Szövetségünk
az EGA és R&A tagja

Magyar Golf Szövetség

Magyar Golf Szövetség Hungarian Golf Federation

Golfbíró képzés

A Magyar Golf Szövetség és Bíró Bizottsága évek óta szervez golfbíró képzést és szabálytanfolyamot, ahonnan sok kiváló tudású, Ladies European Tour és EGA versenyeken is sikeresen működő golfbíró került már ki. Mind az oktatás, mind a vizsga az R&A nemzetközi színvonalával van összhangban.

A képzés mozgatórugói és háttere

Minden szezonban Magyarország golfpályáin több mint 300 versenynap kerül megrendezésre. A golfbírók a játék során előforduló szabálykérdésekben nyújtanak segítséget mind a bizonytalanabb szabálytudással rendelkező játékosoknak, mind az összetettebb szabálykérdésekben, az alacsony hendikepes golfozóknak. A klubok és a játékosok visszajelzései szerint a versenyeken a bírói segítség a szabályos játékot és a versenyek gördülékeny menetét tekintve is hasznos. Egy-egy kiemelt verseny támogatásához legalább 2-3 versenybíró közreműködése szükséges. A képzés rendszeressége és a vizsgázott bírók száma a versenyek golfbírói igényeit igyekszik követni.

LS

A képzett bírók a versenyek közvetlen támogatása mellett további segítséget nyújtanak a kluboknak a játékosok szabályképzésében, a pályák pontos kijelölésében, a versenyek előkészítésében, a versenykiírások és helyi szabályok precíz megfogalmazásában, vitás esetek tisztázásában és számos egyéb részletes szabálytudást igénylő területen. A tanfolyamra ugyanakkor olyan játékosok is szoktak jelentkezni, akik csupán el kívánják mélyíteni golf szabályokkal kapcsolatos tudásukat, de bírói vizsgát nem akarnak tenni. (Emellett az is lehetséges, hogy valaki a tanfolyam látogatása nélkül, éles bírói vizsgán tesztelje a szabálytudását.)

 

A golfbíró képzés menete

A jelentkezőknek alapvető gyakorlati golfozási ismeretekkel kell rendelkezni. A kurzus korhatára 16 éves életkor, bírói minősítés 18 éves életkor felett szerezhető. A mintegy három hónapos tanfolyam általában naptári év elején indul, és május elején vizsgával zárul. A korábbi tematika, amely jórészt Döntések könyvének tanulmányozására és konzultációra épült, jelentősen kibővült. Ma a golfbírói szabályoktatás 11 x 2 óra előadást és konzultációt vegyítő workshop jellegű alkalomból, 2 x 3 óra golfpályán megtartott gyakorlati képzésből és szituációs gyakorlatokból, kapcsolódó mentori programlehetőségből és próba-vizsgafeladatok megoldásából áll.

web

A tantermi anyagok továbbra is a Döntések könyvén alapulnak, azonban a tanulást és megértést segítő prezentációk, filmek, jellemző esetek és vendégelőadói tapasztalatok segítségével tesszük még tartalmasabbá a képzést. A tanfolyam általában jó hangulatú, de mégis magas elvárásokat támaszt és folyamatosan komoly tanulást kíván. A gyakorlati bemutató külön figyelmet kap, hiszen amellett, hogy egy-egy helyzetet élőben lehet megérteni és megoldani, hangsúlyt kap a bírói tevékenység másik fontos tényezője, a játékosokkal való kommunikáció is. Nem elegendő ugyanis elméletben tudni egy-egy kérdés megoldását, azt megfelelően interpretálni is kell a játékosok felé. A kurzushoz a bírói minősítéshez szükséges vizsga és egy tapasztalt bíró melletti bíráskodási gyakorlati alkalom, verseny is hozzá tartozik, ami a sikeres vizsgát tett bírójelölteknek kötelező is.

 

A vizsga

A vizsgához az elméleti képzés 70%-án, valamint az első két gyakorlati alkalom legalább egyikén kötelező részt venni. A vizsga minimális eltéréssel az R&A által is alkalmazott felépítést és nehézségi szintet követi, a szükséges minimum: 60 %.

A Döntések könyve használata nélkül:vizsga

  • 30 db Igaz-Hamis kérdés (15 perc, 20%-os súlyozással)
  • 10 db Egyszerű választásos tesztkérdés (15 perc, 20%)

A Döntések könyve használatával:

  • 5 db Egyszerű választásos kérdés a vonatkozó döntés számának meghatározásával (20 perc, 20%)
  • Egy játékos játékának követése elméletben 6 lyukon keresztül, büntetőütések meghatározása a megfelelő szabályra vagy döntésre történő hivatkozással (80 perc, 40%)

Azok a résztvevők, akik a vizsgán legalább 60%-os teljesítményt érnek el, a Magyar Golf Szövetség I. osztályú versenybírói minősítését kapják. A vizsgázott bírók nevét minden klub megkapja,  amelyek számos versenyen, a szövetség iránymutatása szerint foglalkoztatják a bírókat. A bírói minősítés érvényességét évente meg kell hosszabbítani, valamint négyévente újra kell vizsgázni. Az évenkénti meghosszabbítás feltétele, hogy évente legalább egy jegyzőkönyvezett szövetségi, vagy két klubversenyen kell bíráskodni. Amennyiben valaki nem tesz eleget e követelménynek, II. osztályú minősítést kap. Ha a következő évben továbbra sem gyakorolja a bíráskodást, elveszíti bírói jogosítványát.

