Szövetségünk
az EGA és R&A tagja

Magyar Golf Szövetség

Magyar Golf Szövetség Hungarian Golf Federation

A golf története

Az ember mindig vonzódott az olyan időtöltésekhez, amikor labda formájú tárgyakat kellett ütni, dobni vagy gurítani, ezért a legtöbb labdajáték eredete az idő homályába vész. Ez alól a golf sem kivétel. A mai napig nem eldöntött tény, hogy hol és milyen szabályok szerint játszottak először golfjátékot.

GT4

Már XIII. századi veronai falfestményeken szerepel a golfhoz hasonló játék, de egyes források szerint Angliából ered. Ennek forrása abból ered, hogy a gloucesteri katedrális Crécy-ablakán sematikus golfjátékos látható ütőlendítés közben. Az ablak 1340 és 1350 között készült, vélhetőleg az első ábrázolások közül való. Azonban előkerültek olyan rajzok is, amelyeken japán hölgyek ütőkkel, egy szobában labdáznak. Van Hengel holland történész szerint a golf Hollandiában született, és a spel mette kolve nevű játékból ered. Az elnevezés, később het kolve-re, majd kolf-ra rövidült. A források azt bizonyítják, hogy télen Hollandiában gyakran játszottak hasonló játékot a jégen is. Van Hengel szerint a XI. században a Skóciával kereskedő holland tengerészek is kolfoztak, és ütőiket magukkal vitték. Így jutott el a játék a Skóciába, Leith-be, amit számos Hollandiában készült „tollancs” támaszt alá, az első golflabda, mely még bőrből készült, és leforrázott tollal tömték ki.

Az mára bizonyos, hogy a mai golfot a skót tengerparton,a  Firth of Forth öböl déli partján, a Leith-től Dunbarig húzódó földsávon a pásztorok “találták ki” és játszották. A pálya eredeti neve “links” is erre utal és a legeltetett birkák által, a füves területen keletkezett kitúrt homokos rész, vagyis a bunkerek, a mai homokcsapdák ősei voltak.

GT2

A XV. század közepére a golf egy szempillantás alatt elterjedt egész Skóciában és hogy mennyire népszerű volt már 500 évvel ezelőtt, azt onnan tudjuk, hogy II. Jakab skót király országgyűlése 1457-ben kénytelen volt betiltani a játékot, mert a hadra-fogható ifjak a fegyverforgatás helyett inkább a golf ütőt választották. Ezt a rendelkezést 1491-ben IV. Jakabnak  is meg kellett erősíteni. Tíz évvel később viszont már ő is ütőt vásárolt és játszott. A fute-ball mellett a golf skót nemzeti sporttá vált. 1735-től a baráti körök golfklubokká kezdtek szerveződni. A Royal Burgess Society of Edinburgh volt az első ilyen golf klub, majd ezt követte 1744-ben a Honourable Company of Edinburgh Golfers, illetve 1754-ben a St. Anderws-i Royal and Ancient Golf Club. A versenyhez hamarosan szabályok is születtek, s a rákövetkező évben a St. Andrews-i Royal and Ancient Golf Club elfogadta a 13 cikkelyt tartalmazó Leith Code-ot, azaz a golf szabályait. A cikkelyek többsége azóta sem változott, a mai napig ezek a golf, közel 40 fejezetet tartalmazó szabálygyűjtemény alapja. Miután a játék hivatalos szaknyelve, a kifejezések, a szabálykönyv mind Skóciából ered, ezért a golf „mekkája” mai is, a golfot az egész világra kiterjedő irányító testület, a Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews.

