és üdítőital szállító partnerünk
Szigetközi Friss Víz
Szakmai Támogatónk
Mercedes-Benz Titleist
Médiatámogatóink
M4 Sport Republic Group MTVA