Döntések könyve

A golfbírók számára az R&A golf szabályokat, helyi szabály mintákat, ütőszabványokat stb. tartalmazó szabálykönyve mellett a Döntések könyve az az információ bázis, amiből dolgoznak. Ez a lexikon vastagságú könyv attól lesz több mint 700 oldal, hogy tartalmaz mintegy 1100 döntést illetve szabálymagyarázatot, ami a segít eligazodni a szabályok összefüggéseiben és értelmezni az egyes helyzeteket. Ebben a könyvben lévő tudás és hatékony használata képezi a bírótanfolyam alapját is.

…Tudni kell azt is, hogy a golf nem olyan játék, ahol a bíró dönt, hogy „lefúj”-e vagy sem egy megmozdulást. A bírónak definíciója szerint kötelessége beavatkozni, ha szabálytalanságot lát, vagy hoznak tudomására, a bírói döntések és általában a szabálykérdések pedig tényeken és nem meglátásokon vagy igazságérzeten alapulnak. Ezt szabályozza a Döntések könyve. (Ez persze hol pozitív, hol negatív következményekkel jár a játékos számára…)

A Döntések könyvének tartalma Rules Explorer néven az R&A weboldalán is megtalálható, illetve az App Store-ban elérhető iPhone/iPad alkalmazásként.

Az MGSZ továbbra is elkötelezett a golfbíró képzés folyamatos feladatai mellett. A Bíró Bizottság a golfbírók továbbképzése érdekében évente két alkalommal bíró szemináriumot is szervez, amely kiváló fórumot biztosít az informális tapasztalatcserére. Az R&A lehetőséget szolgáltat az egyes országok golf szövetségei számára, hogy a minden évben február elején St Andrews.ban tartott TARS (Tournament Administrators and Referees School) képzésre és R&A vizsgára részvevőket delegáljanak. Ehhez az MGSZ-szel való egyeztetés és megállapodás illetve megfelelő angol nyelvtudás szükséges a jelentkező bíró részéről. (A nemzetközi versenyek golfbírói ezen a vizsgán vesznek részt, számukra a követelmény legalább 80% elérése.)

A következő golfbíró képzés ideje és a jelentkezés feltételei itt olvasható.

 

Golfbírók

Bodor Tibor

R&A vizsgát tett bíró
boti@dbsys.hu

Cservák László

R&A vizsgát tett bíró
laszlo.cservak@golftv.hu

Fucskó Tünde

R&A vizsgát tett bíró
fucsko.tunde@hungolf.hu

Gágyor Gábor

R&A vizsgát tett bíró
gagyor.gabor@chello.hu

Horváth Béla

R&A vizsgát tett bíró
bela_horvath@hotmail.com

Lugosi Balázs

R&A vizsgát tett bíró
balazs.lugosi@gmail.com

Apostagi Sámuel

I. osztályú bíró

apostagi.samuel@hotmail.com

Bártfai Ilona

II. osztályú bíró
ilona.bartfai@gmail.com

Brányik Edit

II. osztályú bíró
edit.branyik@gmail.com

Budai Zsolt

I. osztályú bíró
budai39@gmail.com

Buna Edvin

I. osztályú bíró
buna.edvin@gmail.com

Décsy Attila

I. osztályú bíró
decsyattila@gmail.com

Horváth Róbert

I. osztályú bíró
h.robi@noltimex.hu

Jakobi András

I. osztályú bíró
jakobiandras@gmail.com

Kmety Ildikó

II. osztályú bíró
kmety.ildiko@gmail.com

Kolozsvári Róbert

II. osztályú bíró
rkolozsvari@yahoo.com

Lugosi Tamás

II. osztályú bíró
tamas@lugosigolf.hu

Pánger Tímea

I. osztályú bíró
bakpanger@citromail.hu

Pulai Katalin

II. osztályú bíró
katalinpulai@gmail.com

Puskás Éva

I. osztályú bíró
pevagolf@gmail.com

Rakács György

I. osztályú bíró
honma.hu@gmail.com

Rujp Zsuzsa

I. osztályú bíró
rujpzsuzsa@gmail.com

Szabados Tamás

I. osztályú bíró

szabados.tamas@freemail.com

Szakszon József

I. osztályú bíró
jozsef.szakszon@gmail.com

Tasi Bálint

I. osztályú bíró
balesz7@gmail.com

Tasi László

I. osztályú bíró
tasi.laszlo@hungolf.hu

 

 

 

Vissza

Köszönet a Magyar Golf Szövetség támogatóinak
Gyémánt fokozatú támogatónk
OTP Bank
Arany fokozatú támogatóink
Audi R and A Magyar Olimpiai Bizottság
Technológiai Partnerünk
T-Systems
Ezüst fokozatú Támogatóink
Alpiq Exim Groupama Biztosító Samsung
Ásványvíz és üdítőital szállító partnerünk
Szigetközi Friss Víz
Szakmai Támogatónk
Mercedes-Benz Titleist
Médiatámogatóink
M4 Sport Republic Group MTVA