GT1

A golf Angliába akkor került, amikor 1603-ban VI. Jakab, Mária skót királynő fia, I. Jakab néven Anglia királya lett, és a London melletti Blackheath-ben kezdett golfozni. A királyi házasságok révén a játék átterjedt Franciaországba is. Mária skót királynő, V. Jakab lánya Franciaországban, Francis trónörökös feleségeként golfozott. Ütőit fiatal apródokkal („cadet”) cipeltette – feltehetőleg innen ered az ütőhordozó segédek mai („caddie”) neve. Az 1600-as években a skót, angol és ír területeken rendkívül gyorsan elterjedt és igen népszerű játék komoly társadalmi feszültségeket okozott, mert sok fontos kötelezettségtől vonta el a polgárság figyelmét. Ennek tudható be, hogy a merev egyházi nézetek miatt átmenetileg tilos volt vasárnap golfozni.

A golf a 18. században és a 19. század fordulóján a golf ideiglenesen népszerűtlen lett. A golfklubok tagsága megfogyatkozott, sok hagyományos skót klub megszűnt. A társadalmat megmozgató, nagyobb szabású történelmi események mindig hatással voltak a sportok fejlődésére. Ez befolyásolta a golf fejlődését a skót felkelés és a francia forradalom valamint a napóleoni háborúk idején is. A nehezebb gazdasági és társadalmi körülmények inflációt okoztak, az ipari forradalom miatt a vidéki polgárság a városokba költözött, sok pálya tönkrement és bezárt. Bármi is okozta a megingást, ez csak átmeneti volt. 1850-re a golf újra megerősödött, visszanyerte az első számú skót nemzeti sportnak járó rangját. A fejlődést technikai feltételek is segítették: a „guttapercha” labda megjelenése, a sorozatgyártott ütők, valamint a vasút gyors fejlődése.

Elindult a golf egész világra szóló elterjedése. Az angolok gyarmataikon, Indiában, Dél-Afrikában, Új-Zélandon és Ausztráliában honosították meg. Ugyanekkor lépett be Észak-Amerika, Kanada és Japán is a “golf-őrültek” táborába, mint ahogy Európába is átterjedt. A XIX. század végén az üdülő britek honosították meg a franciaországi Pau-ban. Ezt követte Belgium, Németország és Ausztria. Északon Svédország, délen Spanyolország és Olaszország számítottak az elsők közé. A Monarchiához tartozó közép-európai országok sem maradhattak ki: Csehország a Karlsbad-i és Marienbad-ban, Magyarország 1909-ben, Tátralomnicon nyitott kilenc szakaszos pályát.

GT3

Európában, a XX. század elején megindult rohamos fejlődést mindkét világháború jelentősen lelassította. A robbanásszerű elterjedése a 70-es évektől számítható, amikor a civilizáció és az üzleti élet felgyorsulása miatt szükségessé vált egy olyan sport, amely ellensúlyozni tudja az felfokozott élettempót ellensúlyozó stresszt. A televízió térhódítása pedig az eddig eléggé elszigetelt golfsportot behozta az emberek otthonába. A fejlődést elősegítette a reklámpiac fejlődése, a globalizáció elterjedése is.. Kontinensünkön negyed évszázaddal ezelőtt még csak 3000 pálya volt és 1 millió 300 ezer játékos űzte a golfot, jelenleg közel 7000 pálya és 5 millió játékos található az Európai Golf Szövetség regisztrációjában. A golf számára az igazi fejlődést az amerikai profi golf hozta meg az egész világra. A világ 70 millió játékosának fele és a pályák fele az amerikai kontinensen található. A sort Japán, Ausztrália, Afrika (Dél-Afrika) követi, de rohamos léptekkel halad a kínai golf is.

Vissza

 

Köszönet a Magyar Golf Szövetség támogatóinak
Gyémánt fokozatú támogatónk
OTP Bank
Arany fokozatú támogatóink
Audi R and A Magyar Olimpiai Bizottság
Technológiai Partnerünk
T-Systems
Ezüst fokozatú Támogatóink
Alpiq Exim Groupama Biztosító Samsung
Ásványvíz és üdítőital szállító partnerünk
Szigetközi Friss Víz
Szakmai Támogatónk
Mercedes-Benz Titleist
Médiatámogatóink
M4 Sport Republic Group MTVA